Ναυάγιο στην Πύλο: Ελεύθεροι οι εννέα κατηγορούμενοι – Η απόφαση του δικαστηρίου

Ναυάγιο στην Πύλο: Ελεύθεροι οι εννέα κατηγορούμενοι – Η απόφαση του δικαστηρίου

Αθώοι κηρύχθηκαν οι 9 Αιγύπτιοι που κατηγορούνταν ως διακινητές και υπαίτιοι του πολύνεκρου ναυαγίου στη Πύλο. Σύμφωνα με πληροφορίες, το δικαστήριο έκανε δεκτή τη βασική ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης και έκρινε πως είναι αναρμόδιο να δικάσει την υπόθεση, διότι η τραγωδία συνέβη σε διεθνή ύδατα.

Οι εννιά Αιγύπτιοι διασωθέντες του ναυαγίου, οι οποίοι δικάζονταν ως διακινητές και επιπλέον για πρόκληση ναυαγίου, αφέθηκαν τυπικά ελεύθεροι – κρατούνται μόνο διοικητικά.

Ειδικότερα, ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε να κηρυχθούν αθώοι και οι εννέα επιζήσαντες. «Δεν νοείται ότι μπορεί να στοιχειοθετηθουν κατά αντικειμενική υπόσταση τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, και προτείνω να κηρυχθούν αθώοι» είπε ο εισαγγελέας της έδρας σύμφωνα με το thecase. Η απόφαση έγινε δεκτή με πανηγυρισμούς από το συγκεντρωμένο πλήθος.

Αναλυτικά ο διάλογος και η πρόταση του εισαγγελέα

«Εισ: Σύμφωνα με τους κανόνες διεθνούς δικαίου κάθε κράτος πρέπει να εφαρμόζει τους κανόνες της Σύμβασης της Θάλασσας, του 1982 […] Θα ήθελα να κάνω μια ειδική αναφορά στην Ζώνη Ευθύνης Έρευνας και Διάσωσης. Αποτελεί άσκηση διεθνούς δικαιοδοσίας της Ελλάδας. […] ο νομικός δεσμός του κράτους σημαίας με το σκάφος είναι πολύ σημαντικός. Μόνο το κράτος σημαίας μπορεί να ασκήσει δικαιοδοσία σε σκάφος στην ανοιχτή θάλασσα. […] Υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις, όπως, πειρατεία, δουλεμπόριο, παράνομες ραδιοτηλεοπτικές προβολές […] η παράνομη μεταφορά μεταναστών δεν υπάγεται στην εμπορία δούλων. […] Άρα σύμφωνα με αυτή τη νομική βάση, δεν μπορεί να ασκηθεί δικαίωμα επίσκεψης, το γράφει ο καθηγητής μου στη Νομική κ. Ρούκουνας στο βιβλίο του Διεθνές Δίκαιο» σελ. 168. Τι νοείται ως «ανοιχτή θάλασσα» […] ό,τι δεν περιλαμβάνεται στις ζώνες που προανέφερα, δηλαδή στην αιγιαλίτιδα ζώνη και τα χωρικά ύδατα. Δεν θεμελιώνεται κυριαρχία παράκτιου κράτους, άρα και δεν θεμελιώνεται ποινική δικαιοδοσία […]

Το έγκλημα της παράνομης μεταφοράς υπηκόων τρίτων χωρών στοιχειοθετείται από τη μετάφορά τους στην αιγιαλίτιδα ζώνη, εκτός αν πρόκειται για πλοίο με ξένη σημαία σε καθεστώς αβλαβούς διέλευσης. Συνοψίζοντας, από την ακροαματική διαδικασία, τα έγγραφα τους μάρτυρες τις απολογίες, σαφώς και πέραν πάσης αμφιβολίας προέκυψε ότι το ναυάγιο συνέβη σε διεθνή ύδατα. Ήτοι στα 47 ν.μ. ΝΔ της πύλου ήτοι εκτός υδάτων της Ελλάδος, δεν θεμελιωνεται δικαιοδοσία της ελλάδος. Δεν νοείται ότι μπορεί να στοιχειοθετηθουν κατά αντικειμενική υπόσταση τα αδικήματα για τα οποία κατηγορούνται, και προτείνω να κηρυχθούν αθώοι.

[Χειροκρότημα από το ακροατήριο].

Πανταζής: Όταν η εισαγγελική πρόταση περιέχει σαφή και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, οφείλουμε να συνταχθούμε μαζί της, πέρα και από την εντιμότητά της.

Πρόεδρος: Διακόπτουμε για είκοσι λεπτά για τη διάσκεψη.

Διακοπή στις 12:23.

Συνέχιση 12:41

Πρ: Το δικαστήριο κρίνει ως απαράδεκτη την ποινική δίωξη […] Κηρύσσει τους κατηγορούμενους αθώους.

[Χειροκροτήματα στην αίθουσα]

Πρ: Να ακυρωθούν κατασχέσεις κλπ

Λύεται η συνεδρίαση 12:44.»

Δείτε επίσης:

Ναυάγιο στην Πύλο: «Οι πραγματικοί ένοχοι δεν ήταν στο πλοίο» – Ο Διεθνής Τύπος για τη δίκη των 9 Αιγυπτίων

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter