Ναυάγιο στην Πύλο: Σοκάρουν οι μαρτυρίες, αμείλικτα ερωτήματα για την τραγωδία – Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες

Ναυάγιο στην Πύλο: Σοκάρουν οι μαρτυρίες, αμείλικτα ερωτήματα για την τραγωδία – Στη Μαλακάσα οι διασωθέντες

Οργή και θλίψη για το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, με 78 επιβαίνοντες μετανάστες και πρόσφυγες να έχουν χάσει τη ζωή τους και εκατοντάδες άλλοι να αγνοούνται, αλλά και πολλά ερωτήματα προκύπτουν για τους χειρισμούς του Λιμενικού. Απορία προκαλεί γιατί ενώ οι στοιβαγμένοι επιβαίνοντες κουνούσαν τα χέρια τους ζητώντας βοήθεια, όπως φαίνεται στη φωτογραφία που δημοσιεύει το Λιμενικό, το πιο σύγχρονο ναυαγοσωστικό Aigaion Pelagos βρισκόταν δεμένο στο Γύθειο.

Διαβάστε επίσης: Εγκλημα: Το πιο σύγχρονο ναυαγοσωστικό παρακολουθούσε τη ναυτική τραγωδία δεμένο στο λιμάνι του Γυθείου

Έχουν διασωθεί 104 άτομα, η πλειοψηφία των οποίων θα μεταφερθεί σε δομή στη Μαλακάσα, εκτός των τραυματιών που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο Καλαμάτας αλλά και εννέα ατόμων οι οποίοι συνελήφθησαν έχοντας ανακριθεί ως διακινητές και θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα. Οι συλληφθέντες, ηλικίας ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, κατηγορούνται για πρόκληση ναυαγίου, ανθρωποκτονία από αμέλεια και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.

Οι έρευνες του Λιμενικού στο σημείο της τραγωδίας συνεχίζονται και όσο περνούν οι ώρες λιγοστεύουν οι ελπίδες για τον εντοπισμό αγνοουμένων.

Σοκ προκαλούν οι εκτιμήσεις της Frontex αλλά και ανθρωπιστικών οργανώσεων σχετικά με τον αριθμό των επιβαινόντων στο αλιευτικό που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου. Η Frontex εκτιμά ότι πρόκειται για περίπου 600 άτομα, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες επιζώντων που κάνουν λόγο για πάνω από 700 στοιβαγμένους ανθρώπους στο σκάφος.

Διαβάστε επίσης: Ναυάγιο στην Πύλο: Περίπου 600 άτομα ήταν στο αλιευτικό που βυθίστηκε εκτιμά ο επικεφαλής της Frontex

«Δεν θέλουμε να τουμπάρει το πλοίο»

Σοκάρουν οι συνομιλίες ακτιβίστριας με επιβάτες του τραγικού αλιευτικού σκάφους, λίγα λεπτά πριν αυτό βουλιάξει ανοιχτά της Πύλου και οδηγήσει δεκάδες ανθρώπους στον θάνατο, ενώ την ίδια στιγμή εκατοντάδες εξακολουθούν να είναι αγνοούμενοι.

Στην συνομιλίες που δημοσιοποίησε το Mega η ακτιβίστρια Ναουάλ Σούφι προσπαθεί να ηρεμήσει δύο από τους επιβάτες, ενώ οι διάλογοι πραγματοποιήθηκαν κάποια στιγμή από τις 01:25 έως τις 01:52,τις πρώτες δηλαδή ώρες της Τετάρτης.

Ακτιβίστρια: Όλα θα πάνε καλά, μην πηγαίνετε ούτε αριστερά ούτε δεξιά, περιμένετε εκεί μέχρι να έρθει βοήθεια.

Επιβάτης: Δε θέλουμε να τουμπάρει το πλοίο.

Διαβάστε επίσης: Ναυάγιο στην Πύλο – Σοκάρει ηχητικό ντοκουμέντο από την τραγωδία: «Δεν θέλουμε να τουμπάρει το πλοίο»

Τσίπρας: «Αν κινδυνεύουν ζωές δεν υπάρχει πλαίσιο;»

Ανατριχιαστικά είναι τα όσα άκουσε από μαρτυρίες των διασωθέντων του τραγικού ναυαγίου στην Πύλο, ο Αλέξης Τσίπρας. Το λόγια των διασωθέντων, έρχονται να επιβεβαιώσουν τις μαρτυρίες που είχε στη διάθεση του το documentonews.gr, σχετικά με τις κινήσεις του Λιμενικού, που οδήγησαν στην τραγωδία.

Σύμφωνα λοιπόν με όσα δήλωσαν ενώπιον του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ελληνικό λιμενικό επιχείρησε να ρυμουλκήσει το πλοίο που μετέφερε τους μετανάστες. Αρχικά τους ζητήθηκε να ακολουθήσουν το πλοίο των ελληνικών αρχών. Ωστόσο, αυτό δεν κατέστη δυνατό και στη συνέχεια τους έδωσαν σκοινί, σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν, με αποτέλεσμα το ασφυκτικά γεμάτο πλοίο να αρχίσει να ταλαντεύεται δεξιά κι αριστερά.

«Δυστυχώς η ανθρώπινη ζωή σήμερα δεν αξίζει το ίδιο για όλους», υπογράμμισε από την Καλαμάτα ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκαθαρίζοντας ότι «απαιτούνται απαντήσεις για την ανθρώπινη τραγωδία».

Διαβάστε επίσης: Τσίπρας για ναυάγιο στην Πύλο: Αν ένα πλοίο διακινεί ναρκωτικά υπάρχει παρέμβαση – Αν κινδυνεύουν ζωές δεν υπάρχει πλαίσιο; (Photos)

«Το Λιμενικό έσπρωχνε το αλιευτικό στην Ιταλία»

Σύμφωνα με τις επίμαχες μαρτυρίες επιζώντων που είναι σε γνώση του documentonews.gr, πραγματοποιήθηκε προσπάθεια από το ελληνικό Λιμενικό να σπρώξει το πλοίο προς τα ιταλικά νερά. Αυτή η απάνθρωπη ενέργεια του ελληνικού Λιμενικού ήταν αποτυχημένη, αφού στην προσπάθεια να στρέψουν το αλιευτικό προς τα ιταλικά νερά, αυτό τελικά αναποδογύρισε, οδηγώντας στην τραγική απώλεια τόσων πολλών ζωών.

Διαβάστε σχετικά: Nαυάγιο-Πύλος: Εγκλημα αλά Φαρμακονήσι περιγράφουν οι διασωθέντες – «Το Λιμενικό έσπρωχνε το αλιευτικό στην Ιταλία»

«Σαν να μου λέτε ότι πνίγεστε και δε θα σας βοηθήσω»

Με τον πλέον εκκωφαντικό τρόπο καταρρίπτει ο ναύαρχος του Λιμενικού Σώματος εν αποστρατεία και διεθνής πραγματογνώμονας, Νίκος Σπανός, τους ισχυρισμούς ότι η πλευρά των επιβαινόντων στο μοιραίο σκάφος υποστήριζε ότι «δεν χρειαζόταν βοήθεια», λίγο πριν το μοιραίο ναυάγιο, ανοιχτά της Πύλου, οδηγώντας σε φρικτό θάνατο δεκάδες ανθρώπους.

«Το σκάφος αυτό βρίσκεται σε κίνδυνο. Άσχετα ότι είναι μπουνάτσα. Γιατί είναι σε κίνδυνο; Γιατί είναι ένα πλοίο αναξιόπλοο, δεν έχει πιστοποιητικά, οι άνθρωποι είναι κρεμασμένοι σαν τα σταφύλια και είναι και ακυβέρνητο. Άρα, πρέπει να δράσει άμεσα η ελληνική πολιτεία δια των οργάνων της. Θα πρέπει να οργανώσει τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που είναι πλωτά – χερσαία μέσα που πρέπει να σπεύσουν στην περιοχή ώστε να μπορέσουν να αποβιβάσουν τον κόσμο σε άλλα σκάφη. Είναι σαν να μου λέτε ότι σας βλέπω να πνίγεστε και δε θα σας βοηθήσω και δε θέλετε βοήθεια. Τι είναι αυτά που λέτε; Είμαστε υποχρεωμένοι…»

Διαβάστε επίσης: Ναύαρχος στηλιτεύει τους χειρισμούς του Λιμενικού στην Πύλο: «Σαν να μου λέτε ότι πνίγεστε και δε θα σας βοηθήσω» (Video)

Δυναμικά συλλαλητήρια και δεκάδες προσαγωγές

Στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και αρκετές πόλεις της Ελλάδας πραγματοποιήθηκαν συλλαλητήρια για το πολύνεκρο ναυάγιο και ως ένδειξη αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και μετανάστες. Δεν έλειψε η εμφάνιση της αστυνομικής καταστολής εναντίον δημοσιογράφων, αλλά και οι προσαγωγές, με την ΕΛ.ΑΣ να προχωρά σε 26.

Διαβάστε σχετικά: Αθήνα – Συλλαλητήριο για το ναυάγιο στην Πύλο: 26 προσαγωγές μετά από άγρια επίθεση των ΜΑΤ (Photos-Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter