Ναυάγιο Ζακύνθου: Πώς η ΝΔ έθεσε υπό τον έλεγχό της την επιτροπή για να προωθήσει τις απαλλοτριώσεις

Ναυάγιο Ζακύνθου: Πώς η ΝΔ έθεσε υπό τον έλεγχό της την επιτροπή για να προωθήσει τις απαλλοτριώσεις

Από τα ψέματα του κεντρικού κράτους στη τοπική χειραγώγηση των δημοκρατικών διαδικασιών από τα τοπικά στελέχη

Κλιμακώνεται η πολιτική και κοινωνική σύγκρουση στη Ζάκυνθο σχετικά με την τύχη της παραλίας Ναυάγιο, καθώς περιφερειακά και τοπικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας  δεν ορρωδούν προ ουδενός για να ανοίξει ο δρόμος που θα φέρει στην παράδοση της φημισμένης  παραλίας αλλά και μεγάλου μέρους των οικογενειακών περιουσιών των κοντινών ορεινών κοινοτήτων του νησιού στον εμίρη του Κατάρ προς ανάπτυξη, με βάση το εναλλακτικό κρατικό σχέδιο…

Η αγοραπωλησία -απάτη του 2014

Υπενθυμίζεται ότι στη ΒΔ Ζάκυνθο εκκρεμεί μια μακροχρόνια δικαστική διαμάχη από το 2014, όταν κάτοικος της Ζακύνθου, με βάση αμετάφραστο ενετικό έγγραφο του 18ου αιώνα εμφανίστηκε να πουλά το 13% του νησιού, που περιλάμβανε εκκλησιαστική και  δημοτική γη, περιουσίες κατοίκων και τις διάσημες παραλίες Ναυάγιο και Πόρτο Βρώμη, σε  λιβανέζικη μεσιτική εταιρεία  Pimana που ενεργούσε για λογαριασμό του εμίρη του Κατάρ.

Η υπόθεση αυτή άρχισε να ξεκαθαρίζει το 2020 δικαιώνοντας τους κατοίκους, την εκκλησία και το Δήμο Ζακύνθου χάρη σε απόφαση  του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών η οποία αποφάνθηκε ότι η αγοραπωλησία ήταν απάτη και παρέπεμψε τους εμπλεκόμενους σε δίκη για κακουργήματα.

Η παρέμβαση της κυβέρνησης της ΝΔ

Λίγους μήνες όμως αργότερα, στις αρχές του 2021, παρενέβη η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας,  της οποίας πολλά κεντρικά και περιφερειακά στελέχη είχαν υποστηρίξει εξαρχής την επένδυση του εμίρη του Κατάρ και προώθησε εναλλακτικό σχέδιο που, όπως καταγγέλλει η Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων της ΒΔ Ζακύνθου, επιδιώκει να υλοποιήσει το σχέδιο της Pimana, με προκάλυμμα το δημόσιο συμφέρον και τη συντήρηση του κουφαριού του πλοίου στην παραλία.

Το κυβερνητικό αυτό σχέδιο, όπως κατέληξε μετά από διάφορες αλλαγές και εγκρίθηκε με «νυχτερινή» τροπολογία στη Βουλή, περνάει μέσα από την αναγόρευση του Ναυαγίου Ζακύνθου σε «Πρότυπη Τουριστική Περιοχή, με ιδιαίτερη σημασία για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας»,  και από τη σύσταση μιας πενταμελούς επιτροπής, με την ονομασία Επιτροπή Αξιοποίησης και Προστασίας Ναυαγίου Ζακύνθου. Η επιτροπή αυτή θα έχει τη δυνατότητα να απαλλοτριώνει ότι υπάρχει γύρω από το Ναυάγιο και να κάνει  πολεοδόμηση με ειδικούς όρους, κατά παρέκκλιση της εθνικής νομοθεσίας και μόνο με την υπογραφή του Υπουργού Τουρισμού.

Επιτροπή αποτελούμενη μόνο από νεοδημοκράτες

Τον πρώτο λόγο στην επιτροπή αυτή που αναμένεται να συσταθεί εντός των ημερών θα έχει ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Τουρισμού, δηλαδή η κυβέρνηση της ΝΔ. Προβλέπεται  όμως ότι θα συμμετάσχουν επίσης με έναν εκπρόσωπό τους οι τοπικοί φορείς, δηλαδή ο Δήμος Ζακύνθου, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων, οι ξενοδόχοι του νησιού και το Εμπορικό Επιμελητήριο Ζακύνθου.

Για να υλοποιηθεί ωστόσο απρόσκοπτα το κυβερνητικό σχέδιο και με δεδομένες τις αντιδράσεις των κατοίκων της ΒΔ Ζακύνθου αλλά και όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης, βασικός όρος ήταν, εκτός από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Τουρισμού, η επιτροπή για το Ναυάγιο να συγκροτηθεί μόνον από πρόσωπα προσκείμενα στη ΝΔ, που έτσι κι αλλιώς προωθεί πολιτικά το σχέδιο του εμίρη του Κατάρ «για να γίνει ανάπτυξη» ή από άλλους ζακυνθινούς, γνωστούς ως «φίλους της επένδυσης». Κι αυτό ακριβώς επετεύχθη στο δεύτερο 15ήμερο του Ιανουαρίου, με διάφορα  περιφερειακά και τοπικά στελέχη της ΝΔ να θέτουν υπό τον έλεγχό τους την επιτροπή, ακόμη και με προβληματικές και αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις, ή με μεθοδεύσεις του τύπου «δύο μέτρα και δύο σταθμά».

Πώς αποκλείστηκε ο Δήμαρχος Ζακύνθου

Από την Περιφέρεια για παράδειγμα αποφασίστηκε ότι στην επιτροπή για το Ναυάγιο θα μετάσχει αυτοδικαίως η εκλεγμένη με την ΝΔ Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα (που έχει κατ’ επανάληψη πάρει θέση υπέρ της επένδυσης του εμίρη του Κατάρ), χωρίς  ψηφοφορία στο περιφερειακό συμβούλιο. Την ίδια στιγμή όμως αποκλείστηκε από την Επιτροπή  ο Νικήτας Αρετάκης, παρότι δήμαρχος Ζακύνθου, με πραξικοπηματικές κινήσεις εντός του δημοτικού συμβουλίου, στην ενορχήστρωση των οποίων φέρεται να έπαιξε κεντρικό ρόλο ο βουλευτής Ζακύνθου της ΝΔ Διονύσης Ακτύπης.

Αντί για τον Αρετάκη, που κατά τα τοπικά δημοσιεύματα, αποκλείστηκε ως ύποπτος για «φιλία με τον ΣΥΡΙΖΑ» και για «εχθρότητα προς την επένδυση», από το Δήμο προκρίθηκε για συμμετοχή στην επιτροπή μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου, φιλικά προσκείμενο στον βουλευτή Ακτύπη και στη ΝΔ (άρα «φίλος της επένδυσης»). Και όταν ο Δήμαρχος Ζακύνθου προσέφυγε στην Αποκεντρωμένη (που ελέγχεται από την κυβέρνηση της ΝΔ), εκείνη απέρριψε την προσφυγή του, επιτυγχάνοντας έτσι τον  αποκλεισμό του από την Επιτροπή για το Ναυάγιο.

Τσίπηρας και Ακτύπης, «λαγοί» των απαλλοτριώσεων

Από το Επιμελητήριο Ζακύνθου προκρίθηκε ως εκπρόσωπος στην Επιτροπή ο επιχειρηματίας Νίκος Τσίπηρας, ο άνθρωπος που όπως έγραφε και το Documento στο φύλλο της  23ης Ιανουαρίου, εξήγγειλε ως «λαγός» στο τοπικό ραδιόφωνο ότι η Επιτροπή για το Ναυάγιο «θα προχωρήσει στην απαλλοτρίωση έως 1.000 στρεμμάτων στην περιοχή και το κράτος θα διευρύνει έτσι την περιουσία του»,  δίνοντας πάτημα στο βουλευτή Ζακύνθου, Διον. Ακτύπη, να δηλώσει κι αυτός «υποστηρικτής των απαλλοτριώσεων, αν είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος».

Όλα αυτά δείχνουν πως με πρωτοβουλία των τοπικών και κεντρικών στελεχών της ΝΔ,  οι απαλλοτριώσεις στην ευρύτερη ζώνη της παραλίας του Ναυαγίου, σε βάρος της γης του Δήμου, της εκκλησίας και των περιουσιών πολλών φτωχών αγροτών, έχουν κιόλας δρομολογηθεί και επιβεβαιώνουν τις καταγγελίες της Επιτροπής Αγώνα των κατοίκων της ΒΔ Ζακύνθου, αλλά και όσους και όσες τόσον καιρό έγραφαν και φώναζαν  (βουλευτές, ακτιβιστές, δημοσιογράφους, media)  για αυτή την αμαρτωλή υπόθεση.

Ο ρόλος του περιφερειακού συμβούλου που κατηγορείται για κακουργηματική απιστία

Το σενάριο αυτό επιβεβαιώνεται μάλιστα 100% κι από την εξόχως ύποπτη επιλογή του αναπληρωματικού που θα στείλει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων στη θέση της Ρόδης Κράτσα, για να εκφράζει τάχα τη βούλησή της η οποία αφορά στο πρόσωπο του περιφερειακού συμβούλου Θεόδωρου Τσουκαλά (Μποκέ). Ενός ανθρώπου ο οποίος όχι μόνον έχει παραπεμφθεί με ποινικό βούλευμα  στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πατρών για κακουργηματική απιστία,  αλλά και προβάλλει ως ο κατεξοχήν «υποστηρικτής της  επένδυσης», μεταξύ των κατοίκων των ορεινών της ΒΔ Ζακύνθου, καθώς με ένορκες μαρτυρίες από το 2016 -2017, έχει στραφεί εναντίον των συγχωριανών του, προκειμένου να υποστηρίξει τον άνθρωπο που έκανε την αγοραπωλησία-απάτη και την κυριότητα   της μεσιτικής Pimana  στην επίμαχη περιοχή.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter