Ναύαρχος ε.α. Αντωνιάδης: Μόνο σε κρετίνους μπορείς να πεις ότι ένα ωκεανογραφικό βρέθηκε στην υφαλοκρηπίδα σου λόγω 5 μποφόρ! (Video)

Ναύαρχος ε.α. Αντωνιάδης: Μόνο σε κρετίνους μπορείς να πεις ότι ένα ωκεανογραφικό βρέθηκε στην υφαλοκρηπίδα σου λόγω 5 μποφόρ! (Video)

Κόλαφος για τους κυβερνητικούς χειρισμούς στην υπόθεση του Oruc Reis ήταν ο πρώην Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, καλεσμένος σήμερα στην εκπομπή του Δημήτρη Καμπουράκη στον ΣΚΑΙ. 

Στην εκδοχή ότι το τουρκικό σκάφος παρασύρθηκε από τον καιρό και το παρακολουθούσε η φρεγάτα κλάσης S ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ έκανε ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο λέγοντας “Το οποίο είναι καραγκιοζιλίκι τώρα. Γιατί αυτό που μας κάνει το Ορούτς Ρέις, που παραβιάζει την υφαλοκρηπίδα για 24 ώρες, δηλαδή παραβιάζει τα κυριαρχικά μας δικαιώματα επι 24 ώρες και η Ελληνική πλευρά. το μόνο που κάνει, στέλνει ένα πλοίο να παρακολουθεί την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Τα κυριαρχικά σου δικαιώματα δεν τα προασπίζεις παρακολουθώντας την παραβίασή τους “

Για την κυβερνητική εκδοχή ότι παρασύρθηκε από τον καιρό στην Ελληνική υφαλοκρηπίδα είπε: “Αν απευθύνονται σε κρετίνους μπορείς να τους πεις, ότι ένα ωκεανογραφικό, εντεταλμένο να κάνει ωκεανογραφικές έρευνες, βρέθηκε στην υφαλοκρηπίδα λόγω καιρικών συνθηκών.” ενώ συνέχισε λέγοντας “Δεν κατάλαβα τι ρόλο παίζει ο καιρός, είχε μόνο 5 μποφόρ. Μόνο έναν ακυβέρνητο πλοίο μπορεί να παρασυρθεί σε χωρικά ύδατα παρασύρεται από τον καιρό. Ενα πλοίο που έχει προπέλες και πηδάλιο δεν παρασύρεται” 

Συγκεκριμένα το Oruc Reis, σύμφωνα με πηγές του ΓΕΕΘΑ, κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και σχεδόν τρεις ώρες μετά, βρέθηκε στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR. Στην περιοχή επικρατούσαν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, και καθώς δεν ήταν σε λειτουργία τα ερευνητικά όργανά του πλοίου, αποφασίστηκε να αντιμετωπισθεί ως «αβλαβής διέλευση» καθώς το ερευνητικό σκάφος επιχειρούσε να επιστρέψει στην αρχική περιοχή όπου κινούνταν. Τελικά κινήθηκε, μακριά από τα ελληνικά χωρικά ύδατα, σε απόσταση περίπου 200 μιλίων νότια του Καστελόριζου.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter