NBA: «Δεν είναι καιρός για μπάσκετ»

NBA: «Δεν είναι καιρός για μπάσκετ»

Η αστυνομική βία βγάζει ξανά τους μπασκετμπολίστες στα χαρακώματα, ενώ η νέα έξαρση της πανδημίας στις ΗΠΑ σκορπίζει τον φόβο

Ο Μίκυ και ο Γκούφυ περιμένουν τα αστέρια του ΝΒΑ στις εγκαταστάσεις της Disney World στις 31 Ιουλίου, αλλά το τζάμπολ της επανέναρξης βρίσκεται στον αέρα. Η πανδημία στις ΗΠΑ των 120.000 νεκρών είναι ξανά σε έξαρση (ειδικά στη Φλόριντα), ενώ η καμπάνια ενάντια στον ρατσισμό τρυπάει τα στεγανά και αναζητεί εύφορο «πεδίο βολής». Στις τηλεδιασκέψεις που οργανώνονται με αίτημα τη ματαίωση μετέχει πλέον τριψήφιος αριθμός παικτών.

Οι εξαρχής γνωστές επιφυλάξεις για το υγειονομικό σκέλος πέρασαν σε δεύτερο πλάνο. Η κίνηση που εισηγείται το εμπάργκο στην επανεκκίνηση της σεζόν έχει γνώμονα όχι τον κορονοϊό, αλλά την αντίσταση ενάντια στον Τραμπ και στη «λευκή υπεροχή» που γίνεται καρκίνωμα στην αμερικανική κοινωνία.

«Να απόσχουμε από τα γήπεδα σε ένδειξη διαμαρτυρίας» προτείνουν οι πρωτεργάτες της μίνι επανάστασης Κάιρι Ιρβινγκ και Εϊβερι Μπράντλεϊ. Ο δεύτερος έχει πολυετή θητεία στο ΝΒΑ και είναι συμπαίκτης του συναινετικού ΛεΜπρόν Τζέιμς στους Λέικερς, ενώ ο Ιρβινγκ είναι από τα πιο τρανταχτά ονόματα του παγκόσμιου μπάσκετ.

Υπάρχει, ωστόσο, ένα προβληματάκι. Ο σταρ των Μπρούκλιν Νετς πιστεύει ότι η γη είναι επίπεδη και υστερεί σε αξιοπιστία. Πώς να ακολουθήσει κανείς τα κελεύσματα ενός επιπεδιστή, ο οποίος επιπρόσθετα έχει φήμη φυγόπονου και αδιάφορου; Μοιραία η πρωτοβουλία πέρασε στον 29χρονο Μπράντλεϊ.

«Οποιος δεν είναι στο πλευρό μας θεωρείται εχθρός» δήλωσε εκείνος, υπό την αιγίδα των Λέικερς. Και διατύπωσε κάποια αιτήματα τα οποία οι σκληροπυρηνικοί θεωρούν αδιαπραγμάτευτα: «Περισσότερες θέσεις εργασίας για τους μαύρους προπονητές και παράγοντες, δωρεές από το ΝΒΑ σε οργανώσεις για τα δικαιώματα των Αφροαμερικανών, καθώς και μόνιμες συνεργασίες με επιχειρήσεις που ανήκουν σε μαύρους».

Το ΝΒΑ υπενθυμίζει ευγενικά τις αποδεδειγμένες ευαισθησίες του σε κοινωνικά θέματα, ενώ η ένωση των παικτών επισημαίνει ότι το 65% του προσωπικού της αποτελείται από μειονότητες και το 40% από γυναίκες. «Θα εργαστούμε ακόμη πιο εντατικά για τη διασφάλιση της κοινωνικής δικαιοσύνης, με έμφαση στην κατάργηση της αστυνομικής βίας και την οικονομική ανάπτυξη των καταπιεσμένων στρωμάτων» υποσχέθηκε το συνδικάτο.

Σχολιαστές με ξεχωριστό κύρος, όπως ο άλλοτε μπασκετμπολίστας Μαρκ Σπίαρς του ESPN, προτείνουν να χρησιμοποιηθεί το υπόλοιπο της σεζόν ως πλατφόρμα για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. «Οι παίκτες, οι ομάδες και το ίδιο το ΝΒΑ μπορούν να φορέσουν μπλουζάκια με σλόγκαν, να κάνουν δηλώσεις ενάντια στον ρατσισμό, να γεμίσουν το γήπεδο με συνθήματα». Η τηλεόραση θα δείξει όλους τους αγώνες και η πολιτική συγκυρία μοιάζει ευνοϊκή, αφού το φθινόπωρο συμπίπτει με την προεκλογική περίοδο στις ΗΠΑ. Οι κάλπες θα στηθούν στις 3 Νοεμβρίου.

Η πανδημία δημιουργεί απρόβλεπτα προβλήματα. «Εμείς οι 70ρηδες προπονητές είμαστε ευπαθής ομάδα» επισημαίνει ο 69χρονος Μάικ Ντ’ Αντόνι, προπονητής των φιλόδοξων Χιούστον Ρόκετς. Πολλοί παίκτες φοβούνται για την υγεία τους και ζητούν να θεωρηθεί δικαιολογημένη τυχόν αποχή με ή χωρίς αποδοχές.

Το ΝΒΑ μοίρασε στους παίκτες φυλλάδιο 113 σελίδων όπου καθορίζονται ακόμη και οι κανόνες για τις ώρες αναψυχής. «Απαγορεύονται τα κατοικίδια καθώς και δραστηριότητες που καταργούν τις αποστάσεις ασφαλείας, όπως το διπλό στο πινγκ πονγκ» γράφει το εγχειρίδιο. Ενδέχεται μάλιστα να μοιραστεί σε όλους ειδικό δαχτυλίδι που θα καταγράφει τη θερμοκρασία του σώματος και άλλους δείκτες υγείας.

Για τις ομάδες που θα φτάσουν έως τους τελικούς του Οκτώβρη προβλέπεται βασανιστικό μάντρωμα τρίμηνης διάρκειας χωρίς τη δυνατότητα σκασιαρχείου. Ο MVP Γιάννης Αντετοκούνμπο θα αφήσει τον γιο του βρέφος στο Μιλγουόκι και θα τον ξαναδεί… φαντάρο!

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter