ΝΒΑ: Ο Γιάννης και οι άλλοι

ΝΒΑ: Ο Γιάννης και οι άλλοι

Tα περισσότερα ρεκόρ στο ΝΒΑ της σήμερον ημέρας φέρουν το ονοματεπώνυμο του Γιάννη Αντετοκούνμπο. Οι υπόλοιπες ομάδες έβαλαν φέτος τα δυνατά τους και κατάφεραν να σφετεριστούν μία σελίδα στο βιβλίο Γκίνες χωρίς να χρειαστούν τη βοήθεια αυτού που οι ίδιοι ονομάζουν «Greek Freak». Επτά μεταγραφές παικτών Αll-Star μέσα στο ίδιο καλοκαίρι!

Ποτέ στο παρελθόν δεν ακούστηκε τέτοια ομοβροντία. Το τοπίο μεταμορφώθηκε ριζικά, αλλά όλα τα ίδια μένουν, όσο και αν όλα αλλάζουνε: Γκόλντεν Στέιτ και Κλίβελαντ παραμένουν ισχυρά φαβορί για το ζευγάρι των τελικών, για 4η συνεχόμενη σεζόν.

Οι πρωταθλητές Ουόριορς προτίμησαν να κρατήσουν αναλλοίωτο τον ασυναγώνιστο πυρήνα που σάρωσε τους πάντες (και έγινε καρφί στο μάτι του πλανητάρχη) την περασμένη άνοιξη: Στεφ Κάρι, Κέβιν Ντουράντ, Κλέι Τόμπσον, Ντρέιμοντ Γκριν. Στους Καβαλίερς, όμως, η τράπουλα ανακατεύτηκε και γέμισε με ατού, με φυτίλι την απρόσμενη ανταρσία του Κάιρι Ίρβινγκ.

Ο «υπολοχαγός» του ΛεΜπρόν Τζέιμς παραχωρήθηκε στους Σέλτικς, με αντάλλαγμα τον θαυματουργό κοντό Αϊζέια Τόμας, ο οποίος όμως κατέφτασε στο Οχάιο σοβαρά τραυματισμένος. Οι «Καβς» πρόσθεσαν στην εξίσωση δύο βετεράνους πρώην MVP, τους Ντουέιν Ουέιντ και Ντέρικ Ρόουζ. Δεν πρόκειται να κερδίσουν διαγωνισμό νιότης, αλλά ο στόχος είναι το παρόν, η άμεση εκθρόνιση των «πολεμιστών» από την Καλιφόρνια.

Η μόδα των «Σούπερ Ομάδων» έφτασε στην Οκλαχόμα, όπου ο Πολυτιμότερος Παίκτης του 2016-7 Ράσελ Ουέστμπρουκ πλαισιώθηκε από τους Πολ Τζορτζ, Καρμέλο Άντονι. Ο Κρις Πολ άφησε την ομάδα της καρδιάς του (Κλίπερς) και πήγε στο Χιούστον, για να μοιραστεί την περιφέρεια των Ρόκετς με τον Τζέιμς Χάρντεν.

Ο Γκόρντον Χέιγουορντ μετακόμισε από τη Γιούτα στη Βοστώνη για να φορέσει τα παπούτσια «μεγάλων λευκών» όπως ο Λάρι Μπερντ. Ο Τζίμι Μπάτλερ και ο Τζεφ Τιγκ πήγαν να συναντήσουν τον Καρλ-Άντονι Τάουνς στη Μινεσότα. Ο Πολ Μίλσαπ εγκατέλειψε την Ατλάντα και σκαρφάλωσε στα βουνά του Ντένβερ. Ο ΝτεΜάρκους Κάζινς με τον Άντονι Ντέιβις συγκροτούν το κορυφαίο, ίσως, δίδυμο ψηλών, εδώ και μερικούς μήνες στη Νέα Ορλεάνη. Ο Ρούντι Γκέι έπεσε στην αγκάλη του Πόποβιτς στο Σαν Αντόνιο.

Οι περισσότερες ομάδες έγιναν αγνώριστες, ορισμένες μάλιστα προς το χειρότερο, αφού υιοθετήθηκε η τακτική τηςε αναδόμησης (π.χ. Σικάγο, Ατλάντα, Ιντιάνα). Δεν είναι όμως βέβαιο ότι θα αλλάξει ο συσχετισμός των δυνάμεων. Η Ανατολή παραμένει τσιφλίκι των Καβαλίερς, των Σέλτικς, των Ράπτορς. Στη Δύση, μόνο η Οκλαχόμα μοιάζει ικανή να γίνει σφήνα ανάμεσα σε κυρίαρχες δυνάμεις όπως οι Ουόριορς, οι Σπερς, οι Ρόκετς.

Ο Γιάννης, βέβαια, έμεινε στο Μιλγουόκι, μολονότι κάποιοι τολμηροί σήκωσαν το τηλέφωνο για να ρωτήσουν αν παραχωρείται. Το τετραετές συμβόλαιο των 100 εκατομμυρίων δολαρίων άρχισε να «τρέχει» πριν από μερικές ημέρες, αλλά ο πακτωλός χρυσού που διακινείται τους τελευταίους μήνες (με την αύξηση του salary cap) τον κρατάει έξω από τη λίστα των 30 πιο ακριβοπληρωμένων. Ο ίδιος αποδέχθηκε μισθό ελαφρώς χαμηλότερο της πραγματικής αξίας του ώστε να μείνει ζωτικός χώρος για ενισχύσεις, αλλά οι Μπακς κράτησαν τον πήχυ χαμηλά και απέφυγαν τις προσθαφαιρέσεις.

Οι ειδήμονες πιστεύουν ότι ο Γιάννης έχει μπροστά του μία χρονιά εκτόξευσης στη στρατόσφαιρα με βέβαιη συμμετοχή στο All-Star Game, που θα διεξαχθεί στο Λος Άντζελες, ενώ του δίνουν πιθανότητες ακόμα και για τον τίτλο του MVP. Το 23χρονο Ελληνόπουλο έγινε πέρυσι ο πρώτος παίκτης που τελείωσε ολόκληρη σεζόν στο Τοp-20 των σκόρερ, ριμπάουντερ, πασέρ, μπλοκέρ και «κλεφτών».

Το Μιλγουόκι δεν πρόκειται να κατακτήσει το πρωτάθλημα, αλλά ελπίζει να κάνει μερικά βήματα προόδου μετά τον αποκλεισμό στον α’ γύρο των περυσινών πλέι-οφ. Αρκεί να γυρίσει γερός ο Τζαμπάρι Πάρκερ, από τη δεύτερη εγχείρηση αποκατάστασης πρόσθιου χιαστού

Οι Έλληνες του ΝΒΑ έγιναν φέτος τρεις, αφού ο 21χρονος Τάιλερ Ντόρσεϊ προβάρει τα ερυθρόλευκα των Ατλάντα Χοκς. Ο Ναζ Μήτρου-Λονγκ προπονήθηκε όλο το φθινόπωρο με τους Γιούτα Τζαζ, δεν βρήκε χώρο στην τελική 12άδα. Ο Γιώργος Παπαγιάννης θα έχει εκλεκτό συνοδοιπόρο τον Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, ο οποίος αποχαιρέτισε τον Ομπράντοβιτς και προστέθηκε στο «σέρβικο λόμπι» του Σακραμέντο (Ντίβατς, Στογιάκοβιτς).

Παρόμοια διαδρομή ακολούθησε, στα 30 του, ο Μίλος Τεόντοσιτς, ο οποίος ήδη ζαλίζει το κοινό των Κλίπερς με τις ευφάνταστες πάσες του. Ο Γκόραν Ντράγκιτς επέστρεψε στο Μαϊάμι με το χρυσό μετάλλιο (και το MVP) του Ευρωμπάσκετ στη βαλίτσα του, ενώ ο Λούκα Ντόντσιτς αναμένεται να τον ακολουθήσει στο Αμέρικα το 2018, ίσως και ως νούμερο 1 του ντραφτ. Από τη φετινή φουρνιά, φαίνεται να ξεχωρίζει ο πολυσυζητημένος Λόνζο Μπολ των Λέικερς.

Ο Φινλανδός «εκκολαπτόμενος Νοβίτσκι» Λάουρι Μάρκανεν κούρεψε τις μπούκλες και ετοιμάζεται για το βάπτισμα του πυρός στους Μπουλς, ενώ ο …πραγματικός Ντιρκ συνεχίζει απτόητος στο Ντάλας, όπως και ο Μάνου Τζινόμπιλι στους Σπερς. Ο ακοίμητος Αργεντινός έκλεισε τα 40 του πριν από 2,5 μήνες, ενώ ο Γερμαναράς είναι 39 και κάτι. Κάποιοι θα πουν, ότι ένας (τόσο) καλός σαραντάρης είναι ίσαμε δύο εικοσάρηδες.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter