ΝΔ: Αμύνεσθαι περί… Novartis

ΝΔ: Αμύνεσθαι περί… Novartis

Σε μετωπική σύγκρουση μεταξύ Σαμαρά και Καραμανλή, με απρόβλεπτες συνέπειες για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας, εξελίσσεται το σκάνδαλο Novartis. Ο Σαμαράς έχει απασφαλίσει και εκτοξεύει απειλές κατά του πρώην πρωθυπουργού και πολιτικών του φίλων, δείχνοντας άγχος, ανησυχία και φόβο.

Η εμπλοκή ηγετικών στελεχών της ΝΔ στο σκάνδαλο της Novartis αποδεικνύει, εκτός των πολιτικών και ενδεχομένως ποινικών ευθυνών, πόσο εκρηκτική είναι η κατάσταση στο εσωτερικό της δεξιάς παράταξης.

Το ξέσπασμα Αντώνη Σαμαρά και Δημήτρη Αβραμόπουλου (πιο light και πιο διπλωματικό, είναι η αλήθεια) κατά του Κώστα Καραμανλή έβαλε φωτιά στα «γαλάζια» τόπια. Ο πρώην πρωθυπουργός, που κατά τους προστατευόμενους μάρτυρες έβλεπε τις βαλίτσες με χρήματα να περνούν από μπροστά του, αντί να δώσει εξηγήσεις –αν δεν είχε, καλύτερα να διάλεγε τον δρόμο της σιωπής, λένε πολλοί «γαλάζιοι» βουλευτές– για την εμπλοκή του στο σκάνδαλο, επέλεξε να τα βάλει, εμμέσως πλην σαφώς, με τον Κ. Καραμανλή. Η δήλωσή του πως θα καταθέσει «…και κατά του πρώην αρχηγού της ΕΥΠ επί Νέας Δημοκρατίας, που σήμερα είναι υπουργός Δικαιοσύνης επί ΣΥΡΙΖΑ, Παπαγγελόπουλου και των συνεργών τους, εντός και εκτός του δικαστικού σώματος» ήταν εντελώς φωτογραφική για τη δήθεν «εμπλοκή» Καραμανλή μέσω του Παπαγγελόπουλου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ο Αντ. Σαμαράς και οι συνεργάτες του θεωρούν πως ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Κ. Καραμανλής με κάποιον τρόπο ήταν καλά ενημερωμένος για τις δικαστικές εξελίξεις και την εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Μάλιστα σε συσκέψεις που έγιναν τόσο στο γραφείο του Σαμαρά όσο και στο σπίτι του στην Κηφισιά με συνεργάτες του και έγκριτους νομικούς έβαλλαν ευθέως κατά του αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, για τον οποίο λένε, μεταξύ άλλων, πως «φρόντισε» –άγνωστο πώς– να «προφυλάξει» και τον Κ. Καραμανλή και τους υπουργούς επί διακυβέρνησης Καραμανλή. Συγκεκριμένα λένε για πέντε πρόσωπα:

«Πώς γίνεται να μην υπάρχει στη δικογραφία, πλην Αβραμόπουλου, κανείς υπουργός που τυγχάνει να είναι φίλος του Καραμανλή;»

«Ο Γιώργος Βλάχος, που επί Καραμανλή ήταν υφυπουργός Εμπορίου και υπεύθυνος για την τιμολόγηση των φαρμάκων, γιατί δεν υπάρχει στη δικογραφία;»

«Ο Νικήτας Κακλαμάνης ως υπουργός Υγείας, επίσης φίλος του Καραμανλή, γιατί δεν αναφέρεται;»

«Ο Δημήτρης Σιούφας, από τους πιο στενούς συνεργάτες του Κώστα Καραμανλή, δεν ήταν υπουργός Ανάπτυξης και αρμόδιος για τις τιμές των φαρμάκων;»

«Τον Νίκο Δένδια που ήταν στο υπουργείο Ανάπτυξης γιατί “ξέχασαν” να τον συμπεριλάβουν;»

Με βάση το σκεπτικό τους, κάποιοι έστησαν την υπόθεση, κατασκεύασαν τις μαρτυρίες και φρόντισαν, όπως λένε, να κατηγορήσουν «όσους σκληρά αντιπολιτεύονται την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα». «Είναι απορίας άξιον ότι όλοι οι φίλοι του Καραμανλή, με πρώτο τον ίδιο, απουσιάζουν από την επίμαχη δικογραφία» σημειώνουν χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με βουλευτή που συμμετέχει στις καθημερινές συσκέψεις που γίνονται σε διάφορα σημεία της Αθήνας υπό τον Αντώνη Σαμαρά, ο πρώην πρωθυπουργός «θα περιμένει για λίγες ακόμη ημέρες ώστε να τοποθετηθεί επί του θέματος ο Κώστας Καραμανλής και εφόσον κάτι τέτοιο συμβεί, τότε θα μιλήσει ανοιχτά και δημόσια. Για όλους και ειδικά για την περίοδο Καραμανλή, για την εκκωφαντική σιωπή του, αλλά και για τις σχέσεις του με τη σημερινή κυβέρνηση» τονίζει με νόημα. Ωστόσο, η επιθετική πολιτική που έχει επιλέξει ο Αντ. Σαμαράς εναντίον του Κ. Καραμανλή μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη δυο στελέχη κοντά στον Κ. Καραμανλή, ο Γιώργος Βλάχος και ο Ευάγγελος Αντώναρος, ζήτησαν την καρατόμηση του υπαρχηγού του Σαμαρά, Αδωνη Γεωργιάδη, από την αντιπροεδρία της ΝΔ.

«Οι αμαρτίες του Καραμανλή»

Οι απειλές από το περιβάλλον Σαμαρά εναντίον του Κ. Καραμανλή φτάνουν μέχρι και τον Νοέμβριο του 2009. «Δεν μπορεί να σιωπά ο Καραμανλής όταν η ΝΔ συκοφαντείται από τους πολιτικούς της αντιπάλους. Ειδικά ο Καραμανλής…» μας έλεγε στενός συνεργάτης του Αντ. Σαμαρά, προσθέτοντας πως «εμείς τον καλύψαμε και δεν μιλήσαμε για το τι παραλάβαμε το 2009 όταν έγινε αρχηγός της ΝΔ ο Αντώνης Σαμαράς. Τώρα όμως ήρθε η ώρα να μάθει ο ελληνικός λαός και οι ψηφοφόροι της ΝΔ πόσο ήταν το χρέος του κόμματος που παραλάβαμε, καθώς και διάφορες άγνωστες πτυχές για τη λειτουργία του κόμματος». Επίσης, άπαντες στο περιβάλλον του Αντ. Σαμαρά είναι με το… δάκτυλο στη σκανδάλη και ετοιμάζονται να «πυροβολήσουν» πολλούς από τους συνεργάτες του Κ. Καραμανλή για διάφορα θέματα. Κι αν αυτά δεν αρκούν για να περιγράψουμε το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που καλλιεργούν στη ΝΔ ο Σαμαράς και οι άνθρωποί του, να προσθέσουμε ότι από την κριτική τους δεν ξεφεύγει ούτε ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, για τον οποίο θυμούνται και λένε ιστορίες την εποχή που ήταν υπουργός Εσωτερικών, όπως για παράδειγμα «τους χιλιάδες διορισμούς που έκανε» και άλλα τινά.

Θεατής ο Μητσοτάκης

Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το κόμμα από τα ακροδεξιά στοιχεία, αλλά φάνηκε πως είναι δέσμιος του Σαμαρά, του Αδωνη και των λοιπών βαρόνων. Με το που έγινε γνωστό πως στο σκάνδαλο της Novartis εμπλέκονται κορυφαία στελέχη της ΝΔ, στενοί του συνεργάτες του εισηγήθηκαν πως «τώρα είναι η ώρα να αναλάβει πρωτοβουλίες ώστε να καθαρίσει το κόμμα». Ο Κυριάκος τους άκουσε μεν αλλά έπραξε το ακριβώς αντίθετο, δίνοντας πλήρη κάλυψη σε όλα τα «γαλάζια στελέχη» που σύμφωνα με τη δικογραφία δωροδοκήθηκαν. Ανθρωποι που βρίσκονται κοντά στον πρόεδρο της ΝΔ ισχυρίζονται πως ο Μητσοτάκης αναγκάστηκε, μετά τα οργισμένα τηλεφωνήματα που δέχτηκε από Σαμαρά, Αβραμόπουλο και άλλους, να συνταχθεί πλήρως με τις θέσεις των εμπλεκομένων και να υιοθετήσει κι αυτός και το κόμμα τα περί σκευωρίας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter