ΝΔ: «Γαλάζια» Βαβέλ απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν

ΝΔ: «Γαλάζια» Βαβέλ απέναντι στις προκλήσεις Ερντογάν

Χωρίς ενιαία γραμμή το κυβερνών κόμμα για την κλιμάκωση των τουρκικών παλικαρισμών

Η κλιμάκωση των προκλήσεων της Τουρκίας «ξεγυμνώνει» την κυβέρνηση, καθώς αποκαλύπτει την έλλειψη προετοιμασίας και σχεδιασμού και αναδεικνύει τη «γαλάζια» Βαβέλ γύρω από το μείζον εθνικό θέμα.

Κυβερνητικός βουλευτής, γνώστης των ελληνοτουρκικών αλλά και των συνεννοήσεων μεταξύ Μαξίμου και υπουργείου Εξωτερικών, περιγράφει λακωνικά: «Δεν έχουν καταλάβει ακόμη τίποτε, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ». Μετά την ανακοίνωση από την Τουρκία της συμφωνίας με τη Λιβύη ο Κυριάκος Μητσοτάκης δέχτηκε να πάει απροετοίμαστος σε μια συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, από την οποία βγήκε με μια δήλωση για «δύσκολη σχέση» στην οποία όμως θα συνεχίσουμε να επενδύουμε. Η επόμενη κίνηση ήταν οι δύο επιστολές προς τον ΟΗΕ, στην οποία είχε επενδύσει επικοινωνιακά το Μέγαρο Μαξίμου, για να εισπράξει όμως ψυχρολουσία και μια απάντηση που συνιστά έκκληση για διάλογο στις δύο πλευρές. Πληροφορίες από διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι οι δύο επιστολές συντάχθηκαν δίχως τη σχετική προετοιμασία και δίχως να συμβουλευτεί το Μέγαρο Μαξίμου τους διπλωμάτες και εμπειρογνώμονες.

Ενδεικτική είναι και η απάντηση που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας σε ερώτηση που δέχτηκε την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, αν εκτιμά ότι υπάρχει μεγάλη δύναμη πίσω από την πρόσφατη κίνηση της Τουρκίας: «Δεν έχω ιδέα» ήταν η αφοπλιστική απάντηση του υπουργού Εξωτερικών. Η τελευταία ελπίδα του Κυρ. Μητσοτάκη για επικοινωνιακή διαχείριση στο εσωτερικό της χώρας και του κόμματός του ήταν η «καταδικαστική δήλωση από την πλευρά του συμβουλίου κορυφής της ΕΕ», που όμως δεν έχει πρακτικό αντίκρισμα.

Η «γαλάζια» Βαβέλ

Καθώς το Μέγαρο Μαξίμου επιδίδεται σε επικοινωνιακού τύπου διαχείριση, με το βλέμμα στραμμένο

στο εσωτερικό της χώρας και του κόμματος προκειμένου να μην εισπράξει στις δημοσκοπήσεις παρόμοια δυσαρέσκεια με το προσφυγικό-μεταναστευτικό, στη ΝΔ αρχίζει να αναπτύσσεται μια Βαβέλ δηλώσεων και απόψεων. Το πώς θα κινηθεί ο Κυρ. Μητσοτάκης δεν είναι ακόμη σαφές.

Η γραμμή του Μαξίμου που απαντά και στο ερώτημα της πιθανής κλιμάκωσης από την πλευρά της Τουρκίας προς το παρόν δίνεται με διαρροές και από αρθρογράφους του συστήματος και συνίσταται στο «δεν είναι ταμπού η συνεκμετάλλευση». Την άποψη αυτή άλλωστε περιφραστικά και με προϋποθέσεις είχε εκφράσει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού και πρώην επικεφαλής του ΕΛΙΑΜΕΠ Θάνος Ντόκος. Σε αυτό το ευρύτερο πλαίσιο, με τον δικό της τρόπο, κινείται η πρώην υπουργός Εξωτερικών και αδελφή του πρωθυπουργού Ντόρα Μπακογιάννη, που δηλώνει δημοσίως ότι «αν γίνει πόλεμος, θα είμαστε μόνοι μας» και προτείνει παραπομπή στη Χάγη, αν και χρειάζεται περαιτέρω διευκρίνιση τι θα παραπεμφθεί και πώς θα αντιμετωπιστεί η σχεδόν βέβαιη άρνηση της Αγκυρας για συνυποσχετικό.

Στην αντίθετη γραμμή κινείται ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνούς Δικαίου Άγγελος Συρίγος, ο οποίος δημόσια δήλωσε ότι «η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης έχει καθ’ όλα δεσμευτικές διατάξεις που παράγουν αποτελέσματα… Υπ’ αυτή την έννοια συνιστά κίνηση στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία». Η θέση του Αγγ. Συρίγου είναι ότι η επιθετικότητα της Άγκυρας μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με αντίστοιχα επιθετικές κινήσεις από την πλευρά της Ελλάδας, που τις έχει στο οπλοστάσιό της εφόσον το αποφασίσει.

Βεβαίως, για να αξιοποιήσει τα όπλα της η ελληνική πλευρά απαιτείται προεργασία σε όλα τα επίπεδα της πολιτικής ηγεσίας αλλά και της διπλωματικής και στρατιωτικής γραφειοκρατίας η οποία, απ’ ό,τι φαίνεται, ακόμη και τώρα δεν έχει γίνει. Επιπλέον υπάρχει η δημόσια δήλωση του αντιπροέδρου της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ότι «θα πρέπει να κηρυχθεί ως casus belli η ενδεχόμενη παραβίαση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων». Το ότι απόψεις όπως του Αγγ. Συρίγου και πολύ περισσότερο του Ν. Κακλαμάνη καθόλου δεν αρέσουν στην ηγεσία της κυβέρνησης έχει τη σημασία του. Κατά βάθος το Μαξίμου εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Τουρκία ύστερα από ένα σημείο θα αρχίσει από μόνη της να αποκλιμακώνει την ένταση.

Οι πρώην πρωθυπουργοί

Απέναντι στους μέχρι τώρα χειρισμούς του Κυρ. Μητσοτάκη έχουν ταχθεί επικριτικά οι δύο πρώην πρωθυπουργοί του κόμματος: ο μεν Κώστας Καραμανλής κομψά, ο δε Αντώνης Σαμαράς με αιχμές. Ο Κ. Καραμανλής ήδη πριν από ενάμιση μήνα προειδοποίησε: «Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια απροκάλυπτη κλιμάκωση σχεδιασμένη και συστηματική εκ μέρους της Τουρκίας, από τον Εβρο μέχρι την Κύπρο». Για να προσθέσει αμέσως μετά: «H εμπειρία του παρελθόντος έχει δείξει ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να επιτρέψει τη δημιουργία τετελεσμένων σε βάρος των κυριαρχικών δικαιωμάτων της… Συστάσεις και προτροπές που μας καλούν τάχα να “λογικευτούμε και να τα βρούμε”, πολύ δε περισσότερο πιέσεις φίλων, συμμάχων ή εταίρων, δεν γίνονται δεκτές αν προσκρούουν στο εθνικό συμφέρον». Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι προειδοποίησε και από άλλη οδό τον Κυρ. Μητσοτάκη για το τι ερχόταν.

Λιγότερο κομψός –για τους δικούς του λόγους– ήταν ο έτερος πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς από το βήμα του 13ου Συνεδρίου της ΝΔ. Αφού περιέγραψε την κλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας είπε: «Είχα προειδοποιήσει ότι θα μας ζητήσουν να υποχωρήσουμε απέναντι στον επεκτατισμό της πιο ισχυρής χώρας – της Τουρκίας! Κι αυτό ακριβώς ακούγεται σήμερα!», για να προσθέσει απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό: «Η επίκληση του Διεθνούς Δικαίου από μόνη της δεν αρκεί… Και κινήσεις κατευνασμού δεν ωφελούν!». Και για να μη μείνει αμφιβολία κατέληξε: «Θέλουν την Ελλάδα να γίνει ο εύκολος σάκος του μποξ για κάθε απαίτηση, κάθε γείτονα! Μήπως αυτή η σχολή σκέψης υπονοεί τη φινλανδοποίηση της Ελλάδας; Τους το λέω: η φινλανδοποίηση δεν θα περάσει εδώ!»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter