ΝΔ και Δήμος Αθηναίων ιδρύουν αιφνιδιαστικά ΑΕ για εκμίσθωση Εθνικού κήπου και Λόφου Φιλοπάππου

ΝΔ και Δήμος Αθηναίων ιδρύουν αιφνιδιαστικά ΑΕ για εκμίσθωση Εθνικού κήπου και Λόφου Φιλοπάππου

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε αγαστή συνεργασία με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη προχωρούν με πολύ γοργά βήματα στην ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της δημόσιας περιουσίας ακόμα και αρχαιολογικών χώρων και ιστορικών τόπων.

Όπως αποκαλύπτει και καταγγέλλει σε ανάρτησή στην ιστοσελίδα της η «Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠΠΟ» με εκπρόθεσμη τροπολογία-προσθήκη που κατατέθηκε στις 4 Μαρτίου στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών «Στρατηγική αναπτυξιακή προοπτική των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ρυθμίσεις του Υπουργείου Εσωτερικών και άλλες διατάξεις», το οποίο ψηφίζεται μια μέρα μετά, η κυβέρνηση της ΝΔ προχωρά στην ίδρυση Ανώνυμης Εταιρείας (ΑΕ) με την επωνυμία «Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.»…

Σύμφωνα με την τροπολογία-προσθήκη η συνιστώμενη εταιρεία θα λειτουργεί «σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» και σκοπός της θα «είναι η διαχείριση του Εθνικού Κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου»! Τη διαχείριση αυτή θα ασκεί με σύμβαση που θα υπογράψει με το Δήμο Αθηναίων, όπου θα καθορίζεται και η αμοιβή της εταιρείας! Έσοδα η εταιρεία θα έχει και από την «εκμίσθωση των χώρων που διαχειρίζεται», δηλαδή του Εθνικού κήπου και του Λόφου Φιλοπάππου. Προφανώς θα ξαναδούμε γάμους και βαφτήσια στο περίπτερο του Πικιώνη, αλλά και ποιος ξέρει τι άλλες ιδιωτικές φιέστες εταιρειών κι επιχειρήσεων, που θα ψάχνουν για μια… εσάνς ιστορικότητας, γραφικότητας και πράσινου ως φόντο για τις εκδηλώσεις τους. Φυσικά, στο μέλλον, με ένα απλό Προεδρικό Διάταγμα «η εταιρεία μπορεί να αναλαμβάνει τη διαχείριση και άλλων συναφών με τους σκοπούς της χώρων»…

Η πραξικοπηματική κίνηση αυτή, που έρχεται αιφνιδιαστικά και χωρίς καμία διαβούλευση, δείχνει για ακόμη μια φορά ξεκάθαρα την πορεία που απαρέγκλιτα ακολουθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης σε όλα τα θέματα που συνδέονται με τη δημόσια περιουσία, τους δημόσιους χώρους, ακόμη και τους αρχαιολογικούς χώρους και τους ιστορικούς τόπους: εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση!

Ποιο Ίδρυμα άραγε ενδιαφέρεται; Θυμίζουμε την αποτυχημένη προσπάθεια του Ιδρύματος ΝΕΟΝ του Δασκαλόπουλου να κάνει κουμάντο στον Εθνικό Κήπο, αλλά και το διαρκές ενδιαφέρον της οικογένειας Κωστόπουλου (του γνωστού Ιδρύματος). Εδώ και καιρό ακουγόταν ότι ο Κ. Μπακογιάννης έχει υποσχεθεί την διαχείριση του Εθνικού Κήπου σε συγκεκριμένο «ευεργέτη». Και τώρα με αυτή την αιφνιδιαστική τροπολογία, θα μπορεί και να τον/την διορίσει διαχειριστή όχι μόνο του Εθνικού Κήπου αλλά και του Λόφου Φιλοπάππου!

Στην συγκεκριμένη περίπτωση, μάλιστα, το Υπουργείο Πολιτισμού και η πολιτική του ηγεσία φαίνεται πως αγνοήθηκαν εντελώς, αφού την τροπολογία-προσθήκη μπορεί να την υπογράφουν εννέα (9) υπουργοί, αλλά όχι και η Υπουργός Πολιτισμού! Την αγνόησαν εντελώς κι ας είναι αρχαιολογικός χώρος ο Λόφος Φιλοπάππου κι ας είναι ιστορικός τόπος ο Εθνικός Κήπος. Ο τελευταίος χαρακτηρίστηκε ως ιστορικός τόπος, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 2 παρ. δ και 16 του Ν. 3028/2002 (ΥΑ ΥΠΠΟΤ/ΔΝΣΑΚ/113998/2568/28-1-2011 – ΦΕΚ 49/ΑΑΠ/23-3-2011) και έχει, επιπλέον, χαρακτηριστεί από τη Διεθνή Επιτροπή Ιστορικών Κήπων και Πολιτιστικών Τοπίων (ICOMOS – IFLA) ως σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής τοπίου του 19ου αιώνα και πολιτιστικό μνημείο της Ευρώπης.

Όπως φαίνεται, για τους εμπνευστές αυτού του σχεδίου ο Λόφος Φιλοπάππου και ο Εθνικός κήπος είναι απλώς… κάποια πάρκα, που πρέπει να «αξιοποιηθούν», σύμφωνα με τους νόμους της αγοράς.

Πηγή: Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση στο ΥΠΠΟ

Η ανακοίνωση της Ανοιχτής Πόλης

«Η δημοτική κίνηση Ανοιχτή Πόλη, όπως και οι υπόλοιπες δημοτικές παρατάξεις, ενημερωθήκαμε από τα ΜΜΕ για την προωθούμενη από το υπουργείο Εσωτερικών τροπολογία, με την οποία συστήνεται ο φορέας «Εθνικός Κήπος – Μητροπολιτικό Πράσινο Α.Ε.», με μετοχικό κεφάλαιο που αναλαμβάνεται από το Δήμο Αθηναίων και Δ.Σ. που ορίζεται από το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου. Σύμφωνα με την προτεινόμενη τροπολογία, η εταιρεία θα λειτουργεί σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και θα αμείβεται, ανάμεσα σε άλλα, για να διαχειρίζεται τον Εθνικό Κήπο, τον λόφο Φιλοπάππου, αλλά και άλλους χώρους “συναφείς με τους σκοπούς της”. Όπως θα ανέμενε κανείς, η εταιρεία θα μπορεί να αναθέτει σε τρίτους τη σύνταξη μελετών, καθώς και εργασίες συντήρησης και ανάπλασης των χώρων που θα διαχειρίζεται, ενώ μέρος των εσόδων της θα προκύπτει από τη μίσθωση αυτών των χώρων.

Η τροπολογία του υπουργείου βρίσκεται σε προφανή αρμονία με τις αντιλήψεις και τις προτεραιότητες της δημοτικής αρχής. Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μπακογιάννης δεν έχει κρύψει τις προθέσεις του. Το σχέδιό του για την Αθήνα είναι ένα σχέδιο αποψίλωσης των δημοτικών υπηρεσιών, με το Δήμο Αθηναίων σε ρόλο διανομέα εργολαβιών σε χορηγούς, “ευεργέτες” και άλλα οχήματα ιδιωτικού συμφέροντος. Ο κ. Μπακογιάννης ισχυρίζεται ότι αυτός είναι ο δρόμος για να αλλάξει η Αθήνα. Στην Ανοιχτή Πόλη ξέρουμε όμως ότι στο τέλος αυτού του δρόμου μας περιμένει ένας δήμος αποδυναμωμένος, ανήμπορος να επιτελέσει ακόμα και τις πιο κομβικές αρμοδιότητές του, ένας δήμος χωρίς άποψη για την πόλη και τις ανάγκες της.

Η ιδιωτικοοικονομική διαχείριση του δημόσιου χώρου μας βρίσκει καταρχήν αντίθετους, όπως αντίθετους μας είχε βρει πρόσφατα και η απόφαση του κ. Μπακογιάννη να παραδώσει τις υπηρεσίες πρασίνου σε εργολάβους. Πόσο μάλλον που, σε αυτή την περίπτωση, ανοίγει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση δύο (τουλάχιστον) δημόσιων τόπων με μεγάλη λειτουργική, συμβολική και ιστορική σημασία για την Αθήνα, μια πόλη με τεράστιο έλλειμμα πρασίνου. Η διεθνής εμπειρία έχει δείξει ότι η ιδιωτικοποίηση του δημόσιου χώρου οδηγεί πάντα στον περιορισμό της ελεύθερης χρήσης του από το κοινό και στον έλεγχό του από απρόσιτα στον δημοκρατικό έλεγχο συμφέροντα.

Σε κάθε περίπτωση, σίγουρα δεν είναι αποδεκτό να προωθούνται τέτοιου τύπου παρεμβάσεις στη φυσιογνωμία του Δήμου Αθηναίων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ίδιου του Δήμου. Η δημοτική αρχή οφείλει να ανακαλέσει τις όποιες δεσμεύσεις της υποκρύπτει η προωθούμενη τροπολογία και να φέρει τους σχεδιασμούς της προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Είναι φανερό ότι ο κ. Μπακογιάννης έχει μάθει να μην εμπιστεύεται τις δυνατότητες του Δήμου που διοικεί. Αυτό όμως δεν του επιτρέπει να επιβάλλει το όποιο “όραμα” έχει για την πόλη περιφρονώντας την ανάγκη δημοκρατικής νομιμοποίησής του από τους αιρετούς εκπροσώπους των Αθηναίων.

Για την Ανοιχτή Πόλη, ο Δήμος Αθηναίων οφείλει να υποστηρίξει τόσο τον ιστορικό τόπο του Εθνικού Κήπου, όσο και τον αρχαιολογικό χώρο του λόφου Φιλοπάππου, με ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης υποδομών και ανανέωσης του πράσινου που θα εξασφαλίζει την προσβασιμότητα σε κάθε δημότη και θα αξιοποιεί τις δημοτικές υπηρεσίες και το ανθρώπινο δυναμικό τους. Υπηρεσίες που αντί να υποβαθμίζονται σε ρόλο κομπάρσου, πρέπει να ενισχυθούν σε μέσα και προσωπικό, ώστε αφενός να αναπτυχθούν περαιτέρω οι δυνατότητές τους και αφετέρου να διασφαλίζεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το δημόσιο συμφέρον».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter