ΝΔ και ΚΙΝΑΛ τινάζουν την επιτροπή στον αέρα

ΝΔ και ΚΙΝΑΛ τινάζουν την επιτροπή στον αέρα

Έτοιμοι να πυρπολήσουν την προανακριτική επιτροπή εναντίον του πρώην υπουργού Δημήτρη Παπαγγελόπουλου είναι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.

Η συνεργασία των δύο κομμάτων στην προσπάθεια εξαίρεσης των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη με έωλους λεγκαλισμούς και πολιτικάντικα επιχειρήματα θα προκαλέσει λόγους ακυρότητας της επιτροπής, όπως προειδοποίησε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. «Μην τολμήσετε να εξουδετερώσετε την προανακριτική» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα.

Διαβάστε επίσης: Πηγές ΣΥΡΙΖΑ: «Κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» στην Προανακριτική – Ο Μητσοτάκης υπεύθυνος για ό,τι ακολουθήσει

Κατά τη δεύτερη συνεδρίαση της ειδικής επιτροπής προκαταρκτικής εξέτασης την Τρίτη η ατμόσφαιρα μύριζε μπαρούτι. Ο πολιτικός υδράργυρος έφτασε στα ύψη όταν ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου έθεσε ζήτημα εξαίρεσης των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου. Η ένταση, οι φωνές και ο αντίλαλος των χτυπημάτων στα έδρανα της Γερουσίας έφταναν μέχρι τους διαδρόμους της Βουλής. Το αίτημα Κεγκέρογλου σιγόνταρε η ΝΔ μέσω και της αντιπρότασης να κληθούν ως μάρτυρες οι δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με βάση το σκεπτικό ότι «δεν μπορούν οι εξεταστές να είναι και εξεταζόμενοι».

Την πρόταση στήριξαν κυρίως εκπρόσωποι της σαμαρικής – αδωνικής πτέρυγας πέφτοντας πάνω σε τοίχο και συγκεκριμένα στην απόφαση του προέδρου της επιτροπής και βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μπούγα να παραπέμψει το ζήτημα στην επόμενη συνεδρίαση. Η αιτία ήταν, όπως σχολιάζουν κοινοβουλευτικές πηγές, ότι αντιλήφθηκε τον κίνδυνο που ενέχει για το μέλλον της επιτροπής η εξαίρεση των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου και γι’ αυτό αντιμετώπισε το θέμα με «νομική ευαισθησία». Μάλιστα, κατά τις πληροφορίες του Documento, η πρωτοβουλία Μπούγα προκάλεσε την οργή του Β. Κεγκέρογλου, ο οποίος θεωρεί ότι η ΝΔ τον άδειασε. Γι’ αυτό και μέλη της συμπολίτευσης στην επιτροπή προσπαθούσαν να κατευνάσουν τον βουλευτή του ΚΙΝΑΛ αποδίδοντας την ευθύνη του φιάσκου αποκλειστικά στον Γ. Μπούγα.

Δημήτρης Τζανακόπουλος: Κάτι φοβούνται

Νομικά και πολιτικά αδιανόητη χαρακτηρίζει την προσπάθεια εξαίρεσής του από κοινού με τον Π. Πολάκη ο Δ. Τζανακόπουλος. «Η επιλογή εξαίρεσής μας από την επιτροπή είναι νομικά και πολιτικά αδιανόητη. Προφανώς κάτι φοβούνται. Αλλά θα έχουμε όλο τον χρόνο να ανακαλύψουμε ακριβώς τι» δηλώνει στο Documento ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Παύλος Πολάκης: Θα μας βγάλουν σηκωτούς

Από την πλευρά του ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας τονίζει στο Documento πως μόνο σηκωτούς θα τους βγάλουν από την επιτροπή. «Εχω δηλώσει εξαρχής ότι μόνο σηκωτούς θα μας βγάλουν από την επιτροπή. Το ζήτημα είναι αν θα πάρουμε μαζί μας και μερικούς τιμητές της δεξιάς νομιμότητας…» δηλώνει με νόημα ο Π. Πολάκης.

Αβάσιμοι νομικισμοί, βολικοί ισχυρισμοί

Διόλου τυχαίο ότι βουλευτές της ΝΔ ισχυρίζονταν πως στη σύσκεψη υπό τον Γιώργο Γεραπετρίτη πριν από τη συνεδρίαση της Τρίτης, με σκοπό να καθοριστεί η γραμμή του κόμματος, συμφωνήθηκε ομοφώνως –παρόντος του Γ. Μπούγα– η στήριξη του αιτήματος του ΚΙΝΑΛ και η πάση θυσία εξαίρεση των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου.

Κατά το σκεπτικό ΝΔ – ΚΙΝΑΛ Τζανακόπουλος και Πολάκης πρέπει να εξαιρεθούν επειδή υπάρχουν ενδείξεις εμπλοκής τους στις υπό διερεύνηση υποθέσεις. Ειδικότερα, για τον πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο λόγο εξαίρεσης συνιστά η περιβόητη επίσκεψή του στον Αρειο Πάγο. Πράξη που εντασσόταν πλήρως στο πλαίσιο των καθηκόντων και των αρμοδιοτήτων του. Ως προς τον Π. Πολάκη, του επιρρίπτουν ότι γνώριζε τους προστατευόμενους μάρτυρες. Φευ.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας σε δηλώσεις του σε εκπομπή του Αnt1 είχε προβεί δημοσίως στην αξιολογική κρίση ότι από τις πληροφορίες που παραθέτουν οι προστατευόμενοι μάρτυρες προκύπτει το συμπέρασμα πως ήταν πρώην εργαζόμενοι της Novartis και «καίνε για να μην καούν». Πάντως, αν αντιστραφούν οι ισχυρισμοί ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, τότε πολλά στελέχη που δηλώνουν με βεβαιότητα ότι πρόκειται για καραμπινάτη σκευωρία μπορούν να θεωρηθούν ύποπτα για συνωμοσία που αποσκοπεί στη συγκάλυψη του σκανδάλου.

Πέρα από τα διάτρητα πολιτικά επιχειρήματα, η πρόθεση ΝΔ και ΚΙΝΑΛ υπολείπεται και νομικής βάσης. Σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής λειτουργούν κατ’ αναλογία του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας με αρμοδιότητες εισαγγελέα πρωτοδικών. Δικαίωμα αιτήματος εξαίρεσης έχουν μόνο ο κατηγορούμενος και η πολιτική αγωγή. Εν προκειμένω πολιτική αγωγή δεν υπάρχει. Ως εκ τούτου, τα δύο πρώην συγκυβερνώντα κόμματα προσπαθούν διά του πολιτικού συσχετισμού να επιβάλουν την εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καταστρατηγώντας τον κανονισμό και ρισκάροντας να ακυρώσουν την επιτροπή.

Οι άσοι του ΣΥΡΙΖΑ και το μπούμερανγκ

Μπορεί από τη ΝΔ να διαρρέει πως προσπαθούν να ισορροπήσουν ανάμεσα στη νομική και την πολιτική διάσταση του ζητήματος, παράλληλα όμως αποτελεί ειλημμένη απόφαση η προσπάθεια εξαίρεσης των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου. Βέβαια, αυτό δεν σημαίνει ότι κάποιοι εκπρόσωποι της ΝΔ στην επιτροπή, οι οποίοι προσπαθούν να φέρουν σε πέρας την «αποστολή», δεν αντιλαμβάνονται πως το σκηνικό μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, αν ο άτυπος συνασπισμός ΝΔ – ΚΙΝΑΛ επιμείνει, τότε τα μέλη της επιτροπής από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι προετοιμασμένα για κάθε ενδεχόμενο. Πέρα από το νομικό σκέλος της υπόθεσης, οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ κρατούν άσους στο μανίκι εναντίον πολιτικών τους αντιπάλων στην επιτροπή. Λόγου χάρη ο Θάνος Πλεύρης διετέλεσε άτυπος και άμισθος σύμβουλος του Αδωνη Γεωργιάδη την εποχή που ο ερευνώμενος στο Novartis-gate εκτελούσε χρέη υπουργού Υγείας. Μάλιστα, ο Θ. Πλεύρης φέρεται να είχε συνάντηση με τον Νίκο Μανιαδάκη στο Hilton. Αρα, μήπως είναι επαρκείς οι αιτίες εξαίρεσης του Θ. Πλεύρη από την επιτροπή; Στην ίδια μοίρα ίσως βρεθούν κι άλλοι.

Αν αντιστραφούν οι ισχυρισμοί ΝΔ και ΚΙΝΑΛ, τότε πολλά στελέχη που δηλώνουν ότι πρόκειται για σκευωρία μπορούν να θεωρηθούν ύποπτα για συνωμοσία που αποσκοπεί στη συγκάλυψη του σκανδάλου.

Διαβάστε ακόμη: Τσοβόλας: Αν εξαιρεθούν οι Πολάκης-Τζανακόπουλος θα είναι άκυρη όλη η διαδικασία (Video)

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter