ΝΔ – ΚΙΝΑΛ εγκλωβισμένοι στον ιστό του σκανδάλου

ΝΔ – ΚΙΝΑΛ εγκλωβισμένοι στον ιστό του σκανδάλου

Η άτυπη συμμαχία καταφεύγει σε πρακτικές εκφοβισμού μαρτύρων

Εγκλωβισμένη στον ιστό του Novartis-gate είναι η συμπολίτευση παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των μελών της στην προανακριτική επιτροπή να απλώσουν το πέπλο της σκευωρίας πάνω από το πολύκροτο σκάνδαλο. Οι καταθέσεις των Μαρίας Μαραγγέλη και Φιλίστορα Δεστεμπασίδη σμπαράλιασαν το προφίλ του φερέγγυου μάρτυρα που αποπειράθηκαν να φιλοτεχνήσουν ΝΔ – ΚΙΝΑΛ και συστημικά ΜΜΕ για τον πρωταγωνιστή του σκανδάλου Κωνσταντίνο Φρουζή. Ομως το γεγονός αυτό φαντάζει αμυχή μπροστά στις πληγές που άνοιξαν οι αποκαλύψεις των πρώην στελεχών της

Novartis για τα αναφερόμενα πολιτικά πρόσωπα στη δικογραφία και κυρίως για τον Ανδρέα Λοβέρδο. Ηταν τόσο εκκωφαντικό το φιάσκο των δύο πρώην συγκυβερνώντων κομμάτων που αναγκάστηκαν να προβούν σε κινήσεις πολιτικού αντιπερισπασμού και εκφοβισμού των μαρτύρων, στέλνοντας την κατάθεση του Φ. Δεστεμπασίδη στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών με υπόνοιες περί ψευδομαρτυρίας λόγω άρνησης του τελευταίου να απαντήσει σε ερωτήσεις άσχετες με το αντικείμενο έρευνας της προανακριτικής. Δηλαδή, με τις τυχόν παρεμβάσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης.

Πανηγύρια για το Gilenya

Την Τρίτη πέρασε το κατώφλι της επιτροπής η πρώην γραμματέας του Κων. Φρουζή. Η Μ. Μαραγγέλη υποστήριξε ότι έκλεισε τουλάχιστον δύο ραντεβού μεταξύ Φρουζή – Λοβέρδου ενώ ο διωκόμενος πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ ισχυριζόταν δημοσίως ότι έχει συναντήσει μόνο μία φορά τον Mr Novartis στο προαύλιο του υπουργείου Υγείας, με το τετ α τετ να διαρκεί όσο μια χειραψία! Υποστήριξε δε ενώπιον της προανακριτικής ότι στη Novoartis πανηγύριζαν όταν –επί υπουργίας Λοβέρδου– εγκρίθηκε η εισαγωγή του Gilenya στην αγορά.

Πρόκειται για ένα εκ των τεσσάρων φαρμάκων για τα οποία ο συνταγματολόγος βουλευτής του ΚΙΝΑΛ διώκεται για κατ’ εξακολούθηση δωροληψία τουλάχιστον 200.000 ευρώ.

Ως προς τον Αντώνη Σαμαρά παρέθεσε πως οριστικοποίησε ραντεβού του τότε πρωθυπουργού με τον προϊστάμενό της στο Μέγαρο Μαξίμου, αν και ο πρώην πολιτικός αρχηγός έχει κάνει λόγο για θεσμικές συναντήσεις με τον Κων. Φρουζή που σε καμία περίπτωση δεν ήταν ιδιωτικές. Μάλιστα, αποκάλυψε και συναντήσεις του πρώην αντιπροέδρου της Novartis Hellas με τον στενό συνεργάτη του Αντ. Σαμαρά Δημήτρη Πτωχό στο Μέγαρο Μαξίμου, οι οποίες δεν αφορούσαν ζητήματα φαρμακευτικής πολιτικής αλλά επικεντρώνονταν αποκλειστικά στη Novartis.

Για τον «αξιόπιστο» μάρτυρα και πρώην προϊστάμενό της η Μ. Μαραγγέλη στηλίτευσε το γεγονός ότι χρησιμοποιούσε ως όχημα τον θεσμικό ρόλο του προέδρου του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος) προκειμένου να εξυπηρετεί τις επιδιώξεις της Novartis. Μάλιστα, το documentonews.gr αποκάλυψε ότι τον Σεπτέμβριο του 2015 ο Κων. Φρουζής είχε στείλει sms στην πρώην γραμματέα του ζητώντας της (η ίδια θεωρεί ότι την απείλησε) να κρατήσει το στόμα της κλειστό. «Εάν έχεις και σήμερα ο μη γένοιτο κουβέντα και προσπαθήσουν να βάλουν να πεις πράγματα που θα σου γυρίσουν μπούμερανγκ, δεν ξέρεις τίποτα… Αρνήσου ότι ξέρεις οτιδήποτε, όπως και είναι έτσι. Εχω απαντήσεις για τα πάντα εάν ποτέ ερωτηθώ. Προσπαθούν κακόβουλα να σε βάλουν να πεις μαλακίες» έγραφε –μεταξύ άλλων– σε μορφή greeklish ο Κων. Φρουζής στη γραμματέα του.

Μπαράζ εκφοβισμών

Μετά τη μαραθώνια κατάθεση της Μ. Μαραγγέλη, σειρά είχε ο πρώην υπεύθυνος επικοινωνίας της Novartis Φ. Δεστεμπασίδης. Το πρώην στέλεχος της φαρμακευτικής δεν αρνήθηκε ότι υπάρχει σκάνδαλο Novartis και κατήγγειλε απόπειρα εκφοβισμού του από τους Αν. Λοβέρδο, Δημήτρη Αβραμόπουλο, Αδωνη Γεωργιάδη, Αντ. Σαμαρά και Κων. Φρουζή, ενώ ενέπλεξε και ΜΜΕ. «Το κάνουν για να μην καταθέσω όσα πιθανόν γνωρίζω στην ποινική Δικαιοσύνη» έκρινε ο μάρτυρας, ενώ όταν του ζητήθηκε να δώσει σαφείς εξηγήσεις απάντησε: «Τι είναι εκφοβισμός; Θέλετε να παίξουμε το βίντεο στο ΥouTube όπου ο Aδωνης Γεωργιάδης λέει ότι ο Δεστεμπασίδης είναι προστατευόμενος μάρτυρας;».

Τα λεγόμενα του μάρτυρα αλλά και όσα αρνήθηκε να απαντήσει με γνώμονα ότι ξεφεύγουν από το πλαίσιο διερεύνησης της προανακριτικής επιτροπής οδήγησαν τον πρόεδρο της επιτροπής Γιάννη Μπούγα στην εισήγηση να διαβιβαστεί η κατάθεση του Φ. Δεστεμπασίδη στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών με βάση το άρθρο 224 του Ποινικού Κώδικα περί ψευδούς κατάθεσης. Πάρα ταύτα, έπειτα από ενστάσεις περί ατεκμηρίωτης πρότασης, αποφασίστηκε κατά πλειοψηφία η κατάθεση του μάρτυρα να διαβιβαστεί προκειμένου να διερευνηθεί κατά πόσο συνιστά αδίκημα η άρνηση απάντησης επί των ερωτημάτων που του έθεσαν μέλη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Προφανώς δεν πρόκειται για πρωτοβουλία αναζήτησης της αλήθειας από την πλευρά της πλειοψηφίας, αλλά για πρωτοφανή πρακτική εκφοβισμού των μαρτύρων της επιτροπής, με σκοπό να δοθεί το ανάλογο μήνυμα και για όσους ακολουθήσουν…

Μπούμερανγκ

Μετά τις αντιφάσεις στις οποίες υπέπεσε ο Κων. Φρουζής στην προανακριτική επιτροπή, οι καταθέσεις των Μ. Μαραγγέλη και Φ. Δεστεμπασίδη έριξαν στο κενό για άλλη μια φορά την προσπάθεια των δύο πρώην συγκυβερνώντων κομμάτων να παρουσιάσουν το πολύκροτο σκάνδαλο σαν σκευωρία. Εν προκειμένω, όμως, εγείρονται ερωτήματα που τα μέλη ΝΔ και ΚΙΝΑΛ στην προανακριτική δυσκολεύονται να απαντήσουν. Τι σχέση έχουν με τις τυχόν αθέμιτες παρεμβάσεις του Δ. Παπαγγελόπουλου στο έργο της Δικαιοσύνης οι συγκεκριμένοι μάρτυρες; Κι αφού το alter ego του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης έχει δηλώσει ότι το σκέλος της διερεύνησης της υπόθεσης Novartis έκλεισε στην προηγούμενη Βουλή, γιατί δεν κλήθηκαν να καταθέσουν πρώτοι οι εισαγγελικοί λειτουργοί Γιάννης Αγγελής και Ελένη Ράικου;

Οι καταθέσεις των Μ. Μαραγγέλη και Φ. Δεστεμπασίδη έριξαν στο κενό για άλλη μια φορά την προσπάθεια των δύο πρώην συγκυβερνώντων κομμάτων να παρουσιάσουν το πολύκροτο σκάνδαλο σαν σκευωρία

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter