Νέα αναφορά του Politico στο ελληνικό «Watergate»: «Αυξάνεται η πίεση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη»

Νέα αναφορά του Politico στο ελληνικό «Watergate»: «Αυξάνεται η πίεση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη»

Συνέχεια δίνει το Politico στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το οποίο «ξετυλίγεται» τις τελευταίες ημέρες, μέσω αποκαλύψεων του Τύπου αλλά και των χειρισμών της κυβέρνησης Μητσοτάκη, από τις αποπομπές των Γρηγόρη Δημητριάδη και Παναγιώτη Κοντολέων στο «αφήγημα» του ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τι συμβαίνει στη… δική του ΕΥΠ, όπως ο ίδιος ανέφερε στο διάγγελμα της Δευτέρας.

«Αυξάνεται η πίεση για τον Κυριάκο Μητσοτάκη», αναφέρει ο τίτλος της ενότητας «Brussel’s Playbook» του Politico, όπου σταχυολογούνται τα πιο «καυτά» θέματα που απασχολούν την ευρωπαϊκή πραγματικότητα.

«Η αντίπολίτευση σφίγγει τον κλοιό γύρω από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, με αφορμή το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων μετά τις καταγγελίες Ανδρουλάκη», σημειώνει το Politico, αναλύοντας την εμφάνιση του πρωθυπουργού στο διάγγελμα της Δευτέρας, όπου δήλωσε ότι δεν γνώριζε για τις παρακολουθήσεις, αλλά αντίθετα υπερασπίστηκε την ΕΥΠ. Μάλιστα, οι αρθρογράφοι υπογραμμίζουν και εύλογα διερωτούνται το γιατί μία υπηρεσία πληροφοριών να επιλέξει την… αυτόνομη δράση, δίχως τη γνώση του Μητσοτάκη.

Μάλιστα, το Politico επισημαίνει με νόημα ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χρησιμοποίησε τη… διαλεκτική της μετάθεσης ευθυνών (Dialectics of blame-shifting, όπως συγκεκριμένα γράφτηκε στο κείμενο), με τους αρθρογράφους να διατυπώνουν ακόμη μία εύλογη ερώτηση σχετικά με το… ποιος έχει τον πλήρη έλεγχο και την ευθύνη της υπηρεσίας (σ.σ ΕΥΠ) η οποία βρίσκεται υπό την πρωθυπουργική σκέπη.

Προσπαθώντας να… ξετυλίξει τον «μίτο της Αριάδνης», η ιστοσελίδα υπενθυμίζει ότι η άμεση επιτήρηση της ΕΥΠ ήταν μία από τις πρώτες ενέργειες με την «υπογραφή Μητσοτάκη» μετά τις εκλογές του 2019. «Η δημόσια τοποθέτησή του τη Δευτέρα ήταν μία προσπάθεια να κρατήσει απόσταση από το σκάνδαλο», σημειώνεται, «ωστόσο οι σημαντικές ερωτήσεις παραμένουν αναπάντητες, γεγονός που καθιστά αδύνατο το να αφήσει το θέμα να περάσει…».

Οι ερωτήσεις που -κατά το Politico- οφείλουν να απαντηθούν με σαφήνεια είναι:

  1. Γιατί παρακολουθούταν ο Νίκος Ανδρουλάκης;
  2. Εάν δεν ήταν εντολή Μητσοτάκη, τότε ποιος «έτρεξε» την υπόθεση;
  3. Ποιος έδωσε την εντολή για ξεχωριστή προσπάθεια «χακαρίσματος» του κινητού Ανδρουλάκη με το λογισμικό Predator;

Το νέο αφιέρωμα του Politico κλείνει με αναφορές στις καταγγελίες του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη, αλλά και τις φωνές που πληθαίνουν από πλευράς αντιπολίτευσης και όχι μόνο για το σοβαρότατο ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα…

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter