Νέα απευθείας ανάθεση Μηταράκη: Γιατί εξαιρείται από την υποχρέωση κατάθεσης ποινικού μητρώου ο ανάδοχος;

Νέα απευθείας ανάθεση Μηταράκη: Γιατί εξαιρείται από την υποχρέωση κατάθεσης ποινικού μητρώου ο ανάδοχος;

«Βροχή» πέφτουν οι απευθείας αναθέσεις από το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η τελευταία ανέρχεται στα 100.000 ευρώ και αφορά υπηρεσίες φύλαξης από την εταιρία ΟCEANIC SECURITY για μόλις τρεις μήνες. Εκτός τούτου, ερωτηματικά εγείρει η εξαίρεση του αναδόχου από την υποχρέωση υποβολής ποινικού μητρώου.

Στις 13/11/2020 αναρτήθηκε η απόφαση που υπογράφει η υπηρεσιακή γραμματέας του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, Φωτεινή Κουλούρη: «Απευθείας ανάθεση υπηρεσιών φύλαξης του κτιρίου ¨Κεράνης¨ επί της Λ. Θηβών, Αγ. Ι. Ρέντης, του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου».

Το έργο θα κοστίσει 98.908,60€ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ 24%, τα οποία θα εκταμιευθούν από τη «Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής, Υποδοχής & Ασύλου» και από την «Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής» και θα διαρκέσει από 15/11/2020 έως τις 28/02/2021. Ήτοι, μόλις τρεις μήνες.

Μάλιστα, για την παρακολούθηση του έργου συγκροτήθηκε τριμελής Επιτροπή «Παρακολούθησης & Παραλαβής Υπηρεσιών για την Παροχή υπηρεσιών φύλαξης του κτιρίου “Κεράνης”», η οποία αποτελείται από τους:

1. Κανακάκη Αγγελική ως Πρόεδρος

2. Αλεξοπούλου Ιωάννα ως μέλος με καθήκοντα γραμματέα

3. Γραμματικάκης Γεώργιος ως μέλος

Γιατί να μην προσκομίσει ποινικό μητρώο;

Εντύπωση και υποψίες γεννά το γεγονός ότι στην απόφαση προβλέπεται η εξαίρεση του αναδόχου από την υποχρέωση προσκόμισης ποινικού μητρώου παρά τις προβλέψεις της κείμενης νομοθεσίας. Μάλιστα, πρόσχημα για την εξαίρεση αποτελεί -για ακόμη μια φορά- η πανδημία. Ειδικότερα, στην απόφαση αναφέρεται:

«Την παρέκκλιση, από τον υποχρεωτικό αποκλεισμό, για την προσκόμιση ενήμερων αποσπασμάτων Ποινικών Μητρώων από τον Ανάδοχο σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 73 του Ν.4412/16, για λόγους κατεπείγουσας ανάγκης που οφείλεται στην λήψη των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και του κοινωνικού συνόλου από την διασπορά της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19».

Με δεδομένο ότι η εν λόγω εταιρία προσφέρει υπηρεσίες security -σύμφωνα με το πελατολόγιό που της που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα της- σε Πανεπιστημιακά Ιδρύματα, τράπεζες, προξενεία κατασκευαστικούς κολοσσούς και λοιπούς οργανισμούς του Δημοσίου, ευλόγως εγείρεται το ερώτημα: Γιατί άραγε ο υπουργός ενέκρινε την εξαίρεση του αναδόχου από την υποχρέωση προσκόμισης ποινικού μητρώου;

Η απόφαση:

https://www.documentonews.gr/filegrid/2020/11/18/5fb4fe24825e632bb855ff92.pdf

Τι απαντούν πηγές του υπουργείου

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, ο υπουργός δεν έχει πλέον αρμοδιότητες υπογραφής εξαιτίας σχετικής πρόβλεψης του νόμου για το «Επιτελικό Κράτος». Κατά τις ίδιες πηγές, τις συγκεκριμένες αρμοδιότητες έχει η υπηρεσιακή γραμματέας, με τον υπουργό να μην ασχολείται καν με τέτοιου είδους ζητήματα.

Ως προς το ποινικό μητρώο, κατά τις ίδιες πηγές, εδώ και μήνες έχει προβλεφθεί «λόγω κορονοϊού» να μην απαιτείται η υποχρέωση προσκόμισης από τους ανάδοχους κατά την ανάληψη του έργου. Ωστόσο, η κατάθεση ποινικού μητρώου είναι υποχρεωτική για να πληρωθεί ο ανάδοχος, καθώς -όπως επισημαίνουν οι πηγές- «αν δεν το καταθέσει ο ανάδοχος, δεν θα πληρωθεί».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter