Νέα αποκάλυψη: Η στενή σχέση υποψήφιου ευρωβουλευτή της ΝΔ με μία από τις πλατφόρμες των voucher της ντροπής

Λευτέρης Βαρουξής

Και νέα στοιχεία αναφορικά με μια από τις εφτά πλατφόρμες οι οποίες λειτούργησαν ως μεσάζοντες με τα ΚΕΚ προκειμένου να μοιραστούν τα 193 εκατομμύρια ευρώ και τη σχέση τους με τη Νέα Δημοκρατία και πιο συγκεκριμένα με τον Λευτέρη Βαρουξή ο οποίος ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές αποκαλύπτει σήμερα το documentonews.gr. 

Πιο συγκεκριμένα μια από τις επίμαχες πλατφόρμες, η Platform.elearning-seminars.gr ανήκει στην εταιρεία ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε, στης οποίας το ΔΣ είναι μέλος ο Λευτέρης Βαρουξής. Πρόκειται για τον γιό του Λεωνίδα Βαρουξή, ιδιοκτήτη της καθημερινής εφημερίδας του Πύργου «Πατρίς». Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερα δημοσιεύματα του περιοδικού HotDoc, τόσο η εταιρεία ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ Α.Ε., όσο και άλλα ΚΕΚ που διαχειριζόταν η οικογένεια Βαρουξή στον νομό Ηλείας εκατομμύρια ευρώ κατά το παρελθόν για την εκπαίδευση ανέργων. Κι όλα αυτά ενώ σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν τότε σε εξώδικό τους –το οποίο δημοσιοποίησε το HotDoc-, πέντε καταρτιζόμενοι, «Όλα αυτά που έπρεπε να μάθουμε έμειναν μόνο στα χαρτιά».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της ΝΔ

Το γεγονός ότι η Platform.elearning-seminars.gr ανήκει στην εταιρεία ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Α.Ε, πιστοποιείται από τη σύζευξη παρόχου κατάρτισης που έχει δημοσιοποιήσει το υπουργείο Εργασίας, στο οποίο η συγκεκριμένη εταιρεία εμφανίζεται να διαχειρίζεται την πλατφόρμα Platform.elearning-seminars.gr. Άλλωστε και σε απόφαση της επιτροπής Επιμελητηρίου Αργολίδας στις 9 Απριλίου 2020 αναγράφεται ρητά ότι η εταιρεία ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ Α.Ε. διαθέτει και διαχειρίζεται κατ’ αποκλειστικότητα την πλατφόρμα Τηλεκατάρτισης με url:https://platform.elearning-seminars.gr.

Ο Λευτέρης Βαρουξής, που ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με τη ΝΔ στις πρόσφατες εκλογές, είναι ένα από τα μέλη του Δ.Σ. της εταιρείας ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ Α.Ε., από τις 22 Ιανουαρίου 2014. Από τον Ιανουάριο του 2018 ο κ. Βαρουξής διατελεί σύμβουλος στο ΔΣ του Επιμελητηρίου Ηλείας και Πρόεδρος στην Αναπτυξιακή εταιρεία του, ενώ είναι μέλος του Δ.Σ. της Διαχειριστικής Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων. Αξίζει να σημειωθεί, όπως γλαφυρά αναφέρει και ο ίδιος στο βιογραφικό του, ότι είναι υπεύθυνος managerστην καθημερινή εφημερίδα του Πύργου, «Πατρίς», στην οποία εκδότης είναι ο πατέρας του, Λεωνίδας Βαρουξής: «Αμέσως μετά τις σπουδές μου μπήκα στο στίβο της πραγματικής οικονομίας, σηκώνοντας στις πλάτες μου βάρη τα οποία θα μπορούσαν να λυγίσουν ένα νέο επιστήμονα της ηλικίας μου, όμως πάλεψα και τα κατάφερα δραστηριοποιούμενος με δική μου εταιρεία στον τομέα της επικοινωνίας και συμβουλευτικής στήριξης των επιχειρήσεων , αλλά παράλληλα ως υπεύθυνος manager των ΜΜE του ομίλου μας».

Και σε άλλα ΚΕΚ

Το όνομα της οικογένειας Βαρουξή δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στο προσκήνιο. Στο περιοδικό HotDoc, στο ρεπορτάζ του Μάκη Νοδάρου με τίτλο «ΚΕΚ: Η φάμπρικα της διαπλκής και των εκατομμυρίων» που κυκλοφόρησε στις 15 Νοεμβρίου 2015, γινόταν αναφορά στα «οχτώ πιστοποιημένα από την πολιτεία ΚΕΚ με έδρα την Ηλεία, το CONSUL A.E., το HONESTY Ε.Π.Ε., το ΕΡΕΙΣΜΑ Ο.Ε., το ΣΕΛΕΚΤΙΚΑ, το ΗΛΕΙΑΚΟ ΚΕΚ Ο.Ε., το ΕΡΓΑΣΙΑ ΚΕΚ Ε.Π.Ε., το ΚΕΚ ΜΑΝΩΛΑ Α.Ε. και η ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ Ε.Π.Ε.», τα οποία«με βάση τα οικονομικά στοιχεία που έχει στη διάθεσή του το Hot Doc, έλαβαν τα τελευταία χρόνια συνολικά 21.528.168 ευρώ».

Σε κάποια από αυτά τα οχτώ ΚΕΚ συμμετείχαντότε είτε ο Λευτέρης, είτε ο Λεωνίδας Βαρουξής, ενώ και τότε η εταιρεία ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ Α.Ε., όπως περιγράφεται στο δημοσίευμα του HotDocείχε λάβει περισσότερα από δύο εκατομμύρια ευρώ: «Το ΚΕΚ CONSUL A.E. (έχει λάβει 4.761.389 ευρώ και 52.000 ευρώ) ανήκει και έχει νόμιμο εκπρόσωπο τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνο Λεβέντη. Η κεντρική του δομή είναι στη διεύθυνση Μπελούση 7, στον Πύργο, ενώ έχει παραρτήματα σε Άρτα, Αγρίνιο, Αττική, Σπάρτη, Κυπαρισσία, Καλαμάτα και Πύργο.

Λεωνίδας Βαρουξής

Στην ίδια διεύθυνση βρίσκεται και το ΚΕΚ HONESTY Ε.Π.Ε. (έχει λάβει 3.205.889 ευρώ) με νόμιμο εκπρόσωπο τον επιχειρηματία-πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου Πύργου και εκδότη της τοπικής εφημερίδας «Πατρίς», Λεωνίδα Βαρουξή, και διαχειριστή της εταιρίας τον υιό του, Λευτέρη Βαρουξή. Με παραρτήματα στα Καβάσιλα Ηλείας, τη Μεσσηνία, τον Πύργο και την Αττική.

Το ΚΕΚ ΕΡΕΙΣΜΑ Ο.Ε. (έχει λάβει 1.423.829 ευρώ) έχει νόμιμους εκπροσώπους την Σιαστάθη Βενετία και τον έτερο υιό (!) του εκδότη της «Πατρίς», επίσης επιχειρηματία, Λευτέρη Βαρουξή. Ένα πρόσωπο, που, όπως έχει αποκαλύψει το Hot Doc, λαμβάνει τα τελευταία χρόνια μέσω της εταιρίας του «δουλειές» από τους ΟΤΑ κλπ. με απευθείας αναθέσεις! Με παραρτήματα σε Πάτρα, Ιωάννινα και Αμαλιάδα.

Τον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνο Λεβέντη, και τον Λευτέρη Βαρουξή, υιό του εκδότη της εφημερίδας «Πατρίς» της Ηλείας, τους συναντάμε παραδόξως να συμμετέχουν και στη σύνθεση της ανώνυμης εταιρίας «Διαβαλκανικό Κέντρο Διά Βίου Μάθηση Α.Ε.», που συμμετέχει σε σχετικά προγράμματα, με παραρτήματα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. (Έχει λάβει 2.391.545 ευρώ)».

Αξίζει να σημειωθεί πως το ΚΕΚ HONESTYανήκει ακόμα στην οικογένια Βαρουξή, αφού στις 17 Φεβρουαρίου του 2020Λευτέρης Βαρουξής ορίστηκε ομόφωνα διαχειριστής της εταιρείας HONESTYΕΠΕμέχρι τις 4 Φεβρουαρίου του 2021.

Όπως αναγραφόταν χαρακτηριστικά στο επίμαχο δημοσίευμα του HotDoc, «Πάνω από 21 εκατ. ευρώ έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του το Hot Doc, τα οχτώ πιστοποιημένα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης στην Ηλεία, που ανήκουν σε τοπικούς οικονομικούς παράγοντες και ιδιοκτήτες ΜΜΕ.Πόσα άραγε από αυτά τα χρήματα πήγαν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ιδιοκτητών και πόσα στην κατάρτιση των άνεργων πολιτών; Οι διαμαρτυρίες από τους κατά καιρούς συμμετέχοντες στα διάφορα προγράμματα είναι πολλές. Οι καταγγελίες, ακόμη περισσότερες. Όλοι τους κάνουν λόγο για ένα δαιδαλώδες και παντοδύναμο οικονομικά κύκλωμα διαπλοκής, που πολύ δύσκολα τα βάζει κάποιος μαζί του, καθώς αυτό καλύπτεται από επίορκους υπαλλήλους των αρμοδίων υπουργείων, υπαλλήλους του ΟΑΕΔ και κατά καιρούς ακόμη και από πολιτικά πρόσωπα…».

Το εξώδικο

Εκείνη την περίοδο πέντε καταρτιζόμενοι αναγκάστηκαν να αποστείλουν εξώδικο σύμφωνα με το δημοσίευμα κατά τουCONSUL KEK A.E και την εταιρείας Κάπα Λάμδα Ο.Ε. – Κωνσταντίνος Λεβέντης Λεωνίδας Βαρουξής, προκειμένου να διαφυλάξουν τα χρήματα που δικαιούνταν. Το σχετικό απόσπασμα από το ρεπορτάζ του HotDocσχετικά με τα όσα κατήγγειλαν τότε οι πέντε καταρτιζόμενοι είναι χαρακτηριστικό:

«Στο εξώδικο-φωτιά, που έστειλαν στις 20/2/2014 κατά του CONSUL KEK A.E. (ανήκει στον αντιπρόεδρο του Επιμελητηρίου Ηλείας, Κωνσταντίνο Λεβέντη) και της εταιρίας «Κάπα Λάμδα Ο.Ε. – Κωνσταντίνος Λεβέντης – Λεωνίδας Βαρουξής» (σ.σ. ο Λ.Βαρουξής είναι ο εκδότης της εφημερίδας «Πατρίς» της Ηλείας), περιγράφουν με ξεχωριστές λεπτομέρειες τον τρόπο λειτουργίας του ανωτέρω ΚΕΚ κάνοντας λόγο ευθέως για απάτη σε βάρος τους καθώς –όπως λένε εγγράφως– ούτε μαθήματα γίνονταν σε αυτό ούτε πιστοποιημένοι εκπαιδευτές υπήρχαν, ενώ στο τέλος προσπάθησαν να τους αποσπάσουν και το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων, που δικαιούνταν, προφασιζόμενοι έξοδα του σεμιναρίου, που δήθεν είχε αναλάβει η κοινή εταιρία «Κάπα Λάμδα Ο.Ε.», που είχαν ο ιδιοκτήτης του ΚΕΚ με τον εκδότη της «Πατρίς».

Όπως καταγγέλλεται στο εξώδικο, που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το Hot Doc, με τη συγχρηματοδότηση της Ελλάδας και της ΕΕ, του ΕΙΕΑΔ, του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και του ΕΣΠΑ, δημιουργήθηκε το πρόγραμμα «Διαθρωτικής προσαρμογής εργαζομένων μικρών επιχειρήσεων που απασχολούν 1-49 άτομα εντός της οικονομικής κρίσης», το οποίο εντάχθηκε στον άξονα προτεραιότητας «Ενίσχυση της προσαρμοστικότητας του ανθρώπινου δυναμικού και των επιχειρήσεων». Στα πλαίσια της εφαρμογής του ανωτέρω σχεδίου, δημιουργήθηκε πρόγραμμα διαρκείας 250 ωρών (150 ώρες θεωρίας και 100 ώρες πρακτικής άσκησης) με αντικείμενο «Νέες τάσεις της μόδας και τεχνικές στην κομμωτική».

«Δεν μας έμαθαν τίποτα»

Όπως αποκαλύπτουν στο εξώδικο οι πέντε κομμωτές: «…οι εκπαιδευτές μας, όχι μόνο δεν ήταν άτομα ειδικά εκπαιδευμένα για το πρόγραμμα στο οποίο ενταχθήκαμε, αλλά τίποτα από τα ανωτέρω δεν μας έμαθαν. Όσο για το μάθημα, που υποτίθεται ότι έπρεπε να παρακολουθήσουμε για να μάθουμε τα ανωτέρω, δεν τίθεται ούτε λόγος. Όλα αυτά που έπρεπε να μάθουμε έμειναν μόνο στα χαρτιά…»

Οι καταγγέλλοντες αναφέρουν ότι από το πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν, δικαιούνταν να λάβουν συνολικά το ποσό των 3.520 ευρώ, αλλά ξαφνικά το ΚΕΚ άρχισε να τους ζητά τα χρήματα που πήραν, πίσω, ως έξοδα της συμμετοχής τους στο πρόγραμμα. Μάλιστα –όπως λένε– τους εξαπάτησαν, καθώς κατά τη διάρκεια των εγγραφών τούς ζήτησαν τις σφραγίδες των επιχειρήσεών τους.

«Εμείς σας εμπιστευτήκαμε… δεν είχαμε λόγο να υποψιαστούμε ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Έτσι, οι σφραγίδες και οι υπογραφές μας μπήκαν σε πολλά έγγραφα… Δυστυχώς εσείς εκμεταλλευτήκατε την εμπιστοσύνη που σας δείξαμε και φερόμαστε να έχουμε υπογράψει δύο συμφωνητικά συνεργασίας, σύμφωνα με τα οποία σας οφείλουμε συνολικά 3.150 ευρώ. Δηλαδή ούτε λίγο ούτε πολύ θέλετε να σας δώσουμε όλα τα λεφτά που πήραμε καίτοι έχετε λάβει τα χρήματά σας από το ΕΣΠΑ και τα χρήματα που λάβαμε εμείς τα πήραμε ως ενίσχυση των επιχειρήσεών μας και ως τονωτική ένεση αυτών προκειμένου να συνεχίσουν να λειτουργούν και να μη κλείσουν…» αναφέρουν οι πέντε καταρτιζόμενοι και καταγγέλλουν ευθέως ότι «στην κυριολεξία οι υπογραφές μας στα εν λόγω έγγραφα υφαρπάχθηκαν χωρίς να γνωρίζουμε τι εμπεριείχαν τα έγγραφα αυτά, αφού ήταν δήθεν για να ενταχθούμε στο πρόγραμμα». Οι πέντε καταρτιζόμενοι στο KEK CONSUL A.E. καταλήγουν στο εξώδικό τους, θέτοντας μια σειρά από καυτά ερωτήματα:

«Γνωρίζουν άραγε αυτοί, που εγκρίνουν τα προγράμματα και εντάσσουν σε αυτά συγκεκριμένα άτομα, ότι εσείς μας ζητάτε να επιστρέψουμε τα χρήματα που λάβαμε; Γνωρίζουν ότι εσείς δεν παραδίδετε μαθήματα, για οποία σας πληρώνουν και για τα οποία επιδοτείστε; Γνωρίζουν ότι δεν έχετε εκπαιδευμένους καθηγητές πλην ενός; Γιατί, ενώ τα χρήματα μπήκαν στους λογαριασμούς μας και κόψαμε νόμιμα παραστατικά και τα δηλώσαμε, μας τα ζητάτε τώρα πίσω;

Γιατί μας ζητάτε να τα επιστρέψουμε σε λογαριασμούς που δεν είναι δικοί σας, χωρίς να μας δίνει κανείς μια απόδειξη για το πού πάνε αυτά τα χρήματα και υπέρ ποιου;»

Καταγγελίες

Η οικογένεια Βαρουξή όμως είχε αναφερθεί και στο τεύχος 33 του HotDoc, τον Ιούλιο του 2013. Όπως αναγραφόταν μεταξύ άλλων τότε στο επίμαχο δημοσίευμα (Ρεπορτάζ του Μάκη Νοδάρου): «Τον Ιούλιο του 2011 ιδιοκτήτες μικρών ΜΜΕ στην Ηλεία καταγγέλλουν ότι οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έλαβαν καθόλου η έλαβαν μικροποσά από τα 139.600 ευρώ που προρίζονταν για την προβολή του έργου «Υδρευση δήμων και κοινοτήτων Ν. Ηλείας από τον Ερύμανθο ποταμό» που κόστισε συνολικά 35 εκατομμύρια ευρώ (75% από το Ταμείο Συνοχής της Ε.Ε. και 25% από εθνικούς πόρους.)Με βάση τα στοιχεία που έχει στην διάθεσή του και το HD η εταιρεία που πήρε τη δουλειά της προβολής του έργου μετά από διαγωνισμό ήταν η Communication Effect S.Α., αλλά η εταιρεία που έδινε τις σχετικές εντολές στα ΜΜΕ της Ηλείας και μοίραζε τα λεφτά κόβοντας τιμολόγια ήταν η MULTI PRODUCTIONS που ανήκει στον Ελευθέριο Βαρουξή γιου του Λεωνίδα εκδότη της εφημερίδας ΠΑΤΡΙΣ Πύργου Ηλείας . Μετά τον σχετικό θόρυβο και τις καταγγελίες ο εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ηλείας διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.