Νέα Αριστερά: Τα μέτρα για τη βία ανηλίκων ελάχιστη σημασία δίνουν στην πρόληψη

Στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την βία ανηλίκων «ο μεγαλύτερο βάρος δίνεται και πάλι στην αυστηροποίηση, στην ποινικοποίηση και στην αστυνομοκρατία παντού, ενώ ελάχιστη σημασία δίνεται στην πρόληψη και την κατάρτιση γονιών, εκπαιδευτικών και της ευρύτερης κοινωνίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ανήλικοι θύτες μπαίνουν σε γοργές «μεταπτυχιακές σπουδές» εγκλήματος στις σωφρονιστικές φυλακές», απαντάει με ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.

Τονίζει ότι «6 χρόνια τώρα ανήλικα θύματα επαναθυματοποιούνται διότι δεν καταθέτουν στα νομοθετημένα από το 2017 και λειτουργούντα Σπίτια του Παιδιού (Αθήνα-Πειραιά), με αποτέλεσμα η 12χρονη του Κολωνού να έχει καταθέσει 6 φορές στην Ασφάλεια. Σήμερα ανακάλυψε η κυβέρνηση τα Σπίτια του Παιδιού και τα διαφημίζει ως νέο μέτρο».

«Όσο δεν σκύβουμε στις αιτίες του προβλήματος, αυτό θα επιδεινώνεται. Και αυτές είναι βέβαια καταρχάς οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά σήμερα», σημειώνει.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς

«Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη βία ανηλίκων δεν συνιστούν προστασία της ανηλικότητας αλλά υποτίμηση της έκτασης του φαινομένου και τελικά επιφέρουν την ενίσχυσή του.

Τα μέτρα που περιλαμβάνει η Εθνική Στρατηγική για την Πρόληψη της Βίας των Ανηλίκων και ανακοινώθηκαν σήμερα από τον Πρωθυπουργό δεν φέρνουν καμία θετική ανατροπή στο πεδίο που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία 6 χρόνια.

• Το μεγαλύτερο βάρος δίνεται και πάλι στην αυστηροποίηση, στην ποινικοποίηση και στην αστυνομοκρατία παντού, ενώ ελάχιστη σημασία δίνεται στην πρόληψη και την κατάρτιση γονιών, εκπαιδευτικών και της ευρύτερης κοινωνίας για την αντιμετώπιση της κατάστασης. Ανήλικοι θύτες μπαίνουν σε γοργές «μεταπτυχιακές σπουδές» εγκλήματος στις σωφρονιστικές φυλακές. Μικρά παιδιά και βρέφη μπαίνουν συχνά σε ιδρύματα ως θύματα κακοποίησης ή λόγω προβληματικών οικογενειών, και δεν δίνονται σε επαγγελματίες αναδόχους γιατί οι κυβερνήσεις Μητσοτάκη δεν εφαρμόζουν, έξι χρόνια τώρα, το θεσμό της αναδοχής.

• Ομοίως αναποτελεσματικά και μάλιστα ενισχυτικά, σε τελικό επίπεδο, του φαινομένου είναι η αύξηση των ποινών για ανήλικους, η μείωση του ορίου ηλικίας κράτησης σε φυλακές ενηλίκων, η δημιουργία νέων ποινικά κολάσιμων αδικημάτων, η διεύρυνση των κακουργηματικών πράξεων για τις οποίες οι ανήλικοι μπορεί να οδηγηθούν σε σωφρονισμό.

• 6 χρόνια τώρα ανήλικα θύματα επαναθυματοποιούνται διότι δεν καταθέτουν στα νομοθετημένα από το 2017 και λειτουργούντα Σπίτια του Παιδιού (Αθήνα-Πειραιά), με αποτέλεσμα η 12χρονη του Κολωνού να έχει καταθέσει 6 φορές στην Ασφάλεια. Σήμερα ανακάλυψε η κυβέρνηση τα Σπίτια του Παιδιού και τα διαφημίζει ως νέο μέτρο.

• Η ανακοίνωση, από τον κ. Χρυσοχοΐδη, των 100 καταγγελιών ενδοοικογενειακής βίας την ημέρα και των 60-70 συλλήψεων καθημερινά, τη στιγμή που ακόμη, εδώ και δύο χρόνια, δεν έχει εκπονηθεί το κοινό διϋπουργικό σχέδιο δράσης σε συνεργασία με τις γυναικείες οργανώσεις και φορείς της κοινωνίας των πολιτών, αποτελεί μάλλον εμπαιγμό, παρά αιτία υπερηφάνειας όπως το εμφάνισε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Ενώ η εφαρμογή «safe youth», κάτι αντίστοιχου με το «panic button» είναι προφανές ότι ελάχιστα αποτελέσματα μπορεί να φέρει, αφού αναπτύσσεται σε έναν υπόβαθρο ήδη υφιστάμενης βίας.

• Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για τον αθλητισμό, πάλι στοχεύουν στην εντατικοποίηση της αστυνόμευσης, περιλαμβάνουν ελάχιστα (5) πιλοτικά προγράμματα για τη χαμηλή παραβατικότητα και το «πρόγραμμα ανεύρεσης ταλέντων» (!!) δεν μπορούν να λειτουργήσουν από μόνα τους. Για άλλη μια φορά δεν προβλέπεται η ελεύθερη δωρεάν πρόσβαση στον αθλητισμό για όλα τα παιδιά σχολικής ηλικίας, με επιδότηση των ερασιτεχνικών τοπικών σωματείων.

• Όσο για τα μέτρα της Υπουργού Παιδείας για την αύξηση των ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία είναι σταγόνα στον ωκεανό όσο δεν υπάρχει μόνιμη ομάδα επιστημόνων υποστήριξης σε κάθε σχολείο που να δημιουργεί δεσμούς εμπιστοσύνης με τα παιδιά.

Ενώ η δημιουργία 10 τεχνικών γυμνασίων είναι ένα μέτρο αδιευκρίνιστο ως προς τον πληθυσμό αναφοράς και τους στόχους του, που δεν έχει συζητηθεί καθόλου με την εκπαιδευτική κοινότητα και που καταργεί την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση για όλα τα παιδιά.

• Τα δε ψηφιακά μέτρα (kids wallet, parental control, age verification) χρειάζονται μεγάλη συζήτηση και σχεδιασμό από ειδικούς.

Διότι είναι αποσπασματικά, χωρίς καμία αναφορά στην προετοιμασία, πρόληψη και υποστήριξη των οικογενειών για να το εφαρμόσουν παιδαγωγικά.

Για παράδειγμα πώς θα αντιμετωπίσει ένας απροετοίμαστος γονιός έναν/μία έφηβο που θα αντιδράσει επιθετικά στον έλεγχο; Αν δεν προηγηθούν προληπτικά, παιδαγωγικά και υποστηρικτικά μέτρα προς τους γονείς, πώς θα βοηθήσουν με την σειρά τους τα παιδιά τους;

Η Νέα Αριστερά θεωρεί ότι όσο δεν σκύβουμε στις αιτίες του προβλήματος, αυτό θα επιδεινώνεται. Και αυτές είναι βέβαια καταρχάς οι κοινωνικο-οικονομικές συνθήκες που αντιμετωπίζουν τα ελληνικά νοικοκυριά σήμερα.

Αλλά κυρίως ο λόγος και τα ιδεολογικά πρότυπα που εκπέμπει η κυβέρνηση Μητσοτάκη έξι χρόνια τώρα: ανισότητα ως φυσικό φαινόμενο, ατομικισμός, άγριος ανταγωνισμός για την επικράτηση του ισχυρότερου έναντι του αδυνάμου και απόρριψη της διαφορετικότητας. Αυτή η θρασύτατη ιδεολογία διαπερνάει τον ιστό της κοινωνικής μας ζωής. Διαπερνάει την νέα γενιά και της αφήνει ένα διπλό σκληρό αποτύπωμα.

Καταλαβαίνει ότι την εξαπατούν και ο θυμός τους μεγαλώνει. Παράλληλα βυθίζεται στον πλασματικό κόσμο του διαδικτύου και τους πολλαπλούς εθιστικούς κινδύνους. Αυτή την ιδεολογία πρέπει να ανατρέψουμε μαζί με το καθεστώς Μητσοτάκη.

Διαβάστε επίσης:

Βουλή: Στην Επιτροπή πόθεν έσχες παρέπεμψε την αντιπολίτευση ο Λιβάνιος για τη διερεύνηση της κρυφής χρηματοδότησης της ΝΔ

Ο Φαραντούρης ζητά έρευνα για τις αποκαλύψεις του Documento για ΝΔ και Blue Skies, από Κομισιόν και Εισαγγελία

Τέμπη: Σπαζοκεφαλιά για ΣΥΡΙΖΑ η «εμπλοκή» Σπίρτζη – Ποια κακουργήματα βρίσκονται στο τραπέζι για Καραμανλή 

Διεγράφη από την ΚΟ της Νίκης ο βάνδαλος της Εθνικής Πινακοθήκης Νίκος Παπαδόπουλος

Απόλυτη στήριξη από την Διαμαντοπούλου στον Σκανδαλίδη για την κατάργηση της μονιμότητας στο Δημόσιο