Νέα αύξηση-«μαμούθ» της ΕΚΤ στα επιτόκια-Οι επιπτώσεις στα δάνεια

Νέα αύξηση-«μαμούθ» της ΕΚΤ στα επιτόκια-Οι επιπτώσεις στα δάνεια

Σε νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων προχώρησε την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σε μια κίνηση που εκτιμάται ότι θα εκτινάξει περαιτέρω το κόστος δανεισμού και παρά την επικείμενη ύφεση.

Έτσι, όπως ανακοίνωσε η ΕΚΤ έπειτα από τη συνεδρίαση του Διοικητικού της Συμβουλίου στη Φρανκφούρτη αποφασίστηκε η αύξηση των επιτοκίων κατά 0,75%. Αυτό σημαίνει ότι συνολικά,  τα επιτόκια στην Ευρωζώνη αυξάνονται κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε τρεις μήνες.

 

Η εξέλιξη αυτή σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές πρακτικά, σημαίνει ότι το βασικό επιτόκιο διαμορφώνεται στο 2% (από 1,25%), το επιτόκιο οριακής χρηματοδότησης στο 2,25% (από 1,50%) και το επιτόκιο καταθέσεων στο 1,50% (από 0,75% προηγουμένως).

Η ΕΚΤ έχει προχωρήσει ήδη σε δύο αυξήσεις επιτοκίων από τον Ιούλιο, συνολικού ύψους 125 μονάδων βάσης (1,25 ποσοστιαίων μονάδων), με τις αγορές να αναζητούν ενδείξεις για το πότε μπορεί να ολοκληρωθεί ο κύκλος σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της.

Υπενθυμίζεται ότι η αντίστοιχη αύξηση που είχε σημειωθεί το 2005 – 2007 είχε πάρει 18 μήνες, ενώ και το 1999 – 2000 είχαν χρειαστεί 17 μήνες.

Πηγή: Bloomberg, BBC

Διαβάστε επίσης:

Σε νέα μεγάλη αύξηση των επιτοκίων αναμένεται να προχωρήσει η ΕΚΤ

Αύξηση – «μαμούθ» των επιτοκίων από την ΕΚΤ κατά 0,75%

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter