Νέα βουτιά, 4,28% στο Χρηματιστήριο

Νέα βουτιά, 4,28% στο Χρηματιστήριο

Σχεδόν_x000D_
6% είναι η πτώση που καταγράφει το Χρηματιστήριο το πρώτο διήμερο διακυβέρνησης_x000D_
της χώρας από την Ν.Δ.. Μόνο σήμερα Τρίτη, την ημέρα που ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όρκισε την αυτοδύναμη κυβέρνησή του, οι επενδυτές και τα funds, που κατά τον πρωθυπουργό, προεξοφλούσαν προεκλογικά τη νίκη της Ν.Δ., τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια του.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. έκλεισε σχεδόν στα χαμηλότερα ενδοσυνεδριακά επίπεδα περί τις 840 μονάδες και με ποσοστιαίες απώλειες 4,28%.

Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη με το «καλημέρα» βρέθηκε αντιμέτωπη με τις επικρίσεις της Κομισιόν, τις οποίες καλείται να διαχειριστεί . Οι προειδοποιήσεις Ρέγκλινγκ ότι η συμφωνία για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% αποτελεί απαράβατο όρο σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές εξαγγελίες ότι έρχεται νομοσχέδιο με μειώσεις φόρων, προκαλεί νευρικό κλονισμό στους παλιούς συναδέλφους του κ. Μητσοτάκη, στις ξένες τράπεζες.

Η επιφυλακτική στάση των ξένων, όπως εξηγούν χρηματιστές, έχει να κάνει με το γεγονός ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να δείξει γρήγορα δείγματα γραφής και κυρίως να εξηγήσει πως θα εξασφαλίσει το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος, τη στιγμή που με την προηγούμενη κυβέρνηση, όλα έδειχναν δρομολογημένα.

Άλλωστε, το τόνισε και ο απελθών ΥΠΟΙΚ κ. Ε. Τσακαλώτος κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στον αντικαταστάτη του κ. Χρ. Σταϊκούρα ότι παραδίδουμε μία οικονομία με ρυθμούς ανάπτυξης, γεμάτα ταμεία και ρυθμισμένο χρέος για τουλάχιτον μία δεκαπενταετία.

Σημειωτέον, ότι κατά την ίδια εκδήλωση στο ΥΠΟΙΚ, ο κ. Σταϊκούρας φάνηκε σα να ρίχνει λάδι στη φωτιά, μιλώντας για μειώσεις φόρων, εξέλιξη για την οποία οι αγορές έχουν αποστροφή…

Και στη σημερινή συνεδρίαση η πτώση ήταν εκκωφαντική, με τον τζίρο να ξεπερνάει τα 100 εκατ. ευρώ.

Άσχημα μαντάτα πάντως και για το δεκαετές ομόλογο που άρχισε να παίρνει την ανηφόρα, ξεπερνώντας σε απόδο το 2,2%, όταν χθες, αλλά και κατά την προεκλογική περίοδο έσπαγε το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ.

Θα πρέπει να σημειωθεί τέλος, ότι το κλίμα παραμένει αρνητικό και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές, αλλά στην Ελλάδα οι πωλητές έχουν τον πρώτο λόγο… Οι απώλιες για το Γερμανικό Χρηματιστήριο είναι της τάξης του 0,90%, του Λονδίνου 0,2% και των Παρισίων 0,30%…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter