Νέα δεδομένα για την ειδική άδεια απουσίας σε ευπαθείς ομάδες στο Δημόσιο

Νέα δεδομένα για την ειδική άδεια απουσίας σε ευπαθείς ομάδες στο Δημόσιο
Φωτογραφία αρχείου.

Επεκτείνεται η διευκόλυνση ειδικής άδειας στον δημόσιο τομέα για προστασία από τον κορονοϊό και σε άλλες τέσσερεις ευπαθείς ομάδες, πέρα από καρκινοπαθείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ( ΦΕΚ Β΄, Αρ. Φύλλου 928 -18.3.2020) η Κοινή Υπουργική Απόφαση στην οποία ορίζεται ότι έχουν τη δυνατότητα να λάβουν ειδική άδεια απουσίας και δημόσιοι υπάλληλοι που ανήκουν στις εξής ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19:

-Άτομα με βαριά καρδιοπάθεια.

– Άτομα με βαριά πνευμονοπάθεια.

– Άτομα με αρρύθμιστο σακχαρώδη διαβήτη.

– Καρκινοπαθείς υπό ενεργό ακτινοθεραπεία ή ανοσοθεραπεία.

Αξίζει να επισημανθεί ότι ήδη, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της 14ης Μαρτίου 2020 (άρθρο 25), υπήρχαν προβλέψεις διευκόλυνσης ευπαθών ομάδων στο δημόσιο, για όσο χρονικό διάστημα ισχύουν τα έκτακτα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού COVID-19. Όμως, είχε περιορισμένη εφαρμογή σε δυο κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Οριζόταν ότι δύνανται να απουσιάζουν δικαιολογημένα με ειδική άδεια, εφόσον δεν απουσιάζουν ήδη από την Υπηρεσία για τον λόγο αυτό, υπάλληλοι, που απασχολούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, αποκεντρωμένες διοικήσεις, ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και νομικά πρόσωπα αυτών, νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου εντός Γενικής Κυβέρνησης με οποιαδήποτε σχέση εργασίας, οι οποίοι είναι καρκινοπαθείς και υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση.

Κρίθηκε ότι ήταν αναγκαίο να επεκταθεί η προστασία και να δοθεί η δυνατότητα διευκόλυνσης με ειδική άδεια απουσίας, συνυπολογίζοντας εισήγηση της Εθνικής Επιτροπής προστασίας της Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, σύμφωνα με την οποία ευπαθείς είναι οι ομάδες αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη από τον κορονοϊό.

Ετσι, εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση με τίτλο «Επέκταση της διευκόλυνσης ειδικής άδειας σε άλλες ομάδες ευπαθείς/αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID-19» που φέρει τις υπογραφές του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια (Αριθμ. ΔΙΔΑΔ/Φ. 64 /315/οικ.8030-18.3.2020).

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter