Νέα Δημοκρατία: «Κυριάκο, πιάσαμε ταβάνι»

Νέα Δημοκρατία: «Κυριάκο, πιάσαμε ταβάνι»

«Πιάσαμε ταβάνι» λένε υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ στον Κυριάκο Μητσοτάκη, καθώς διαβάζουν στα ποιοτικά στοιχεία των δημοσκοπήσεων ξεκάθαρη αδυναμία του κόμματος να προσεγγίσει το δεξιότερο τμήμα της εκλογικής βάσης του και απόλυτη αποτυχία του προέδρου της ΝΔ να απευθυνθεί πειστικά στο πιο κεντροαριστερό ακροατήριο, με το οποίο ο ίδιος φλερτάρει συνεχώς και αδιαλείπτως.

Πίσω από τους πανηγυρισμούς για τις πρωτιές στις δημοσκοπήσεις, εναγώνιο ζητούμενο στην Πειραιώς είναι πώς θα ξεκλειδώσει το ποσοστό που θα μπορούσε να δώσει στο κόμμα πραγματικό αέρα νίκης και όχι απλής πρωτιάς. Την περίοδο αυτή κατά την οποία η ΟΝΝΕΔ υποχρεώθηκε να καρατομήσει μέλος της μετά τη ρατσιστική και σεξιστική επίθεση προς τη Σία Αναγνωστοπούλου, αναζητούνται τρόποι δυναμικής στροφής προς τη νεολαία, με το σκεπτικό ότι οι νέοι «δεν έχουν μνήμες ή ενοχές» και, συνεπώς, «είναι παρθένο έδαφος».

«Αχρωμος» και «άγευστος» για αυτοδυναμία

Στη ΝΔ φαίνεται ότι γνωρίζουν καλά πως η αυτοδυναμία την οποία ευαγγελίζονται παραμένει… όνειρο θερινής νυκτός και εκτιμούν ότι εμποδίζεται κυρίως από δύο παράγοντες.

Αφενός από την αποσκίρτηση από το κόμμα ενός σημαντικού τμήματος της δεξιότερης εκλογικής βάσης της ΝΔ, το οποίο θα μπορούσε να της δώσει έναν αέρα διαφοράς. Λέγεται ότι δεν πρόκειται να επαναπατριστεί καθώς έχει ήδη στραφεί προς άλλες πολιτικές επιλογές – περισσότερο προς τη Χρυσή Αυγή και σε ένα μικρότερο ποσοστό προς τους ΑΝΕΛ. Το 82% της συσπείρωσης της ΝΔ που δίνουν οι δημοσκοπήσεις θεωρείται από τα ίδια τα στελέχη της ως «το ταβάνι» του κόμματος υπό την παρούσα συγκυρία. Στελέχη της ΝΔ σημειώνουν με έμφαση ότι η ηγεσία όχι μόνο δεν μπορεί να προσεταιριστεί αυτούς τους ψηφοφόρους, αλλά πολλές φορές «σπρώχνει τη βάση της στα κάγκελα», καθώς έχει δείξει πρόθυμη να υποδεχθεί στους κόλπους της «ξένα σώματα» στη λογική της ανανέωσης.

«Υπάρχουν σοβαρές δομές μέσα στο κόμμα, με ευρύ ακροατήριο, που είναι έντονα δυσαρεστημένες. Από αυτές, τμήμα των ψηφοφόρων τελικά θα κατευθυνθεί σε μικρότερους δεξιούς σχηματισμούς» παρατηρούν φοβούμενοι προφανώς και νέες διαρροές προς τα νεοπαγή δεξιότερα της παράταξης κόμματα (Νέα Δεξιά κ.ά.). Η ουσία είναι ότι «με τις τοποθετήσεις σε κομματικές θέσεις ανθρώπων που δεν προήλθαν από το κόμμα, η ηγεσία δεν πείθει ότι θα πορευτεί με βάση τις αρχές του» επισημαίνουν κομματικοί παράγοντες.

Τη δυσαρέσκεια αρκετών βουλευτών του κόμματος και πάντως ξεκάθαρα της σαμαρικής πτέρυγας προκάλεσαν οι συναντήσεις που είχε τελευταία ο κ. Μητσοτάκης με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης, με το σκεπτικό ότι «θολώνουν» την εικόνα της ΝΔ ως καθαρού δεξιού κόμματος και υποστηρίζουν τη διαρροή των ψηφοφόρων της προς δεξιότερους σχηματισμούς. Στελέχη της ΝΔ υποστηρίζουν ότι ο Μητσοτάκης κυριαρχείται από το φοβικό σύνδρομο της μεταπολίτευσης που του απαγορεύει να δηλώσει ότι το κόμμα του είναι δεξιό! Τονίζουν ότι η ΝΔ «οφείλει επιτέλους στον εαυτό της να αναδείξει αυτή την αλήθεια της, χωρίς τα “σύνδρομα του παρελθόντος”». Εκτιμούν ότι αυτό θα είναι πολύ πιο αποτελεσματικό για το κόμμα στο κυνήγι της αυτοδυναμίας από το να βλέπουν οι δυνάμει ψηφοφόροι του τον αρχηγό τους να βολοδέρνει στα θολά νερά της κεντροαριστεράς με την προσπάθεια από τη μια να ενσωματώσει το «σημιταίικο» στους κόλπους της ΝΔ και από την άλλη να υποδέχεται τον ακραίο φιλελευθερισμό «των σκυλακάκηδων»…

Ο δεύτερος παράγοντας που εμποδίζει τη δυναμική του κόμματος αποδίδεται στην προσωπικότητα του κ. Μητσοτάκη. Λέγεται ότι ο ίδιος δεν έχει την «ακτινοβολία», τον «όγκο», το «ειδικό βάρος», το «πολιτικό διαμέτρημα» –δανειστήκαμε τις εκφράσεις από τα στελέχη της ΝΔ– να απευθυνθεί στην κεντροαριστερά οπτική των ψηφοφόρων. Στελέχη της παράταξης επισημαίνουν ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός ότι αυτήν τη στιγμή δεν υπάρχει σοβαρό αντίπαλο δέος στην κεντροαριστερά, τόσο σε επίπεδο κόμματος όσο και σε επίπεδο ηγεσίας. Και σχολιάζουν καυστικά ακόμη και τη δημοτικότητά του, η οποία, όπως λένε, αποκαλύπτει πως δεν μπορεί να γίνει ο… ηγέτης της καρδιάς μας. Τονίζουν ότι με τον πρωθυπουργό εκτεθειμένο και την έλλειψη άλλης ηγετικής φυσιογνωμίας η συντριπτική πλειονότητα των ψηφοφόρων απέχει από το να επιλέξει τον κ. Μητσοτάκη ως κατάλληλο για πρωθυπουργό.

«Επαναπατρισμοί» και «δεξαμενές»

Στελέχη της ΝΔ εκτιμούν ότι το κόμμα είναι μακριά από τις στοχεύσεις της ηγεσίας του για αυτοδυναμία και εξαιτίας των κλασικών εκλογικών τάσεων των ψηφοφόρων. Όπως εξηγούν, όσο παγιώνεται η διαφορά ανάμεσα στα δύο μεγάλα κόμματα τόσο ευκολότερα μπορεί να αυξηθεί η διαρροή των ψηφοφόρων που προσήλθαν στη ΝΔ κατά τις τελευταίες αναμετρήσεις από άλλες δεξαμενές προς τους παραδοσιακούς χώρους αναφοράς τους.

Θεωρείται ότι ένα μεγάλο μέρος από τους «σοβαρούς» ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ, τους οποίους είχε απορροφήσει τελευταία η ΝΔ, σιγά σιγά και όσο θα πλησιάζουμε στην τελική ευθεία μιας εκλογικής διαδρομής θα επαναπατριστεί στη λογική ότι δεν υπάρχει η «απειλή» νέας διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης έχει παρατηρηθεί ότι σημαντικό τμήμα του συνόλου των ψηφοφόρων, κυρίως από το λεκανοπέδιο και τις αγροτικές περιοχές της περιφέρειας, που στην τελική ευθεία ακολουθούσε το πρώτο κόμμα, τα τελευταία χρόνια στρέφεται σε κόμματα που παλαιότερα δεν θα ψήφιζε, καθώς έχει σπάσει αυτό το κατεστημένο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter