Nέα δικτύωση με ΜΚΟ και Κατάρ ο Αβραμόπουλος

Nέα δικτύωση με ΜΚΟ και Κατάρ ο Αβραμόπουλος

Το όνομα του Δημήτρη Αβραμόπουλου δεν έχει σταματήσει τις τελευταίες ημέρες να εμφανίζεται σε ρεπορτάζ ορισμένων από τα σημαντικότερα ευρωπαϊκά ΜΜΕ. Αιτία είναι η εμπλοκή του ονόματός του στο Qatar-gate, καθώς ήταν μέλος της συμβουλευτικής επιτροπής της ΜΚΟ Fight Impunity. Πρόκειται για τη ΜΚΟ που βρίσκεται στο επίκεντρο των δικαστικών ερευνών, ελεγχόμενη από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία για το αν λειτουργούσε ως κέντρο ξεπλύματος των κρυφών κονδυλίων που ήρθαν από το Κατάρ στις Βρυξέλλες. Ο πρόεδρός της Αντόνιο Παντσέρι είναι προφυλακισμένος εδώ και περίπου μία εβδομάδα.

Η ιταλική ΜΚΟ και το Κατάρ

Τα προβλήματα δεν σταματούν εκεί για τον Δ. Αβραμόπουλο, ο οποίος αρνείται κάθε εμπλοκή του στην υπόθεση. Οπως αποκαλύπτει σήμερα το Documento, συμμετέχει εδώ και περίπου ένα μήνα σε ακόμη μία ΜΚΟ που έχει πολύ στενές σχέσεις με το Κατάρ. Τον Ιούλιο του 2021 παρουσιάστηκε στη Ρώμη το μη κερδοσκοπικό ίδρυμα στρατηγικής Med-Οr. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Δ. Αβραμόπουλος, τον οποίο είχε τότε ευχαριστήσει «ιδιαίτερα» ο πρόεδρος της MedOr και πρώην υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι.

Στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου ανακοινώθηκε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος επιλέχθηκε να στελεχώσει το διεθνές συμβούλιο της Med-Or. Σύμφωνα με όσα αναγράφονται στην ιστοσελίδα της MedOr, «συστάθηκε από την κορυφαία εταιρεία αεροδιαστημικής, ασφάλειας και άμυνας Leonardo την άνοιξη του 2021. Το ίδρυμα επιδιώκει να προωθήσει πολιτιστικές πρωτοβουλίες και, επιπλέον, έρευνα και εκπαίδευση στην επιστήμη με στόχο την ενίσχυση των δεσμών με χώρες που εκτείνονται μεταξύ άλλων στη Μεσόγειο, την Αφρική, την Εγγύς και την Απω Ανατολή.

Οπου δεν φτάνουν οι θεσμοί

Στα τέλη του περασμένου Μαρτίου ο πρόεδρος του ιδρύματος Μ. Μινίτι επισκέφτηκε το φόρουμ της Ντόχα, υπογράφοντας επιστολή προθέσεων μεταξύ του Med-Οr, του υπουργείου Εξωτερικών και της Διεθνούς Συνεργασίας του Κατάρ «σχετικά με μια σειρά από πιθανούς τομείς συνεργασίας, όπως οι πολιτιστικοί δεσμοί…». Την ίδια περίοδο ο Μ. Μινίτι επισκέφτηκε και το Μπαχρέιν όπου συναντήθηκε με πλήθος κυβερνητικών αξιωματούχων.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ιστοσελίδας irpimedia.irpi.eu, στόχος του συγκεκριμένου ιδρύματος από την εταιρεία Leonardo –ελέγχεται κατά 30% από το ιταλικό υπουργείο Οικονομικών– είναι να επιδίδεται σε «ιταλική κρυφή διπλωματία». Μάλιστα, ο πρόεδρός του χαρακτηρίζεται στο δημοσίευμα ως «βασιλιάς της ιταλικής πολιτικής στον τομέα των πληροφοριών». Αποστολή του ιδρύματος είναι «να επεκτείνει το δίκτυο σχέσεων που απαιτείται για την εξαγωγή του “ιταλικού συστήματος” στο εξωτερικό και να εδραιώσει τις θέσεις του» και γι’ αυτό τον λόγο επιλέχθηκε ο Μινίτι, που «έχει γνώση των γεωπολιτικών πλαισίων».

Μάλιστα, σύμφωνα με το δημοσίευμα στόχος της μητρικής εταιρείας Leonardo «είναι να φτάσει εκεί που δεν μπορούν οι θεσμοί».

Εσωτερικός έλεγχος

Οι δε θεσμοί στην ΕΕ ασχολούνται ιδιαιτέρως με τον Δ. Αβραμόπουλο αυτή την περίοδο. Οπως αποκάλυψε το περιοδικό Politico την περασμένη Τετάρτη, διενεργήθηκε επείγουσα έρευνα για τους δεσμούς αξιωματούχων της ΕΕ με τον Δ. Αβραμόπουλο με εντολή της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. Μάλιστα, σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, εστάλη ένα e-mail στα «σημεία επαφής για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία» των γραφείων των ευρωβουλευτών από έναν αξιωματούχο της ΕΕ, ο οποίος ζήτησε άμεση απάντηση αναφορικά με το αν υπήρξε οποιαδήποτε αλληλεπίδραση «με τον πρώην επίτροπο Αβραμόπουλο την περίοδο από 3 Φεβρουαρίου 2021 μέχρι και 1η Δεκεμβρίου 2021 υπό την ιδιότητά του ως επίτιμου μέλους του Fight Impunity». Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Ερίκ Μαμέρ δήλωσε ότι σε αυτές τις συναντήσεις ο Δ. Αβραμόπουλος δεν εκπροσωπούσε τη ΜΚΟ και ότι επρόκειτο για ιδιωτικές, μικρής διάρκειας συζητήσεις.

Το δημοσίευμα του Politico ήρθε λίγες ώρες μετά το δημοσίευμα του EUobserver, από το οποίο αποκαλύφθηκε ότι ο Δ. Αβραμόπουλος συνάντησε εννέα επιτρόπους της ΕΕ την περίοδο που βρισκόταν στο μισθολόγιο της MKO Fight Impunity.

«Ο καλός μου φίλος»

Σε δημοσίευμα της ιταλικής εφημερίδας «La Stampa» αποκαλύφθηκε ότι πράγματι ο Δ. Αβραμόπουλος ήταν στο μισθολόγιο της ΜΚΟ, γεγονός που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρώην επίτροπος, δηλώνοντας πως λάμβανε 5.000 ευρώ τον μήνα από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022 αλλά δεν είχε αρμοδιότητες. Σύμφωνα όμως με τη «La Stampa» «και η απλή υποψία ότι μπορεί να έλαβε (σ.σ.: ο Δ. Αβραμόπουλος) έστω και εν αγνοία του “βρόμικα κεφάλαια” από το Κατάρ αντιπροσωπεύει ένα τεράστιο εμπόδιο» στην κούρσα να χριστεί ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ στον Κόλπο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 13 Απριλίου 2022 στο πάνελ με τίτλο «Ενίσχυση της διεθνούς αρχιτεκτονικής ανθρώπινων δικαιωμάτων: Προς μια συστημική αλλαγή» που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών συμμετείχαν και ο Δ. Αβραμόπουλος και ο Αντ. Παντσέρι. Ο Δ. Αβραμόπουλος όχι μόνο προσφώνησε τον πρόεδρο της –εμπλεκόμενης πλέον– ΜΚΟ ως «καλό του φίλο», αλλά ταυτόχρονα τον ευχαρίστησε που τον επέλεξε «ανάμεσα σε εκείνους που θα μπορούσαν να συνεισφέρουν». Μάλιστα, αναφερόμενος στο έργο της MKO σχολίασε μεταξύ άλλων πως οι εκθέσεις που δημοσιεύει η Fight Impunity «οδηγούν πολλούς από εκείνους που έχουν διαπράξει εγκλήματα κατά του ανθρώπου ή έχουν παραβιάσει τις αρχές του κράτους δικαίου στη Δικαιοσύνη».

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ο Αντ. Παντσέρι παρέμενε προφυλακισμένος.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter