Νέα Δημοκρατία: Κρύβουν το πραγματικό πρόγραμμα και τα σκοτεινά τους σχέδια

Νέα Δημοκρατία: Κρύβουν το πραγματικό πρόγραμμα και τα σκοτεινά τους σχέδια

Η απόλυτη κατάρρευση του ΕΣΥ και οι απώτεροι στόχοι τους αποκρύπτονται ή διαψεύδονται, αλλά δεν αναιρούν τη «γαλάζια» ατζέντα για πλήρη αποσάθρωση της δημόσιας υγείας

Πρώτος και κύριος στόχος της ΝΔ παραμένει η αποτροπή οποιασδήποτε προγραμματικής συζήτησης, όπως συνέβη με τις δηλώσεις του –αποπεμφθέντος πλέον– υποψήφιου βουλευτή Ευβοίας Σπύρου Πνευματικού, που επιχειρήθηκε να αποκρυφθούν προτού ο Μητσοτάκης αναγκαστεί να τον… αδειάσει.

Ακολουθείται δηλαδή η ίδια συνταγή που έχει εφαρμοστεί για σειρά άλλων σοβαρών ζητημάτων που μένουν εκτός κεντρικής πολιτικής προεκλογικής αντιπαράθεσης.

Αλλωστε αυτή είναι και η αιτία που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δίστασε να κρυφτεί ξανά από την ευθεία αντιπαράθεση με τον πολιτικό του αντίπαλο, ακυρώνοντας ακόμη και τη δική του δέσμευση για ένα ντιμπέιτ τετ α τετ με τον Αλέξη Τσίπρα. Όση σιγουριά και βεβαιότητα κι αν δείχνει η σωρεία αλαζονικών δηλώσεων για το αποτέλεσμα της επερχόμενης κάλπης, η επιλογή του αρχηγού των «γαλάζιων» να ρίξει στο τραπέζι έως και την «απειλή» για τρίτες κάλπες καταμεσής του Αυγούστου αποκαλύπτει πως τα σχέδια του κόμματός του για το αποτέλεσμα της 25ης Ιουνίου βρίσκονται μεταξύ σφύρας και άκμονος.

Μπορεί κατά την τρίτη εβδομάδα της δεύτερης προεκλογικής περιόδου να συνεχίζει να απολαμβάνει τη μιντιακή ασυλία και την προστασία της τετραετούς του διακυβέρνησης από την ουσιαστική κριτική, όμως φαίνεται πως για τις δεύτερες εκλογές το επιτελείο του Μοσχάτου κρίνει πως χρειάζονται πολύ περισσότερα. Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως οι προσπάθειες για εξασφάλιση της ακροδεξιάς ψήφου με διεμβολισμό της Νίκης συνεχίζονται παρά την… αναβολή του ταξιδιού στο Αγιο Ορος, που σε συνδυασμό με τους αλλεπάλληλους εκβιασμούς προς το εκλογικό σώμα αποκαλύπτει την ανασφάλεια των νεοδημοκρατικών σχεδιασμών.

Η κρίση στην υγεία ως μικροκομματική ευκαιρία

Μοιραία, έπειτα από μία εβδομάδα που η ελληνική κοινή γνώμη παραμιλάει για τους τρεις –τουλάχιστον– θανάτους εξαιτίας της ανεπάρκειας του ΕΚΑΒ και της απόλυτης αποσάθρωσης του ΕΣΥ, η ατζέντα της υγείας έχει βρεθεί στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου, παρά τις μανιασμένες προσπάθειες του μιντιακού βραχίονα των «γαλάζιων» να το αποφύγουν. Η επικοινωνιακή σάρωση της Πειραιώς είναι τόσο ισοπεδωτική που ακόμη και τα τραγικά γεγονότα των τελευταίων ημερών με τους θανάτους των γυναικών λόγω της έλλειψης ασθενοφόρου επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθούν από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη ως μέσο προπαγάνδισης του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία.

Πρώτος άλλωστε –ως είθισται στις δύσκολες αποστολές που απαιτούν ένα… λαγό– ήταν ο Αδωνης Γεωργιάδης που εγκαινίασε την ανερυθρίαστη γραμμή «όλα έχουν μια λογική», υποστηρίζοντας πως «στην πρώτη τετραετία επικεντρωθήκαμε στην οικονομία, τώρα έρχεται η ώρα της υγείας». Στο ίδιο πνεύμα και με παρόμοια ρητορική εμφανίζεται σε περιοδείες και συνεντεύξεις του και ο αρχηγός της ΝΔ. Χωρίς καν να αναφερθεί στις περιπτώσεις του θανάτου της 19χρονης εγκύου από τη Νέα Μάκρη ή της 63χρονης από την Κω, που ξεψύχησε σε μια καρότσα, ανέβασε μία ακόμη παράσταση της «προσωπικής δέσμευσής» του, αυτήν τη φορά για την αναμόρφωση του ΕΣΥ, πάντα με την αρωγή των μητσοτακικών μέσων ενημέρωσης που τον προστατεύουν από την αποτίμηση του καταστροφικού κυβερνητικού του έργου.

Καθόλου τυχαία βέβαια που από τις δηλώσεις του Κυρ. Μητσοτάκη απουσιάζει κάθε αναφορά στον δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ και του ΕΚΑΒ, αποκαλύπτοντας έτσι τους σχεδιασμούς της επέκτασης της ιδιωτικοποίησης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αλαζονεία άνευ αιδούς και ορίων

Η πρόκληση πολλαπλασιάζεται όταν η προπαγάνδα συναντά την αλαζονεία των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, που όχι μόνο δεν απολογούνται για τη σημερινή κατάσταση αλλά… κραδαίνουν τα ποσοστά των τελευταίων εκλογών ως «απάντηση» στην κριτική. Ενας βουλευτής μπορεί να πήγε σπίτι του μιλώντας για το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας, όμως η γραμμή… σκέψης και επικοινωνίας της Πειραιώς παραμένει ίδια και απαράλλαχτη και στελέχη της την υπερασπίζονται ανερυθρίαστα.

Χαρακτηριστικό δείγμα της προσέγγισης των προβλημάτων στην υγεία –αλλά και αλλού– από το κόμμα του Μοσχάτου ήταν η δήλωση του Γιώργου Κουμουτσάκου όταν κλήθηκε να σχολιάσει τους θανάτους των δύο γυναικών. «Υπάρχει όμως μια κατατεθειμένη λαϊκή αποδοχή της τάξεως του 40% πριν δέκα μέρες. Αυτά έχουν κριθεί. Ηταν μέσα στον απολογισμό που καταθέσαμε πριν την 21η Μαΐου και οδήγησε στο αποτέλεσμα που οδήγησε. Κι αυτό θα πρέπει να συνεκτιμάται» δήλωσε χωρίς αιδώ ο πρώην υπουργός.

Ακόμη πιο προκλητικά, όταν ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης κάλεσε την υποψήφια Ιωάννα Γκελεστάθη να πάει στο Αττικόν νοσοκομείο στη δυτική Αθήνα να δει τα ράντζα τού απάντησε πως «εγώ δεν θα πάω στο Αττικόν στη δυτική Αθήνα, πήγαν στον Αττικόν στη δυτική Αθήνα οι πολίτες της δυτικής Αθήνας, που έδωσαν ένα συντριπτικό ποσοστό στη Νέα Δημοκρατία και στον Κυρ. Μητσοτάκη».

Η απανθρωπιά του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την υγεία αποκαλύφθηκε στην ολότητά της, αφού… λύση για την κατάσταση του ΕΣΥ θεωρείται το να αφήνονται άνθρωποι να πεθάνουν. Η αποπομπή του Σπ. Πνευματικού μπορεί να έγινε πλέον πρώτη είδηση στα κανάλια, όμως αν κάτι επιβεβαιώθηκε είναι το κατάμαυρο μέλλον που επιφυλάσσει μια νέα τετραετία Μητσοτάκη για το ΕΣΥ και τους πολίτες που θα το χρειαστούν.

Επιχείρηση «κρύψτε το πρόγραμμα»

Η επικοινωνιακή σάρωση της Πειραιώς είναι τόσο ισοπεδωτική που ακόμη και οι θάνατοι των γυναικών από έλλειψη ασθενοφόρου επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθούν από τον ίδιο τον Κυρ. Μητσοτάκη ως μέσο προπαγάνδισης για την υγεία

Κατά ειρωνική σύμπτωση, το τράβηγμα της κουρτίνας που σκεπάζει το ανάλγητο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για την ιδιωτικοποίηση της υγείας συνοδεύτηκε με την ολομέτωπη επίθεση του ΣΥΡΙΖΑ στο κρυφό της πρόγραμμα – ή σωστότερα στο… εξαφανισμένο.

Οπως αποκαλύφθηκε κατά τη συνέντευξη Τύπου της Παρασκευής από τον Αλ. Τσίπρα και το οικονομικό επιτελείο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το «κοστολογημένο» «γαλάζιο» πρόγραμμα έχει… τρύπες σε σημεία που ξεκινούν από τις δεσμεύσεις του Κυρ. Μητσοτάκη για μειώσεις φόρων, εισφορών και ΕΝΦΙΑ, την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, την αύξηση του αφορολόγητου, έως τις αυξήσεις του εισοδήματος και των επιδομάτων. Ακόμη, απουσιάζουν εξαγγελίες όπως η αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους, η ενίσχυση και η δημιουργία δομών υγείας αλλά και ψυχικής υγείας, καθώς και οι αυξήσεις μισθών των εκπαιδευτικών και η κάλυψη των δεκάδων χιλιάδων θέσεων στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Επίσης, τα «μαθηματικά» του Μοσχάτου δεν βγαίνουν για τις δαπάνες του μισθολογίου του δημόσιου τομέα, πιέζοντας πολύ χαμηλότερα από τις υποσχέσεις Μητσοτάκη, όπως και για τις πρωτογενείς καταναλωτικές δαπάνες του δημοσίου που εμφανίζουν μειώσεις στα προσεχή χρόνια, αλλά και –κυρίως– για τις υποσχέσεις αύξησης των μέσων αμοιβών μισθωτής εργασίας, ρίχνοντας κάτω από το μισό τις «δεσμεύσεις» για αυξήσεις του 25%.

Η προγραμματική αντιπολίτευση, στην οποία πλέον ρίχνει το βάρος του ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, πιέζει τα «γαλάζια» στελέχη που εμφανίζονται στα τηλεπαράθυρα, αφού καλούνται να υπερασπιστούν σημεία του προγράμματος που δεν κατέχουν ούτε οι ίδιοι. Η κατάσταση οδηγεί την Πειραιώς σε αυστηρό «face control» για τις προσεχείς εβδομάδες, με την αγωνία για την επόμενη «λάθος δήλωση» να χτυπάει κόκκινο.

Ανασφαλής παντοδυναμία

Τελικά, έπειτα από κάποιες εβδομάδες, ο Ακης Σκέρτσος έβαλε τον πήχη περί τους 160 βουλευτές για μια νέα κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για ένα κόμμα που προπορεύεται το να τίθεται ένας συγκεκριμένος στόχος είναι καθ’ όλα θεμιτό και αναμενόμενο, όμως το γεγονός πως συνοδεύεται από ένα κρεσέντο τρομολαγνείας ακόμη και προς το εσωκομματικό ακροατήριο επιβεβαιώνει την αστάθεια και τη ρευστότητα του εδάφους κάτω από τα πόδια του Κυρ. Μητσοτάκη. Το αυτό καταμαρτυρά και το σύνθημα της «ασφαλούς αυτοδυναμίας» που ουσιαστικά συμπυκνώνει πως η… απλή αυτοδυναμία –των 151 και πλέον βουλευτών– δεν αρκεί για τα σχέδια του αρχηγού της ΝΔ. Από τις μονοκομματικές αλλαγές του συντάγματος μέχρι τις ελληνοτουρκικές συζητήσεις και το ενδεχόμενο της οποιασδήποτε «συμφωνίας», το σίγουρο είναι πως ο πρώην πρωθυπουργός δεν εμπιστεύεται την κοινοβουλευτική του ομάδα ή τουλάχιστον ένα σημαντικό της μέρος.

Στις συνεντεύξεις του ο Κυρ. Μητσοτάκης προσπαθεί να δικαιολογηθεί για τους στόχους του με επιχείρημα πως το ΠΑΣΟΚ –κυρίως– απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με το κόμμα του. Ομως το επιχείρημα αυτό δεν αρκεί για να δικαιολογήσει την αναζήτηση 160 και πλέον βουλευτών. Εκτός εάν έχει λόγους να φοβάται πως οι ίδιοι οι βουλευτές του ενδεχομένως να… κρεμάσουν την κυβέρνησή του για μελλοντικές αποφάσεις του.

Ο στόχος της Νίκης

Εκτός από την «ασφαλή αυτοδυναμία», στον αέρα παραμένει και η λεγόμενη «επιχείρηση Νίκη», όπου παρά την ακύρωση της επίσκεψης στο Αγιο Ορος με πρόφαση τη νόσηση του Κυρ. Μητσοτάκη από κορονοϊό, ο διεμβολισμός της συνεχίζεται ποικιλοτρόπως.

Αφενός, η είδηση της ξαφνικής έρευνας της αρχής για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος για «ύποπτες» καταθέσεις, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, κάθε άλλο παρά αθώα είναι. Προφανώς, την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει εξασφαλίσει «αναπτυξιακά» κονδύλια για την Αθωνική Πολιτεία, η καυτή ανάσα των ελεγκτικών μηχανισμών στοχεύει στην αύξηση των πιέσεων προς όφελος των «γαλάζιων». Μάλιστα πληροφορίες θέλουν τον Αδ. Γεωργιάδη να αναλαμβάνει ως αντ’ αυτού να επισκεφθεί το Αγιο Ορος λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές.

Αφετέρου, τις επόμενες ημέρες έχει ανακοινωθεί μια νεοδημοκρατική απόβαση στη βόρεια Ελλάδα με πρωταγωνιστικά πρόσωπα που φέρονται να είναι αρεστά στους ακροδεξιούς κύκλους. Μάκης Βορίδης, Νίκος Δένδιας και Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένονται στα τέλη της ερχόμενης εβδομάδας στον Εβρο, εκεί όπου στις 20 Ιουνίου περιμένουν και τον Κυρ. Μητσοτάκη. Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Μ. Βορίδης αναμένεται λίγες ημέρες νωρίτερα να περιοδεύσει και σε Πιερία και Κιλκίς, ενδεχομένως με τον αρχηγό της ΝΔ στο πλευρό του, ο οποίος ήδη τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στη Δράμα. Στη βόρεια Ελλάδα θα βρεθεί και ο αντιπρόεδρος Αδ. Γεωργιάδης με τον «ειδικών αποστολών» Νίκο Χαρδαλιά, σε προορισμούς όπως η Καστοριά και η Πέλλα. Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ σημειώνουν την απουσία του Αντώνη Σαμαρά από τις παραπάνω αποστολές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, όπως παραδείγματος χάριν τους φόβους για μια νέα… μακεδονομαχική έξαρση του πρώην πρωθυπουργού.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter