Νέα δυναμική στις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας

Νέα δυναμική στις σχέσεις Ρωσίας – Κίνας

Η συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ στο Κρεμλίνο, η βράβευση του τελευταίου από τον Ρώσο πρόεδρο με τον Παράσημο του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, αλλά και οι δεκάδες συμφωνίες που υπέγραψαν οι δύο ηγέτες κυρίως στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, απηχούν την αναβάθμιση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, την οποία επεσήμαναν οι δύο ηγέτες ο καθένας με τον δικό του τρόπο.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε την επίσκεψη του Κινέζου προέδρου ως το κεντρικό γεγονός της χρονιάς, ενώ επεσήμανε την «εντυπωσιακή δυναμική» που παρατηρείται στην συνεργασία Μόσχας – Πεκίνου. Ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ από την πλευρά του, είπε ότι οι σχέσεις Ρωσίας-Κίνας παραμένουν “ακλόνητες και αμετάβλητες” παρά την κατάσταση που επικρατεί τον κόσμο, επισημαίνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την δυναμική στις σχέσεις των δύο χωρών. Εκτός των άλλων ο Σι Τζιπίνγκ στην κοινή συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Πούτιν, με επιχειρηματικούς κύκλους, ρωσικά ΜΜΕ και εκπροσώπους της κοινής γνώμης, είπε ότι “οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών εισήλθαν στην καλύτερη περίοδο της ανάπτυξης τους”. Ο Κινέζος πρόεδρος επεσήμανε ότι “αυτό συνιστά αποτέλεσμα των μακροχρόνιων προσπαθειών που κατέβαλλαν και οι δύο πλευρές” αφού όπως είπε “όσο πιο πολλοί άνθρωποι βάζουν ξύλα στην φωτιά, τόσο πιο δυνατή θα είναι η φλόγα”.

Ο Ρώσος πρόεδρος αναφερόμενος στην δυναμική της οικονομικής συνεργασίας, επικαλέσθηκε την ανοδική πορεία στον τομέα του εμπορικού ισοζυγίου το οποίο ενώ από το 2016 κατέγραψε αύξηση της τάξεως του 4% και ανήλθε στα 66 δισεκατομμύρια δολάρια, στους πρώτους τέσσερις μήνες του 2017 αυξήθηκε περισσότερο από 37% (φθάνοντας τα 24,5 δισεκατομμύρια δολάρια).

Ο Ρώσος πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα υποστηρίξει το πρόγραμμα της Κίνας “Μια ζώνη ένας Δρόμος” συγκρίνοντας την δυναμική του προγράμματος αυτού με την αξιοποίηση από κοινού του Βόρειου Θαλάσσιου δρόμου, του Υπερσιβηρικού και της εθνικής οδού Βαϊκάλη -Αμούρ. Ο ίδιος ανέφερε, ότι η Gazrpom συνεχίζει να συζητά με το Πεκίνο όλες τις παραμέτρους, που αφορούν την προμήθεια της Κίνας με ρωσικό φυσικό αέριο, ενώ αναφέρθηκε στην πορεία του κοινού έργου που αφορά την κατασκευή του αυτοκινητοδρόμου “Ευρώπη-Δυτική Κίνα”, το ρωσικό τμήμα του οποίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter