Νέα έκθεση ράπισμα με την… υπογραφή του Συμβουλίου της Ευρώπης για Μητσοτάκη – Ξεκάθαρη αναφορά σε Βαξεβάνη και Τριάντη

Νέα έκθεση ράπισμα με την… υπογραφή του Συμβουλίου της Ευρώπης για Μητσοτάκη – Ξεκάθαρη αναφορά σε Βαξεβάνη και Τριάντη

Νέο ευρωπαϊκό «ράπισμα» για την κυβέρνηση Μητσοτάκη έρχεται για μία ακόμα φορά με την υπογραφή του Συμβουλίου της Ευρώπης, με ξεκάθαρη αναφορά στη στοχοποίηση του Documento και των δημοσιογράφων του.

Ειδικότερα, ηετήσια έκθεση της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ελευθερία των ΜΜΕ για το 2024 με την υπογραφή 15 διεθνών οργανισμών ελευθερίας του Τύπου, με τίτλο «Time to Turn the Tide», προς μεγάλη απογοήτευση του Μεγάρου Μαξίμου, στηλιτεύει τη δίωξη του Κώστα Βαξεβάνη και του Βαγγέλη Τριάντη για την «ανωμοτί» κλήση τους για «ενδεχόμενη διάπραξη του αδικήματος της χρήσης του υπηρεσιακού απορρήτου».

Το «καρφί» έρχεται μετά από τα όσα πρωτοφανή συμβαίνουν σε βάρος δημοσιογράφων της εφημερίδας που είχε δημοσιοποιήσει πόρισμα του ΣΔΟΕ, στο οποίο διαπιστωνόταν ζημία ύψους 2 εκατ. ευρώ του Δημοσίου από τις απευθείας αναθέσεις της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφίας Νικολάου επί πανδημίας. Είναι μία ακόμη δυσφήμιση της χώρας μας σε ό,τι αφορά ζητήματα που αφορούν στη λειτουργία κράτος δικαίου. Μάλιστα το Συμβούλιο της Ευρώπης «αναμένει» από τις ελληνικές αρχές να «σταματήσουν τις έρευνες» και να «διατηρήσουν την προστασία των δημοσιογραφικών πηγών», όπως υπογραμμίζεται, ενώ κάνει ονομαστική αναφορά στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος Χρήστο Μπαρδάκη.

Δείτε επίσης: Το Συμβούλιο της Ευρώπης καταδικάζει την κλήση Βαξεβάνη και Τριάντη: «Σταματήστε την έρευνα κατά των δημοσιογράφων»

Στη σελίδα 50 λοιπόν της 98σέλιδης έκθεσης της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην ενότητα «Ποινικές διώξεις» τονίζεται χαρακτηριστικά: «Στις αρχές Νοεμβρίου ο εκδότης του Documento Κώστας Βαξεβάνης και ένας από τους δημοσιογράφους της εφημερίδας, ο Βαγγέλης Τριάντης, κλήθηκαν ως ύποπτοι στο πλαίσιο ποινικής έρευνας για φερόμενη «παραβίαση του υπηρεσιακού απορρήτου» σε σχέση με άρθρο που αποκάλυψε λεπτομέρειες από έκθεση για τον έλεγχο της Υπηρεσίας Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ). ) των συμβάσεων προμηθειών και υπηρεσιών που συνήψε η Γενική Γραμματεία Αντιεγκληματικής Πολιτικής για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του COVID-19 στις φυλακές, περιγράφοντας πώς το κράτος φέρεται να έχασε 2 εκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες. Μετά τη δημοσίευση, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου και πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Οικονομικού Εγκλήματος ζήτησε από την Εισαγγελία Αθηνών να ερευνήσει πώς η έκθεση του ΣΔΟΕ περιήλθε στην κατοχή του Documento».

Λίγες γραμμές πιο πάνω τονίζει: «Στην Ελλάδα, ο γαλλοκαναδός δημοσιογράφος Romain Chauvet καταδικάστηκε σε φυλάκιση έξι μηνών με αναστολή τον Οκτώβριο με την κατηγορία της διάδοσης ψευδών πληροφοριών». Ο δημοσιογράφος βρισκόταν στο αεροδρόμιο της Αθήνας για να πάρει συνέντευξη από επιβάτες αεροπλάνου που είχε ναυλώσει το Υπουργείο Εξωτερικών του Καναδά για την απομάκρυνση Καναδών υπηκόων από το Ισραήλ. Μετά τις ερωτήσεις του σε έναν υπάλληλο για το αεροπλάνο, εμφανίστηκε η αστυνομία του αεροδρομίου και ενημέρωσε τον Σοβέ ότι είχε εκδώσει ψεύτικη προειδοποίηση για βόμβα στο αεροπλάνο και τον κράτησε».

Σκάνδαλο υποκλοπών

Ακόμα, στην πολυσέλιδη έκθεση δε θα μπορούσε να μην υπάρχει αναφορά στο πολύκροτο σκάνδαλο των υποκλοπών που η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιχειρεί να συσκοτίσει. Ειδικότερα, τονίζοντας την περίπτωση της παρακολούθησης του δημοσιογράφου, Θανάση Κουκάκη, σημειώνει: «Οι έρευνες για παράνομη παρακολούθηση δημοσιογράφων από λογισμικό υποκλοπής spyware συνεχίστηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023.186 Στην Ελλάδα, οι ποινικές έρευνες για τη χρήση spyware για τη μόλυνση του τηλεφώνου του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και άλλων προσώπων των μέσων ενημέρωσης – το λεγόμενο «Predatorgate» – δεν έχουν σαφήνεια και εγγυήσεις ότι αυτή η επιτήρηση ήταν αναγκαία, νόμιμη και αναλογική.

»Τον Οκτώβριο του 2023, οι αρχές κατηγορήθηκαν ότι υπονόμευσαν την έρευνα για την παρακολούθηση του Κουκάκη και άλλων που είχε ξεκινήσει από την Ελληνική Αρχή για την Ασφάλεια και την Προστασία των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Ελληνικό δικαστήριο κάλεσε τόσο πρώην όσο και νυν μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ανεξάρτητης οργάνωσης, οι οποίοι κατηγορούνται για αποκάλυψη κρατικών μυστικών στον Κουκάκη. Στη συνέχεια, στις 23 Οκτωβρίου, εισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου διέταξε τη μεταφορά της έρευνας «Predatorgate» από το γραφείο της πρωτοβάθμιας εισαγγελίας στο Ανώτατο Δικαστήριο».

Εν συνεχεία, τοποθετεί την Ελλάδα και την Ουγγαρία του Όρμπαν στο ίδιο άρθρο λέγοντας: «Τόσο η Ουγγαρία όσο και η Ελλάδα επικρίθηκαν στην έκθεση του
Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση της χρήσης του Pegasus και του ισοδύναμου λογισμικού κατασκοπείας παρακολούθησης (PEGA), που εγκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 15 Ιουνίου. Η Επιτροπή έκανε στοχευμένες συστάσεις για την Ουγγαρία, την Πολωνία, την Ελλάδα, την Κύπρο και την Ισπανία. Οι ευρωβουλευτές δήλωσαν ότι το λογισμικό υποκλοπής υποκλοπής “θα πρέπει να χρησιμοποιείται μόνο σε κράτη μέλη όπου οι ισχυρισμοί για κατάχρηση λογισμικού κατασκοπίας έχουν διερευνηθεί ενδελεχώς, όπου η εθνική νομοθεσία είναι σύμφωνη με τις συστάσεις της Επιτροπής της Βενετίας και τη νομολογία του Δικαστηρίου της ΕΕ και όπου εξάγονται οι κανόνες ελέγχου έχουν επιβληθεί”».

Βέβαια, δεν είναι η πρώτη φορά που η έκθεση της πλατφόρμας του Συμβουλίου της Ευρώπης στηλιτεύει τις πρακτικές της κυβέρνσης Μητσοτάκη. Ανάλογα «πυρά» είχε εξαπολύσει και προηγούμενα χρόνια, όπως το 2021, όταν είχε μπει στο στόχαστρο ο αποκλεισμός του Documento και του Koutipandoras.gr από την διαφημιστική καμπάνια για την πανδημία, η περίφημη λίστα Πέτσα.

Δείτε επίσης: Έκθεση – «κόλαφος» με την… υπογραφή του Συμβουλίου της Ευρώπης για Μητσοτάκη, λίστα Πέτσα με ξεκάθαρη αναφορά στον αποκλεισμό του Documento

Ολόκληρη η έκθεση για το έτος 2024:

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter