Νέα επιστολή – παρέμβαση Νίμιτς σε Κοτζιά και Ντιμιτρόφ για το όνομα των Σκοπίων – Πού διαφωνεί ο Κοτζιάς

Νέα επιστολή – παρέμβαση Νίμιτς σε Κοτζιά και Ντιμιτρόφ για το όνομα των Σκοπίων – Πού διαφωνεί ο Κοτζιάς

Νέα επιστολή στους υπουργούς Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά και της FYROM Νικολά Ντιμιτρόφ απέστειλε ο ειδικός διαπραγματευτής των Ηνωμένων Εθνών Μάθιου Νίμιτς

Η επιστολή,- σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του News24/7 – τρίτη κατά σειρά του ειδικού διαμεσολαβητή, έφτασε σε Αθήνα και Σκόπια το βράδυ της περασμένης Παρασκευής και, εκ των πραγμάτων, αποτελεί την παρέμβαση και συμβολή του Μ. Νίμιτς πριν την κρίσιμη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών στην Οχρίδα την προσεχή Πέμπτη.

Ο Μ.Νίμιτς, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στην επιστολή του περιγράφει τα σημεία συμφωνίας και διαφωνίας των δυο χωρών, όπως ο ίδιος τα κατέγραψε στην κοινή συζήτηση με Ν. Κοτζιά και Ν. Ντιμιτρόφ στη Βιέννη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες το διπλωματικό γραφείο του Ν. Κοτζιά επικοινώνησε με τον Μ. Νίμιτς και εξέφρασε τη διαφωνία της Αθήνας με ορισμένα σημεία της επιστολής, καθώς ο υπουργός Εξωτερικών θέλει να επιτύχει το ανώτατο δυνατό στη διαπραγμάτευση της Οχρίδας.

Το Κόσσοβο ανοίγει διπλωματικό γραφείο στην Αθήνα

Ιδιαίτερα κρίσιμη θεωρείται και η επίσκεψη του έλληνα υπουργού Εξωτερικών στο Κόσσοβο, ως συνέχεια των επισκέψεών του σε Βελιγράδι και Οχρίδα.

Η Αθήνα φέρεται ιδιαίτερα δυσαρεστημένη με ορισμένες ενέργειες της κυβέρνησης του Κοσσόβου, όπως η σύλληψη του Σέρβου διαπραγματευτή και η “διευκόλυνση” ουσιαστικά του Τ. Ερντογάν να απαγάγει από το Κόσσοβο τους έξι τούρκους που ο Σουλτάνος θεωρεί “γκιουλενιστές”.

Οπως, ωστόσο, αποκαλύπτει σήμερα το News24/7 η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να επιτρέψει την ίδρυση διπλωματικού γραφείου του Κοσσόβου στην Αθήνα, όπως είχε συμφωνηθεί επί Γιώργου Παπανδρέου το 2011 και επί Σαμαρά-Βενιζέλου το 2014. Και ο Νίκος Κοτζιάς στο Κόσσοβο, παράλληλα με τη διαμεσολάβηση που προωθεί (και μεταφέρει) μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, επιδιώκει και διπλωματικά οφέλη από την ίδρυση του γραφείου του Κοσσόβου στην Αθήνα…

Μυστικά & Documento

22/05/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter