Νέα επίθεση Μπολσονάρου σε Μακρόν: «Να ανακαλέσει όσα είπε εναντίον μου»

Νέα επίθεση Μπολσονάρου σε Μακρόν: «Να ανακαλέσει όσα είπε εναντίον μου»

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Ζαΐχ Μπολσονάρου έθεσε και πάλι σήμερα ως προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου με το Παρίσι να “ανακαλέσει” ο Γάλλος ομόλογός του Εμανουέλ Μακρόν επειδή τον κατηγόρησε ότι ψεύδεται και αμφισβήτησε την εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας στον Αμαζόνιο.

“Μπορούμε να ξαναρχίσουμε να μιλάμε όταν θα ανακαλέσει όσα είπε εναντίον μου”, δήλωσε ο ακροδεξιός πρόεδρος μιλώντας σε δημοσιογράφους.

Οι τεράστιες πυρκαγιές που καταστρέφουν το τροπικό δάσος προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ Παρισιού και Μπραζίλιας. Ο Μακρόν κατηγόρησε τον Μπολσονάρου ότι “είπε ψέματα” για τις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις που ανέλαβε, δηλώνοντας επίσης, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Βραζιλίας, ότι το ζήτημα της κυριαρχίας στον Αμαζόνιο παραμένει ανοιχτό. Μίλησε εξάλλου για την πιθανότητα να χορηγηθεί “διεθνές καθεστώς” στο δάσος του Αμαζονίου, στην περίπτωση που οι ηγέτες των χωρών της περιοχής λάβουν αποφάσεις επιζήμιες για τον πλανήτη.

“Είναι σημαντικό να ξαναπούμε ότι ο Αμαζόνιος της Βραζιλίας είναι υπό την εθνική κυριαρχία της Βραζιλίας”, επανέλαβε ο Μπολσονάρου σήμερα, κατηγορώντας τη Γερμανία και κυρίως τη Γαλλία ότι προσπαθούν να εξαγοράσουν αυτήν την εθνική κυριαρχία. “Η Βραζιλία δεν πωλείται για 20 εκατομμύρια (δολάρια), ούτε για 20 δισεκατομμύρια”, συνέχισε.

Την Τρίτη, ο Μπολσονάρου είχε καλέσει και πάλι τον Μακρόν να ζητήσει συγγνώμη, αλλά λίγες ώρες αργότερα η χώρα του υπαναχώρησε και ανακοίνωσε ότι τελικά δέχεται την οικονομική βοήθεια των 20 εκατομμυρίων δολαρίων που δεσμεύτηκαν να της χορηγήσουν οι χώρες της G7. Η κυβέρνηση δήλωσε “ανοιχτή” στην παροχή βοήθειας “από ξένους οργανισμούς ή και χώρες” για να αντιμετωπίσει τις πυρκαγιές, υπό τον όρο ότι θα διατηρήσει τον έλεγχο αυτών των πόρων.

Νωρίτερα σήμερα ωστόσο ο Μπολσονάρου προκάλεσε και πάλι σύγχυση για τη θέση της χώρας του, δηλώνοντας ότι “μπορεί να αποδεχθεί κάθε διμερή βοήθεια”.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter