Νέα επίθεση Σαλβίνι σε Μακρόν

Νέα επίθεση Σαλβίνι σε Μακρόν

Ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Ματέο Σαλβίνι εξέφρασε σήμερα την ελπίδα ο γαλλικός λαός να μην επιλέξει τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν τον Μάιο, οξύνοντας έτσι την πρόσφατη ένταση μεταξύ της Ρώμης και του Παρισιού.

Οι σχέσεις μεταξύ της Ιταλίας και της Γαλλίας, που είναι εν γένει στενοί σύμμαχοι, επιδεινώθηκαν μετά τον σχηματισμό πέρυσι της κυβέρνησης συνασπισμού από το αντισυστημικό Κίνημα 5 Αστέρων και την ακροδεξιά Λέγκα στην Ιταλία, η οποία έχει βάλει στο στόχαστρο το φιλοευρωπαϊκό κόμμα του Μακρόν (LREM, La Republique en marche).

“Ο Μακρόν δεν μπορεί πλέον να είναι ο συνομιλητής μας”, σημείωσε ο Σαλβίνι σε συνέντευξη που παραχώρησε στον δημόσιο ραδιοφωνικό σταθμό RAI.

“Η υποστήριξη που έχει είναι κάτω του 20%. Ελπίζω ότι ο γαλλικός λαός θα μπορέσει σύντομα να κάνει διαφορετικές επιλογές”, σημείωσε, αναφερόμενος στις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Προχθές Δευτέρα η ιταλίδα πρεσβευτής στο Παρίσι εκλήθη στο γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών μετά και τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης Λουίτζι Ντι Μάιο, ο οποίος κατηγόρησε το Παρίσι ότι «φτωχαίνει την Αφρική» και επιδεινώνει τη μεταναστευτική κρίση.

Την ίδια ώρα χθες Τρίτη ο Σαλβίνι δήλωσε ότι η Γαλλία δεν ενδιαφέρεται για τη σταθεροποίηση στη Λιβύη –η οποία μαστίζεται από τις συγκρούσεις και αποτελεί σημείο στο οποίο δραστηριοποιούνται τα λαθραία δίκτυα διακίνησης ανθρώπων που επιβιβάζουν τους μετανάστες σε επισφαλή πλεούμενα με προορισμό την Ευρώπη– επειδή τα γαλλικά ενεργειακά συμφέροντα στη Λιβύη έρχονται σε σύγκρουση με αυτά της Ιταλίας στη χώρα αυτή.

Ο Σαλβίνι, ο οποίος είναι ο ηγέτης της Λέγκας, σημείωσε επίσης ότι δεν ανησυχεί για το ενδεχόμενο η διένεξη αυτή να έχει συνέπειες στις προσπάθειες της ιταλικής κυβέρνησης για τη διάσωση της ιταλικής αεροπορικής εταιρείας Alitalia, η οποία αντιμετωπίζει προβλήματα.

Οι ιταλικές εφημερίδες έχουν γράψει ότι η γαλλο-ολλανδική εταιρεία Air France-KLM βρίσκεται σε συνομιλίες με τη Ρώμη για να πάρει ένα μερίδιο του ιταλικού αερομεταφορέα.

“Υπάρχουν κι άλλοι (παράγοντες) που είναι σε θέση να πάρουν μερίδιο από το κεφάλαιο της Alitalia”, σημείωσε ο Σαλβίνι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter