Νέα επίθεση φασιστών στο ΕΠΑΛ Ευόσμου: Κατέβασαν πανό που ζητούσε «μόρφωση και υγεία»

Νέα επίθεση φασιστών στο ΕΠΑΛ Ευόσμου: Κατέβασαν πανό που ζητούσε «μόρφωση και υγεία»
Φωτογραφία Αρχείου

Μετά τα σοβαρά επεισόδια του Οκτωβρίου, το 2ο ΕΠΑΛ Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη απασχόλησε ξανά την επικαιρότητα με αφορμή φασιστικού χαρακτήρα ενέργειες, καθώς μαθητές και εξωσχολικοί επιτέθηκαν σε άλλους μαθητές που καλούσαν σε γενική συνέλευση για τα θέματα παιδείας.

Σημειώνεται ότι γίνεται λόγος για επεισόδια κατά τα οποία στο συγκεκριμένο ΕΠΑΛ τρεις νεαροί, από 18 έως 21 ετών, κρίθηκαν ένοχοι και τους επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 12 μηνών με τριετή αναστολή.

Είχαν συλληφθεί, σύμφωνα με τις καταθέσεις μαρτύρων – αστυνομικών, καθώς συμμετείχαν μετά τα επεισόδια, σε πορεία 100 ατόμων με προορισμό τα ΕΠΑΛ Σταυρούπολης όπου είχαν προηγηθεί τα προηγούμενα 24ωρα οι ακροδεξιές προκλήσεις.

Το συμβάν καταγγέλλεται από την ομοσπονδία ενώσεων γονέων και κηδεμόνων Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας η οποία με ανακοίνωσή της, τονίζει ότι κατά το κάλεσμα σε γενική συνέλευση από πλευράς μαθητών ώστε να συζητηθούν οι κινητοποιήσεις στην παιδεία και πορεία στο Άγαλμα Βενιζέλου την Πέμπτη, οι όροι με τους οποίους άνοιξαν τα σχολεία και οι συνθήκες λειτουργιάς του ΕΠΑΛ, δέχτηκαν επίθεση από εξωσχολικούς.

Μάλιστα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι εξωσχολικοί δεν αρκέστηκαν μόνο σε φραστικές επιθέσεις, αλλά προπηλακίζοντας τους παρευρισκόμενους κατέβασαν το πανό που ως αίτημα είχε «μόρφωση και υγεία για τους μαθητές».

«Δε θα ανεχτούμε τα σχολεία μας να γίνουν εκκολαπτήρια κάθε φασίστα!», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ενώσεις γονέων και κηδεμόνων, ενώ καταλήγοντας, αναφέρεται πως η Ομοσπονδία καλεί την Πέμπτη στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου «να διεκδικήσουμε οργανωμένα συλλογικά κόντρα σε κάθε λογής φασιστικές λογικές που δεν θέλουν οργανωμένους φορείς ασφάλεια μόρφωση υγεία για μας και τα παιδιά μας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η Ομοσπονδία γονέων καταδικάζει την απρόκλητη επίθεση που δέχθηκαν σήμερα το πρωί γονείς, μαθητές, φοιτητές έξω από το 2ο ΕΠΑΛ Εύοσμου.

Την ώρα που μαθητές του σχολείούυ καλούσαν σε γενική συνέλευση για να συζητήσουν το κάλεσμα των μαθητών στην κινητοποίηση της Πέμπτης 20/1 αλλά και τους όρους με τους οποίους άνοιξαν τα σχολεία μαζί με τις συνθήκες λειτουργιάς του ΕΠΑΛ.

Εκείνη την ώρα μερίδα μαθητών με εξωσχολικούς εμφανίστηκαν στην πόρτα του σχολείου άρχισαν να επιτίθενται λεκτικά στην αρχή και στη συνέχεια με χτυπήματα και προπηλακισμούς προσπαθούσαν να σταματήσουν κάθε συλλογική διαδικασία, κατέβασαν το πανό που ζητούσε «μόρφωση και υγεία για τους μαθητές»

Είναι οι ίδιοι γνωστοί “μαθητές” που με τραμπούκικες και φασιστικές κινήσεις θέλουν να εμποδίσουν τους μαθητές να διεκδικούν οργανωμένα με γενικές συνελεύσεις με αιτήματα μέσα στα σχολεία.

Δε θα ανεχτούμε τα σχολεία μας να γίνουν εκκολαπτήρια κάθε φασίστα! Δεν θα επιτρέψουμε τον φόβο και τις απειλές μέσα και έξω από τα σχολεία.

Καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να συμβάλλουν με δράσεις μέσα στα σχολεία που θα αποκαλύπτουν την εγκληματική δολοφονική φύση του φασισμού, που θα αναδεικνύουν της αξίες της αλληλεγγύης ,της οργανωμένης δράσης του συλλογικού αγώνα.

Διεκδικούμε μαζί με γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς μόρφωση και ζωή με δικαιώματα

Καλούμε γονείς και μαθητές την Πέμπτη 20/1 στις 12:00 στο Άγαλμα Βενιζέλου να διεκδικήσουμε οργανωμένα συλλογικά κόντρα σε κάθε λογής φασιστικές λογικές που δεν θέλουν οργανωμένους φορείς ασφάλεια μόρφωση υγεία για μας και τα παιδιά μας».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter