Νέα έρευνα της OLAF «καίει» την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου

Νέα έρευνα της OLAF «καίει» την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου
Φωτογραφία Αρχείου

Η OLAF, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός κατά της Διαφθοράς, επιβεβαίωσε ότι έχει ξεκινήσει έρευνα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου

Νέες καταγγελίες σχετικά με τη διαχείριση του προσφυγικό και την Ευρωπαϊκή Ένωση έρχονται στη δημοσιότητα, στον απόηχο του σκανδάλου της Frontex και την παραίτηση του πρώην επικεφαλής Φαμπρίς Λετζερί, μετά τις καταγγελίες για τον ρόλο της υπηρεσίας συνόρων της ΕΕ στις παράνομες επαναπροωθήσεις προσφύγων και μεταναστών στο Αιγαίο και στον Έβρο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Solomon, ήδη η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) έχει ξεκινήσει να ερευνά την Ευρωπαϊκή Υπηρεσίας Ασύλου καθώς οι καταγγελίες κάνουν λόγο για «σοβαρά ζητήματα διακυβέρνησης και λογοδοσίας», τα οποία γίνονται πλέον «ενδημικά» στις υπηρεσίες οι οποίες είναι επιφορτισμένες με την εφαρμογή της πολιτικής της ΕΕ έναντι των προσφύγων και των μεταναστών.

Παράλληλα, το ίδιο δημοσίευμα, εκφράζοντας την ανησυχία του για «νέο σκάνδαλο Frontex», υπογραμμίζει ότι έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του αναφέρουν ότι η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου αποτυγχάνει να δώσει απαντήσεις στα όσα καταγγέλλονται για κακομεταχείριση αιτούντων άσυλο, «υιοθετώντας μια υπερβολικά στενή ερμηνεία των υποχρεώσεών της σε τέτοιες καταστάσεις».

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα των Financial Times, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το οποίο αναφερόταν σε κατηγορίες εναντίον της Ευρωπαϊκή Υπηρεσίας Ασύλου για νεποτισμό, «δόλια χρήση κονδυλίων της ΕΕ» και κακή διαχείριση σε σχέση με την καταγγελία υπαλλήλου της για περιστατικό παρενόχλησης.

Επιπλέον, το Solomon αναφέρει ότι η OLAF επιβεβαίωσε την έναρξη έρευνας στην ΕΥΑ, αφού ολοκλήρωσε την αρχική αξιολόγηση των καταγγελιών. Μάλιστα η OLAF κάνει λόγο για «επαρκείς λόγους για να υποπτευόμαστε σοβαρό παράπτωμα στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου».

Σε δήλωση του γραφείου Τύπου της OLAF ανέφερε ότι δεν μπορούν να γίνουν περαιτέρω σχόλια προκειμένου να προστατευθεί έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου από την πλευρά της απορρίπτει τους ισχυρισμούς εναντίον της, χαρακτηρίζοντάς τους ως «ψευδείς».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter