Νέα ευρωπαϊκή ήττα του Μητσοτάκη

Νέα ευρωπαϊκή ήττα του Μητσοτάκη

«Οι Ευρωπαίοι είδαν με καλό μάτι την πρόταση Μητσοτάκη, μία πρόταση που η Γαλλία ωστόσο είδε με σκεπτικισμό», γράφει φουλ φιλοκυβερνητικό site αναφερόμενο στην πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανοσίας με στόχο την ελεύθερη κίνηση εντός των ευρωπαϊκών συνόρων το γρηγορότερο δυνατόν…

Μόνον που δεν είναι έτσι, και δεν θα μπορούσε να είναι έτσι με το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης «στο κόκκινο», τις μεταλλάξεις του ιού αλλά και την άγνοια αν οι εμβολιασμένοι μεταδίδουν τον ιό…

Η πρόταση Μητσοτάκη που τόσο πολύ αγάπησαν τα εδώ φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ που έδειχνε το μεγάλο προφίλ του ανδρός ήταν από μόνη της καμένη από χέρι. Γιατί στην ουσία προσπάθησε να προλάβει το τουριστικό καλοκαίρι, κάτι πολύ λογικό από οικονομική άποψη αλλά ταυτόχρονα παράλογο σε επίπεδο ειδικών και λοιμωξιολόγων. 

Τη στιγμή που η ίδια η καγκελάριος της Γερμανίας την απέρριψε λίγο πριν τη Σύνοδο Κορυφής με Τηλεδιάσκεψη, η Γαλλία διά του υπουργού Εσωτερικών είχε εκφράσει αντιρρήσεις αλλά και η Πορτογαλία την έβρισκε χρονικά ανεπίκαιρη, η μόνη λύση ήταν να απορριφθεί με επαίνους ή απλά να πλανάται στο μέλλον.

Και τα ερωτήματα για την πρόταση είναι πολλά.

Πέραν των προβλημάτων σε επίπεδο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, που μερικές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν δίνουν και ιδιαίτερη σημασία, όλα τα επιδημικά δεδομένα δεν συνηγορούσαν σε κάτι εφικτό.

Όταν έγινε από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αρχές Ιανουαρίου προς τις ευρωπαϊκές ηγεσίες, είχαν ήδη εκφραστεί οι πρώτες αντιρρήσεις.

Ήταν γνωστό ότι οι μεταλλάξεις αποτελούσαν ένα μεγάλο απειλητικό ερωτηματικό και πέραν της αυξημένης μεταδοτικότητας δεν ήταν απολύτως βέβαιο ότι τα εμβόλια θα τις κάλυπταν.

Ήδη υπήρχαν οι ανακοινώσεις των εταιρειών αλλά και οι φόβοι για μείωση των παραδόσεων των εμβολίων και η αισιοδοξία για μία πιθανή ανοσία πριν το καλοκαίρι είχε εξανεμισθεί.

Γιατί λοιπόν έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτή την πρόταση;

  • Εξέφρασε τη θέση ορισμένων ευρωπαϊκών πολιτικών κύκλων και ήταν ο «λαγός»;
  • Προσπαθούσε να φτιάξει ένα προφίλ προστασίας του τουριστικού κλάδου;
  • Ήταν αίτημα του αντίστοιχου λόμπι όπως και το άνοιγμα των ελληνικών συνόρων το καλοκαίρι του 2020;
  • Ήταν όλα αυτά μαζί;

Το θέμα είναι πως ωραίες οι προτάσεις, μπορεί να συζητείται το όνομά σου, αλλά όταν οι άλλοι στις απορρίπτουν, έστω με προβολή στο μέλλον, δεν είναι κάτι καλύτερο.

Τώρα, αν το ιατρικό πιστοποιητικό (και όχι τουριστικό) ισχύσει εν ευθέτω χρόνω ως αποδεικτικό υπό άλλες επιδημικές συνθήκες στην Ευρώπη, τότε απέχει πολύ από τις γρήγορες διαδικασίες που είχε προτείνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραβλέποντας τους ίδιους τους ειδικούς, για ακόμα μία φορά! 

Δυστυχώς, αν και επιδερμικά η πρόταση ακούστηκε ως λύση, στην ουσία παρέβλεψε τους ειδικούς και ήταν πρόθυμος να ανοίξει τα ευρωπαϊκά σύνορα και το 2021 χωρίς καμία απολύτως εγγύηση (το αντίθετο μάλιστα) πως οι ευρωπαϊκοί πληθυσμοί θα ήταν προφυλαγμένοι…

Προτάσεις του αέρα ή απλά επικίνδυνα και καταστροφικά νεοφιλελεύθερα μοντέλα;

Υστερόγραφο: Μήπως θα ήταν καλύτερα αντί κινήσεων εντυπωσιασμού να είχε φροντίσει για την επάρκεια της χώρας σε εμβόλια; 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter