Νέα Φιλαδέλφεια: Αναφορά στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ όπου παραδέχονται φιάσκο, αλλά μεταθέτουν την ευθύνη

Νέα Φιλαδέλφεια: Αναφορά στον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ όπου παραδέχονται φιάσκο, αλλά μεταθέτουν την ευθύνη

Έγγραφο «φωτιά» στο οποίο τα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ παραδέχονται το φιάσκο στην αποτροπή των επεισοδίων στη Νέα Φιλαδέλφεια που κατέληξαν στη δολοφονία του Μιχάλη Κατσουρή, όταν χούλιγκαν Κροάτες διέσχισαν όλη την Ελλάδα και έφτασαν ανενόχλητοι στην «καρδιά» της Αθήνας, δημοσιεύει το documentonews.gr.

Είναι η αναφορά του αντιστράτηγου της ΕΛ.ΑΣ και προϊσταμένου του επιτελείου του αρχηγείου, Ελευθέριου Γκαρίλα, προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγο Λάζαρο Μαυρόπουλο στις αρχές του περασμένου Σεπτέμβρη, με την οποία διαβίβασε τη μηνυτήρια αναφορά ανώτερου αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ σε βάρος της ηγεσίας του Σώματος.

Πρόκειται για έναν από τους ανώτερους αξιωματικούς, ο οποίος καρατομήθηκε μετά τα επεισόδια της Νέας Φιλαδέλφειας, παρά το γεγονός, ότι ο ίδιος είχε προβεί στις δέουσες ενέργειες και είχε ενημερώσει τους προϊσταμένους του για την έλευση των Κροατών χούλιγκαν και τους κινδύνους που υπήρχαν. Σε βάρος του αξιωματικού της ΕΛ.ΑΣ, αλλά και άλλων αξιωματικών, ο αντιστράτηγος Γκαρίλας, διενεργεί ΕΔΕ έπειτα από εντολή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Στην αναφορά του προς τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ, ο αντιστράτηγος Γκαρίλας, παρέθετε εξηγήσεις για όσα κατήγγειλε στη μηνυτήρια αναφορά, ο ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ και ζητούσε να συνεχιστεί η ΕΔΕ.

Όσα παρατίθενται απλά επιβεβαιώνουν το μπάχαλο που επικράτησε εκείνη τη μέρα του Αυγούστου στα ανώτατα κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ. Καταρχήν ο αντιστράτηγος Γκαρίλας επιχειρεί να μεταθέσει την ευθύνη από την ηγεσία του Σώματος στους κατώτερους αξιωματικούς, με το σκεπτικό ότι δεν είχαν ενημερώσει. Κάτι που καταρρίπτει στη μηνυτήρια αναφορά ο καταγγέλλων αξιωματικός, καθώς παρέθετε μία σειρά από έγγραφα που είχαν αποσταλεί μεταξύ άλλων και στο γραφείο του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ.

Υπενθυμίζεται ότι η μηνυτήρια αναφορά είχε κατατεθεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών μέσω του γνωστού δικηγόρου, Γιάγκου Λαμπίρη και στρεφόταν του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγου Λάζαρου Μαυρόπουλου, του προϊσταμένου του επιτελείου του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγου Ελευθέριου Γκαρίλα και το Γενικό Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος, αντιστράτηγο Νικόλαο Σπανουδάκη για τα αδικήματα της «παράβασης καθήκοντος και αποσιώπησης λόγου εξαίρεσης».

Διαβάστε επίσης: Νέα Φιλαδέλφεια: Νέες καταγγελίες από τον αξιωματικό που μήνυσε την ηγεσία της ΕΛΑΣ – Τα ψεύδη και τα παιδαριώδη επιχειρήματα

«Εύκολη υπόθεση» αλλά δεν φταίει η ηγεσία

Ειδικότερα, επισημαίνει στην αναφορά του μεταξύ άλλων ο αντιστράτηγος Γκαρίλας:

«Η ανάγνωση εγγράφων που διακινούνται μέσω της εφαρμογής του POL «Ηλεκτρονική Αλληλογραφία» από τους αστυνομικούς των υπασπιστηρίων και του επιτελικού γραφείου του αρχηγού σε καμία περίπτωση δε συνεπάγεται ενημέρωση του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, του υπογράφοντος και του Γενικού Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος..» και συμπληρώνει ότι «..Στο Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας πλήρως οργανωμένο αρχείο πρέπει να τηρούν οι διευθύνσεις αυτού και η αποσπασματική κοινοποίηση εγγράφων στη φυσική ηγεσία σε καμία περίπτωση δε συνιστά ενημέρωσή της όπως θα έπρεπε». Δηλαδή ο αντιστράτηγος προσπερνά ο γεγονός ότι είχαν αποσταλεί έγγραφες ενημερώσεις με το σκεπτικό ότι έπρεπε να είχαν αποσταλεί με άλλο τρόπο. Λες και αυτό είναι το ζήτημα.

Επίσης ο διενεργών την ΕΔΕ, αντιστράτηγος υπογραμμίζει ότι «δεν έπρεπε να συγκληθεί το συμβούλιο συντονισμού και στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας και του συμβουλίου επιτελικού σχεδιασμού και διαχείρισης κρίσεων». Ο λόγος είναι ότι «από κανένα στοιχείο δεν προέκυπτε ότι θα μπορούσε να προκληθεί κρίση τέτοιου βαθμού ώστε να χρειάζεται η σύγκλησή τους».

«..Είναι αδιανόητο για μια μετακίνηση ορισμένων δεκάδων οπαδών με συγκεκριμένα οχήματα των οποίων οι αριθμοί κυκλοφορίας είναι γνωστοί, να χρειάζεται η σύγκληση των ανωτέρω συμβουλίων. Κατά τις μετακινήσεις των εκατοντάδων ή και χιλιάδων οπαδών σε άλλους ποδοσφαιρικούς αγώνες, που λαμβάνουν χώρα ουδέποτε έχουν συγκληθεί τα ανωτέρω συμβούλια ακόμα και σε αγώνες πολύ μεγαλύτερου κινδύνου επεισοδίων..» τονίζεται στο έγγραφο.

Επίσης στο ίδιο έγγραφο ο διενεργών την ΕΔΕ, αντιστράτηγος, υπογραμμίζει ότι «η διαχείριση των οπαδών από τις υπάρχουσες δυνάμεις, ιδίως της ΓΑΔΑ ήταν εξαιρετικά εύκολη, εάν υπήρχε ο κατάλληλος συντονισμός και πληροφόρηση από την τότε Διεύθυνση του Εγκαλούμενου Αστυνομικού Διευθυντή και το Συντονιστικό Επιχειρησιακό Κέντρο της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής».

Με απλά λόγια ο αντιστράτηγος παραδέχεται πως η διαχείριση του περιστατικού ήταν «εύκολη υπόθεση» κάτι που επιβεβαιώνει το φιάσκο. Αυτό όμως που δεν αναφέρεται είναι πως δεν είναι δυνατόν να μην ευθύνονται και τα ανώτατα ηγετικά κλιμάκια της ΕΛ.ΑΣ, κάτι που θα πρέπει να λάβει υπ΄ όψιν της η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.

Διαβάστε επίσης: Νέα Φιλαδέλφεια: Αλλες 5 καρατομήσεις στην ΕΛΑΣ για τα φονικά επεισόδια

Νέα Φιλαδέλφεια: Συγκλονίζουν οι καταθέσεις μαρτύρων της δολοφονικής επίθεσης – «Με χτυπούσαν με ξύλινα στυλιάρια»

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter