Νέα Φιλαδέλφεια: Το επιχειρησιακό φιάσκο της «διακριτικής παρακολούθησης» και τα κρίσιμα ερωτήματα

Νέα Φιλαδέλφεια: Το επιχειρησιακό φιάσκο της «διακριτικής παρακολούθησης» και τα κρίσιμα ερωτήματα

Μία ημέρα μετά τη δολοφονία του 29χρονου οπαδού της ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια από Κροάτες χούλιγκαν, διαδραματίζεται μία άνευ προηγουμένου επιχείρηση απόδοσης ευθυνών για το επιχειρησιακό φιάσκο, με τους οπαδούς της Ντιναμό να διανύουν ανενόχλητοι σχεδόν 1.500 χιλιόμετρα φτάνοντας στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχώρησε σε επικοινωνιακά «ξηλώματα», με έξι εκ των επτά αξιωματικών της ΕΛΑΣ που απομακρύνθηκαν από τη θέση τους να προέρχονται από την Τροχαία. Την ίδια ώρα ο Γιάννης Οικονόμου προχώρησε μεν σε ομολογία αποτυχημένης αντιμετώπισης, δίχως ωστόσο να παραιτείται, με τη δικαιολογία ότι το ζήτημα «δεν είχε να κάνει με έναν πολιτικό σχεδιασμό».

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, η ΕΛΑΣ προχώρησε σε δεκάδες προσαγωγές, μερικές εκ των οποίων δεν αφορούσαν Κροάτες χούλιγκαν αλλά… τουρίστες, όπως αποδείχθηκε από το περιστατικό σε ξενοδοχείο των Αμπελοκήπων. Παράλληλα, φωτορεπόρτερ κατήγγειλε ότι στην περιοχή που έγινε το φονικό πέρασε πρώτα ένα πιεστικό που ξέπλυνε το σημείο και μετά οι αρχές για διεξαγωγή ερευνών…

Τόσο η Europol, όσο και η αστυνομία του Μαυροβουνίου αλλά και το υπουργείο Εσωτερικών της Κροατίας είχαν αποστείλει ενημέρωση για τις προθέσεις των Κροατών χούλιγκαν αρκετά εικοσιτετράωρα πριν γίνει η δολοφονία, εκθέτοντας ακόμη περισσότερο τις ελληνικές αρχές.

Όλα αυτά συνθέτουν ένα παζλ δραματικών διαπιστώσεων περί ανικανότητας τόσο του «επιτελικού κράτους», όσο και της ΕΛ.ΑΣ να αξιολογήσουν τις καταστάσεις και τις συνέπειες που φέρνει η «διακριτική παρακολούθηση» των γεγονότων.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, οι πληροφορίες που αφορούν πιθανή έλευση οπαδών άλλων ομάδων του εξωτερικού και πρόκληση χάους στους δρόμους της Αθήνας, έχουν θέσει εκ των υστέρων της ΕΛΑΣ σε συναγερμό, ενώ στα social media αναρτώνται συνομιλίες που προκαλούν αίσθηση με ανθρώπους που υποστηρίζουν ότι ήταν παρόντες στα γεγονότα της Νέας Φιλαδέλφειας.

Όλα αυτά έδειξαν τι -δεν- έκαναν οι ελληνικές αρχές για να αποτρέψουν τα αιματηρά σκηνικά της Δευτέρας και -εύλογα- προκύπτουν ερωτήματα σχετικά με το πόσο αποτελεσματικές μπορούν να είναι οι διαδικασίες ερευνών για τη δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και της πρόληψης νέων παρόμοιων καταστάσεων…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter