Νέα ήθη και παράνομες πρακτικές στον ΕΦΚΑ

Νέα ήθη και παράνομες πρακτικές στον ΕΦΚΑ

Παραιτούνται μαζικά οι επιστήμονες που προσέλαβε ο ΕΦΚΑ για την έκδοση των συντάξεων. Η αιτία βρίσκεται στις «αποικιοκρατικούς» όρους εργασίας και στις παρανοϊκές απαιτήσεις των Κωστή Χατζηδάκη – Παναγιώτη Δουφεξή. Ηδη από τους 100 επιστήμονες που υπέγραψαν μες στον Φεβρουάριο σύμβαση συνεργασίας έχουν παραιτηθεί οι 20-25. Το Documento αποκαλύπτει σήμερα τη σύμβαση που υπέγραψαν και η οποία τους θεωρεί τύποις εργολάβους αλλά στην πράξη τους καθιστά μισθωτούς «δούλους.». Η διαφορά είναι ότι τότε, στο τέλος της ημέρας, τους τάιζαν, ενώ τώρα εάν δεν πετύχεις τον στόχο, δεν πληρώνεσαι. Για να πετύχεις όμως τον στόχο πρέπει να εργάζεσαι (εντός του ΕΦΚΑ) τουλάχιστον 12-15 ώρες ημερησίως!

Παρακάμπτει την εργατική νομοθεσία

Επιπλέον, όμως, οι συμβάσεις είναι παράνομες! Ο Κ. Χατζηδάκης παρακάμπτει την εργατική νομοθεσία: καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες με έκτακτο προσωπικό (μισθωτοί που βαφτίστηκαν εργολάβοι), το οποίο υποχρεούται να εργάζεται εντός των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ.

Ομως σύμφωνα με δεκάδες αποφάσεις του Αρείου Πάγου αντίκειται στη σύμβαση έργου και σε αυτήν των ανεξάρτητων υπηρεσιών και μετατρέπεται κατευθείαν σε σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, αφού υπόκειται σε νομική εξάρτηση από τον εργοδότη ως προς τον τόπο, τον χρόνο και τον τρόπο παροχής της εργασίας, ενώ ακολουθεί τις δεσμευτικές οδηγίες του τελευταίου.

Με τους 100 επιστήμονες λοιπόν ο Κ. Χατζηδάκης, με την επικουρία του διοικητή του eΕΦΚΑ (και πρώην διευθυντή του γραφείου του) Π. Δουφεξή, καθιερώνει συνθήκες γαλέρας. Στην πράξη τούς πληρώνει με το κομμάτι θεωρώντας τους εργολάβους! Από εδώ και πέρα αρχίζει ο παραλογισμός. Συνιστά παρανοϊκή απαίτηση η έκδοση οκτώ συνταξιοδοτήσεων την ημέρα, όταν οι εμπειρότεροι υπάλληλοι μπορούν να εκδίδουν μόνο δύο την ημέρα. Ακόμη και αν δεχτούμε ότι ισχύει η καταστροφική για την παραγωγικότητα δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία στην έκδοση των συντάξεων από τον έλεγχο και την τεκμηρίωση δύο φακέλων στο οκτάωρο, το να απαιτείς οκτώ συνταξιοδοτήσεις την ημέρα είναι παρανοϊκό!

Οι όροι της αμοιβής και η παγίδα

Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, η συνολική αμοιβή για τους 14 μήνες ανέρχεται σε 19.082 ευρώ. Ο χρόνος εργασίας είναι όμως δώδεκα μήνες (οι δύο μήνες είναι εκπαιδευτικοί). Για να πληρωθούν όμως θα πρέπει να παραδίδουν 200 συνταξιοδοτήσεις τον μήνα (ή οκτώ φακέλους την ημέρα). Σε διαφορετική περίπτωση πληρώνονται αναλογικά. Ως εδώ όλα καλά. Εξαρτάται η αμοιβή από την παραγωγικότητα. Ομως υπάρχει και η παγίδα. Σύμφωνα με τους όρους της σύμβασης, δεν οφείλεται αμοιβή αν επεξεργαστεί κάποιος λιγότερους από 60 φακέλους τον μήνα! Αν διαιρέσουμε με τις 25 εργάσιμες μέρες εκάστου μηνός, προκύπτουν 2,4 φάκελοι ανά ημέρα. Οι πολλαπλώς εμπειρότεροι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ μπορούν να εκδίδουν το πολύ δύο συνταξιοδοτήσεις ανά ημέρα. Οι 100 άπειροι «συνεργάτες-δούλοι» θα εργάζονται σε διπλανά γραφεία με τους υπαλλήλους του ΕΦΚΑ και για να πληρωθούν θα πρέπει να εκδίδουν τουλάχιστον 2,4 φακέλους ανά ημέρα (60 τον μήνα)! Είναι προφανές γιατί παραιτούνται μαζικά.

Από τη μια λοιπόν ο Κ. Χατζηδάκης θέλει να εισαγάγει συνθήκες γαλέρας και στο δημόσιο και από την άλλη παραμένει το πρόβλημα των εκκρεμών συνταξιοδοτήσεων. Οπότε τίθεται νέο ερώτημα: είναι τόσο ανίκανοι να λύσουν το πρόβλημα που εκείνοι δημιούργησαν ή επίτηδες διογκώνουν τις εκκρεμείς συντάξεις για να μεγαλώνει η «λογιστικού τύπου» ανάπτυξη;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter