Νέα «καμπάνα» Στρασβούργου στην Άγκυρα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Νέα «καμπάνα» Στρασβούργου στην Άγκυρα για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Νέο «χαστούκι» στην Άγκυρα για τη στάση της απέναντι σε δικαστές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος του καλοκαιριού του 2016, εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Το ΕΔΔΑ καταδίκασε συγκεκριμένα το καθεστώς Ερντογάν για την προσωρινή κράτηση δικαστή ο οποίος σύμφωνα με τις τουρκικές Αρχές συμμετείχε στο κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν και επιδίκασε στον προσφεύγοντα δικαστή αποζημίωση 10.000 ευρώ.

Αναλυτικότερα, ο δικαστής Χακάν Μπας συνελήφθη με την αυτόφωρη διαδικασία ως ύποπτος για συμμετοχή στο κίνημα Γκιουλέν και κρατήθηκε προσωρινά για μεγάλο χρονικό διάστημα με αποφάσεις που ελήφθησαν ερήμην του, ενώ παύθηκε και από την εκτέλεση των καθηκόντων του. Σύμφωνα με το ΕΔΔΑ ωστόσο η απόφαση για την προσωρινή κράτηση του δικαστή ήταν παράνομη, δεν περιείχε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, ούτε υπήρχε επαρκής πραγματική βάση για την προφυλάκισή του. Το ΕΔΔΑ διαπίστωσε μάλιστα ότι ο Χακάν Μπας κρατείτο προσωρινά και δεν είχε εμφανιστεί ενώπιον δικαστή για περίπου 14 μήνες, χρονικό διάστημα πολύ μεγαλύτερο απ’ αυτό που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ο Μπας, ο οποίος δίκαζε στην περιοχή Κοτζαελί στη βορειοδυτική Τουρκία, ήταν ανάμεσα στους σχεδόν 3.000 δικαστές και εισαγγελείς των οποίων τα καθήκοντα ανεστάλησαν μετά το περιβόητο πραξικόπημα. Στις 18 Ιουλίου 2016, δύο ημέρες μετά το τέλος της απόπειρας πραξικοπήματος ο δικαστής τέθηκε υπό αστυνομική εποπτεία και δύο ημέρες μετά τέθηκε σε προσωρινή κράτηση κατηγορούμενος ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης, παρότι ο ίδιος αρνούταν κατηγορηματικά ότι έχει σχέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν. Μάλιστα οι δικαστικές Αρχές της Τουρκίας απέρριψαν και την έφεση που κατέθεσε ο ίδιος, ενώ τον Μάρτιο του 2018, τον καταδίκασαν ως μέλος ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης σε επτά χρόνια και έξι μήνες κάθειρξη ωστόσο αποφυλακίστηκε λόγω του γεγονότος ότι είχε εκτίσει σημαντικό μέρος της ποινής του.

Κατά το ΕΔΔΑ, η Τουρκία παραβίασε το άρθρο 5 της ΕΣΔΑ περί δικαιώματος στην προσωπική ελευθερία και ασφάλεια, ενώ η τουρκική Δικαιοσύνη βάσισε την απόφασή της για προφυλάκιση του Χακάν Μπας απλώς και μόνο στην προγενέστερη απόφαση για αναστολή των καθηκόντων του, η οποία όμως δεν περιείχε κανένα γεγονός ή πληροφορία σχετικά με τον συγκεκριμένο δικαστή. Τέλος, το ΕΔΔΑ έκρινε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν προσκόμισε κανένα γεγονός ή πληροφορία που να αποδεικνύει την εμπλοκή του δικαστή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter