Νέα καταδίκη για τον Τσαν Ντουντάρ

Νέα καταδίκη για τον Τσαν Ντουντάρ

Διεθνής κατακραυγή για το τυποκτόνο καθεστώς Ερντογάν που εξοντώνει δημοσιογράφους

«Καθώς έβγαινα από την πόρτα του δικαστηρίου ήξερα ότι έμπαινα σε μια νέα εποχή της ζωής μου˙ βάδιζα από την ελευθερία στην αιχμαλωσία» έγραφε το 2015 στο βιβλίο-ημερολόγιό του «Μας συνέλαβαν» ο Τούρκος Τσαν Ντουντάρ (Can Dündar), πρώην αρχισυντάκτης της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Τζουμχουριέτ» και φημισμένος υπέρμαχος της ελευθερίας του Τύπου. Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει και αφορούσε τις σχέσεις της Τουρκίας με τους ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία τού κόστισε τρεις μήνες στην απομόνωση της φυλακής, ωστόσο κατάφερε να διαφύγει στη Γερμανία, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται ως αυτοεξόριστος.

Το καθεστώς Ερντογάν δεν τον ξέχασε και πριν από λίγες ημέρες δικαστήριο της Τουρκίας καταδίκασε εκ νέου τον Ντουντάρ σε ποινή κάθειρξης άνω των 27 ετών για κατασκοπεία και τρομοκρατία.

«Πολιτικά παρακινούμενες και προειλημμένες αποφάσεις»

Συγκεκριμένα, δικαστήριο στην Κωνσταντινούπολη τον καταδίκασε σε 18 χρόνια και εννέα μήνες κάθειρξης για «απόκτηση κρατικών μυστικών με σκοπό την πολιτική ή στρατιωτική κατασκοπεία» και σε οκτώ χρόνια και εννέα μήνες για «υποστήριξη ένοπλης τρομοκρατικής οργάνωσης χωρίς να είναι μέλος». Η ετυμηγορία εκδόθηκε παρά την απουσία των δικηγόρων υπεράσπισής του, οι οποίοι προηγουμένως είχαν δηλώσει ότι δεν θα παρίσταντο στην τελική ακρόαση καθώς θεωρούσαν ότι οι κατηγορίες εναντίον του δημοσιογράφου είναι «πολιτικά παρακινούμενες» και «προαποφασισμένες».

Ο Ντουντάρ είναι ένας από τους πλέον φημισμένους δημοσιογράφους στην Τουρκία, με πλούσια αρθρογραφία και συγγραφικό έργο. Το 2015 τιμήθηκε με το Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. Το 2016 ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Ζαχάρωφ για την Ελευθερία της Σκέψης και την ίδια χρονιά τιμήθηκε με το Διεθνές Βραβείο Ελευθερίας του Τύπου από την Επιτροπή Προστασίας των Δημοσιογράφων (CPJ) για την προσφορά του στη δημοσιογραφία.

Η περιπέτεια του δημοσιογράφου ξεκίνησε το 2015, όταν καταδικάστηκε για ρεπορτάζ που δημοσιεύτηκε στην «Τζουμχουριέτ» σχετικά με τουρκική μυστική αποστολή όπλων σε ισλαμιστές αντάρτες στη Συρία.

Αμέσως μετά το δημοσίευμα συνελήφθη και κρατήθηκε μαζί με τον Ερντέμ Γκιουλ, εκπρόσωπο της εφημερίδας στην Αγκυρα, για σχεδόν 100 ημέρες στη φυλακή υψίστης ασφαλείας της Σηλυβρίας στην Τουρκία. Σε αυτό το διάστημα έγραψε το βιβλίο «Μας συνέλαβαν», στο οποίο αποτύπωνε την καθημερινότητά του στη φυλακή αλλά και σκέψεις σχετικά με το τεράστιο κίνημα συμπαράστασης που εκδηλώθηκε στην Τουρκία και σε όλο τον κόσμο. Στη συνέχεια το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας αναγνώρισε ότι η κράτηση των δημοσιογράφων παραβίαζε τα ανθρώπινα δικαιώματα και έτσι αφέθηκαν ελεύθεροι εν αναμονή της δίκης. Αξίζει βέβαια να σημειωθεί ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ορκίστηκε ότι δεν θα αναγνωρίσει ούτε θα υπακούσει στην απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου.

Λίγο καιρό μετά έγινε απόπειρα δολοφονίας εναντίον του Ντουντάρ μπροστά στα δικαστήρια της Κωνσταντινούπολης, όπου ο Τούρκος δημοσιογράφος είχε προσέλθει για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες που του αποδίδονταν. Ο δράστης της επίθεσης πυροβόλησε εναντίον του δύο φορές χωρίς να τον τραυματίσει και στη συνέχεια συνελήφθη.

Το 2016, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα, ο Ντουντάρ κατέφυγε στη Γερμανία προκειμένου να αποφύγει τα αντίποινα που εξαπέλυσε ο Ερντογάν εναντίον των ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης. Στη συνέχεια κηρύχθηκε «φυγάς» και τα τουρκικά δικαστήρια προχώρησαν σε κατάσχεση της περιουσίας του. Επιπλέον, οι αρχές της χώρας κράτησαν και το διαβατήριο της συζύγου του, η οποία κατάφερε τρία χρόνια αργότερα να τον συναντήσει και πάλι στο Βερολίνο.

Καταδίκη της ετυμηγορίας από διεθνείς οργανώσεις

Οπως είναι αναμενόμενο, πλήθος οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στο πεδίο της ελευθερίας του Τύπου, όπως η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (EFJ) και η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ), μαζί με άλλες διεθνείς ομάδες ανθρώπινων δικαιωμάτων ένωσαν τις δυνάμεις τους για να καταδικάσουν την ετυμηγορία, η οποία όπως υποστηρίζουν είχε ξεκάθαρα πολιτικά κίνητρα.

Σχολιάζοντας την απόφαση του δικαστηρίου ο γενικός γραμματέας της EFJ Ρικάρντο Γκουτιέρεζ τόνισε ότι δεν εκπλήσσεται από την ποινή: «Τι μπορούμε να σκεφτούμε για ένα δικαστικό σύστημα που καταδικάζει έναν δημοσιογράφο σε τόσο βαριά ποινή επειδή απλώς έκανε τη δουλειά του; Αυτή η καταδίκη δείχνει τον θεμελιωδώς προκατειλημμένο και παράνομο χαρακτήρα των αποφάσεων αυτών των δικαστών, οι οποίοι βρίσκονται στην υπηρεσία της πολιτικής εξουσίας. Δεν αναγνωρίζουμε τη νομιμότητα αυτής της απόφασης και για άλλη μία φορά ζητάμε την απελευθέρωση όλων των δημοσιογράφων που φυλακίστηκαν στην Τουρκία» ανέφερε.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της IFJ Αντονι Μπελανζέρ έκανε λόγο για εξωφρενική απόφαση.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter