Νέα κατρακύλα για την τουρκική λίρα – Πουλάει δολάρια η τουρκική τράπεζα

Νέα κατρακύλα για την τουρκική λίρα – Πουλάει δολάρια η τουρκική τράπεζα

Νέα πτώση της τουρκικής λίρας σημειώθηκε το πρωί της Τετάρτης στις αγορές των συναλλαγμάτων μετά τις δηλώσεις Ερντογάν για «αισθητή» μείωση των δανειακών επιτοκίων έως τις εκλογές του 2023, παρά τις προηγούμενες υποσχέσεις για το αντίθετο.

Οι αγορές αντιδρούν με νευρικότητα στις υποσχέσεις του Τούρκου προέδρου για περαιτέρω μείωση των επιτοκίων αφού θεωρούν ότι έτσι μεγεθύνεται ο ήδη υψηλός πληθωρισμός, που ήδη έχει φτάσει το 20%. Ήδη η λίρα συναλλάσσεται από το πρωί της Τετάρτης με 12,45-13 λίρες/δολάριο.

Η τουρκική κεντρική τράπεζα αντιδράει στις πιέσεις των αγορών ρίχνοντας στην αγορά «σκληρά» νομίσματα όπως το δολάριο και το ευρώ.

Αυτή η τακτική της τουρκικής κεντρικής τράπεζας χρησιμοποιήθηκε το 2019 και 2020 όταν κατρακυλούσε πάλι η λίρα, ρίχνοντας δεκάδες δις δολάρια από τα συναλλαγματικά αποθέματα στη μάχη.

Πλέον τα συναλλαγματικά αποθέματα της Τουρκίας είναι μείον 46,8 δις δολάρια, σύμφωνα με την Goldman Sachs ενώ μία εβδομάδα πριν τις 19 Νοεμβρίου που ξεκίνησε η νέα πτώση της λίρας βρίσκονταν στα 128,4 δις δολάρια.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter