Νέα κλιμάκωση στο Καλίνινγκραντ: Για εξηγήσεις καλεί τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Μόσχα

Νέα κλιμάκωση στο Καλίνινγκραντ: Για εξηγήσεις καλεί τον πρέσβη της Ευρωπαϊκής Ένωσης η Μόσχα

Την κλήση του πρεσβευτή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για εξηγήσεις από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών προανήγγειλε την Τρίτη ο κυβερνήτης του ρωσικού θύλακα του Καλίνινγκραντ, απ’ όπου η Λιθουανία έχει απαγορεύσει τη διέλευση ρωσικών προϊόντων που βρίσκονται στη λίστα των ευρωπαϊκών κυρώσεων.

Ειδικότερα, ο κυβερνήτης του ρωσικού θύλακα, Αντόν Αλιχάνοφ, εντός της ημέρας το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών θα ζητήσει εξηγήσεις από τον διπλωματική εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα του εκθέσει την κατάσταση στο Καλίνινγκραντ.

«Πρόκειται, ασφαλώς, για κατάσταση που μπορεί να επιλυθεί με διπλωματικά μέσα. Από όσο γνωρίζω, ο Μάρκους Έντερερ, ο πρεσβευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη Ρωσία, θα κληθεί στο υπουργείο Εξωτερικών… και θα τον ενημερώσουν για τις ιδιαίτερες συνθήκες που επικρατούν εδώ», δήλωσε συγκεκριμένα ο Αλιχάνοφ.

Υπενθυμίζεται πως η κυβέρνηση της βαλτικής χώρας, που απολαμβάνει την πλήρη στήριξη των Βρυξελλών, αποφάσισε τη Δευτέρα να απαγορεύσει τη διέλευση κάποιων προϊόντων προς τον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ.

Το Βίλνιους επιμένει ότι «η διαμετακόμιση επιβατών και εμπορευμάτων που δεν υπόκεινται σε κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση στην περιοχή του Καλίνινγκραντ μέσω του εδάφους της Λιθουανίας συνεχίζεται αδιάκοπα» και πως η Λιθουανία «δεν έχει επιβάλει μονομερείς, ατομικούς ή πρόσθετους περιορισμούς στη διέλευση και ενεργεί πλήρως σύμφωνα με το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Διαβάστε επίσης:

Ρωσική οργή κατά Λιθουανίας για το μπλόκο διέλευσης προϊόντων στο Καλίνινγκραντ

Πηγή: AFP, Reuters

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter