Νέα κόκκινα δάνεια ύψους 1 δις ευρώ στην Εθνική Τράπεζα

Νέα κόκκινα δάνεια ύψους 1 δις ευρώ στην Εθνική Τράπεζα

Σε περίπου 1 δις ευρώ εκτιμά η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας την επιβάρυνση από την αδυναμία δανειοληπτών της λόγω της οικονομικής κρίσης που φέρνει η πανδημία COVID-19.

Στην Εθνική τράπεζα αυτή τη στιγμή έχουν ενταχθεί σε αναστολή πληρωμών περί τα 3,6 δις. Ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από αυτά περίπου το 40% (1,2 δις ευρώ) είναι επιλέξιμα στο πρόγραμμα Γέφυρα. Από το υπολειπόμενο ποσό των δανείων σε αναστολή υπολογίζεται ότι το 1 δις περίπου δεν θα γίνει κατορθωτό να επιστρέψει σε ομαλές καταβολές και θα ενταχθεί στον κατάλογο των κοκκινων δανείων εντός του 2021.

Ωστόσο, πάντα συμφωνα με τη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, δεν θα φέρει μεγάλη ανισορροπία καθότι ήδη μεθοδεύεται η ένταξη στο σχέδιο ΗΡΑΚΛΗΣ υφιστάμενων κόκκινων δανείων συνολικού ύψους 6,1 δις ευρώ. Το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο αποτελείται από 190.000 δανειακές συμβάσεις 80.000 δανειοληπτών εκ των οποίων το 77% είναι στεγαστικά, το 18% επιχειρηματικά και μικρά επαγγελματικά και το 5% καταναλωτικά. Όλα αυτά τα δάνεια κατά 90% έχουν εξασφαλίσεις (προσημειώσεις ή υποθήκες) πάνω σε ακίνητα. Η ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας μέσω του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ αναμένεται μέχρι τον Ιούνιο του 2021. Αν ολοκληρωθεί επιτυχώς o σχετικός δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα μειωθεί από το 30% σε κάτω από 15%.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter