Νέα κόντρα Τσελέντη – Παπαδόπουλου: «Ο σοφός Πάπας της σεισμολογίας» – «Αυτά είναι γελοία» (Video)

Νέα κόντρα Τσελέντη – Παπαδόπουλου: «Ο σοφός Πάπας της σεισμολογίας» – «Αυτά είναι γελοία» (Video)

Νέο «επεισόδιο» στην κόντρα Γεράσιμου Παπαδόπουλου και Άκη Τσελέντη έχει ξεσπάσει, αυτή τη φορά για τη σεισμική δραστηριότητα στην Εύβοια. Υπενθυμίζεται πως πριν από περίπου έναν χρόνο οι δυο σεισμολόγοι είχαν έρθει σε σοβαρή αντιπαράθεση, τότε, για τη σεισμική ακολουθία στη Θήβα.

Δείτε επίσης: Νότια Εύβοια: Ανήσυχοι οι κάτοικοι λόγω έντονης σεισμικής ακολουθίας – Τι εκτιμούν οι σεισμολόγοι (Photos & Videos)

Ωστόσο, ο σεισμός 4,7 Ρίχτερ το πρωί της Τρίτης πυροδότησε νέο γύρο αντιπαράθεσης καθώς ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, Μέλος Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου, να αφήνει αιχμές «φωτογραφίζοντας» τον διευθυντή του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκη Τσελέντη, το πρωί της Τετάρτης, μέσω του Mega, με αφορμή τη διατύπωση που επέλεξε την Τρίτη ο δεύτερος για το πόσο πιθανή ήταν μία μεγαλύτερη δόνηση στη συγκεκριμένη περιοχή της Εύβοιας.

Δείτε επίσης: Άκης Τσελέντης: «Έχω χάσει τον ύπνο μου με τις Αλκυονίδες – Έχει μαζέψει πάρα πολλή σεισμική ενέργεια»

«Κανείς δεν είναι ο σοφός Πάπας της σεισμολογίας»

Το πρωί της Τετάρτης, ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, εμφανώς ενοχλημένος τόνισε: «Επί 40 μέρες η περιοχή βρισκόταν διέγερση. Δεν λέω ότι το περίμενα, Λέω όταν σε μία περιοχή κουνάει 40 μέρες το αξιολογούμε. Η επιστημονική κοινότητα έχει όργανα, θεσμοθετημένα από την Πολιτεία για να αξιολογήσει. Φτάνουμε στο 4,7 και δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως επρόκειτο για μία προσεισμική ακολουθία. Όταν φτάνουμε στο 4,7 δεν είμαστε καθόλου βέβαιοι πως αφορά τον κύριο σεισμό».

Και συνέχισε λέγοντας, φωτογραφίζοντας τον Άκη Τσελέντη: «Η εκτίμηση που ειπώθηκε από ορισμένους συναδέρφους μου, ότι κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός, χθες τέτοια ώρα και καθησύχασε αρκετό κόσμο, ήταν λανθασμένη και επιπόλαιη. Το ίδιο λάθος είχε γίνει και με το Αρκαλοχώρι πέρυσι. Φτάνουμε 12 ώρες μετά να έχουμε ακόμα ισχυρότερο σεισμό 5 Ρίχτερ. Όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά. Θα πρέπει με προσοχή και συνεννόηση οι επιστήμονες να μιλάμε προς τα έξω».

«Υπάρχει ρήγμα και υπάρχει και κλιμάκωση και πρέπει να τη λάβουμε πάρα πολύ σοβαρά υπ’ όψιν» συμπλήρωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

«Κανείς δεν είναι ο σοφός Πάπας της σεισμολογίας, οι επιστήμονες να συνενοούμαστε», πρόσθεσε.

«Δεν νομίζω πως όταν μια περιοχή βρίσκεται σε διέγερση είναι η κατάλληλη στιγμή για αν αρχίσουμε, ορισμένοι από εμάς, να λέμε ότι δεν κοιμόμαστε το βράδυ, ή ότι μπορεί να περιμένουμε σεισμούς σε άλλη περιοχή της χώρας, κι αυτό να λέγεται από επίσημα χείλη. Δεν νομίζω ότι αυτό συνιστά υπευθυνότητα. Δεν νομίζω ότι είναι υπεύθυνη αυτή η στάση. Έφτασε η ώρα να το πούμε. Νομίζω ότι φτάνει το μήνυμα εκεί που πρέπει. Η Πολιτεία έχει θεσμοθετημένα όργανα για να φέρνει κοντά τους επιστήμονες να συζητάνε. Θεσμοθετημένα. Και αυτό πρέπει να το σεβαστούμε όλοι», ήταν το μήνυμα του.

Λίγη ώρα μετά, ο Άκης Τσελέντης εμφανίστηκε επίσης στο Mega και εξ’αρχής έσπευσε να απαντήσει ευθέως στον Γεράσιμο Παπαδόπουλο: «Επιτρέψτε μου, επειδή εγώ δεν αφήνω τίποτα να πέσει κάτω, πρέπει να μιλήσω λίγο επί προσωπικού. Πριν από λίγο ο κ. Παπαδόπουλος μου επετέθη δημόσια. Τι να κάνουμε, αυτή η καρέκλα έχει καρφιά, αλλά για να την πάρεις πρέπει να σε εξετάσει μια διεθνής επιτροπή. Τι να κάνουμε, εγώ την πήρα. Δεν υπάρχει λόγος για εμπάθειες» είπε αρχικά, εμφανώς εκνευρισμένος.

«Αυτά είναι γελοία»

«Σχετικά με τις εκτιμήσεις μου χθες, δεν ήμουν καθόλου επιπόλαιος. Είπα στον κόσμο να μην μπαίνει στα πέτρινα σπίτια. Γιατί δεν ενημερώθηκε η Επιτροπή Σεισμικού Κινδύνου στην οποία λέει ότι είναι μέλος. Δεν είναι μέλος καμίας Επιτροπής Σεισμικού Κινδύνου. Όταν έχουμε οικειοποίηση τίτλων για να κοροϊδεύουμε τον κόσμο είναι ό,τι χειρότερο. Εδώ ακούμε εκτιμήσεις ότι είμαστε διευθυντές του Γεωδυναμικού, ότι είμαστε στην Unesco ειδικοί. Αυτά είναι γελοία», είπε.

Και κατέληξε: «Να θυμίσω και κάτι άλλο: Αγωνίστηκα ένα χρόνο να ‘μαζέψω’ τη Θήβα, που την είχε ανεβάσει στα κάγκελα, μιλώντας για σεισμό 7 Ρίχτερ. Είχε πει ότι θα κάνει 7,5 Ρίχτερ και είχε τρελαθεί ο κόσμος. Ο Παπαδόπουλος».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter