Νέα «κωλοτoύμπα» στο προσφυγικό: Προσωρινός αριθμός ασφάλισης και περίθαλψης για τους αιτούντες άσυλο

Νέα «κωλοτoύμπα» στο προσφυγικό: Προσωρινός αριθμός ασφάλισης και περίθαλψης για τους αιτούντες άσυλο

Έπειτα από επτά μήνες κυβερνητικής παλινωδίας σχετικά με το προσφυγικό, την ανάγκη ύπαρξης υπουργείου αλλά και τον τρόπο διαχείρισης των ροών, η κυβέρνηση θεσπίζει προσωρινό αριθμό ασφάλισης και περίθαλψης, μέσω κοινής υπουργικής απόφασης.

Η απόδοση προσωρινού Αριθμού Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης Αλλοδαπού (ΠΑΑΥΠΑ) θα αποδοθεί σε όλους ανεξαιρέτως τους αιτούντες διεθνή προστασία, μέσω κοινής απόφασης των υπουργείων Μετανάστευσης και Ασύλου, Παιδείας και Θρησκευμάτων, Υγείας, Επικρατείας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Ο Προσωρινός Αριθμός Ασφάλισης και Υγειονομικής Περίθαλψης εκδίδεται με το δελτίο αιτούντος διεθνή προστασία από την Υπηρεσία Ασύλου και εξασφαλίζει την παροχή υγειονομικής περίθαλψης στους αιτούντες άσυλο και την πρόσβασή τους στην αγορά εργασίας, έξι μήνες μετά την αίτησή τους. Ο ΠΑΑΥΠΑ αποδίδεται στις κατά τόπους υπηρεσίες Ασύλου, όπου και καταχωρείται η σχετική αίτηση. Η πιθανή απόρριψη της αίτησης ασύλου συνεπάγεται την αυτόματη απενεργοποίηση του ΠΑΑΥΠΑ, ενώ, αντίθετα, σε περίπτωση αποδοχής της αίτησης, προβλέπεται η μετάπτωσή του σε Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ).

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο τύπου του υπουργείου Μετανάστευσης, σκοπός της κοινής υπουργικής απόφασης είναι «η αντικατάσταση του ΑΜΚΑ για αιτούντες ασύλου με ένα νέο αριθμό (ΠΑΑΥΠΑ) που, αφενός, δεν θα κουβαλά τις δομικές αδυναμίες του (ισοβιότητα, μη δυνατότητα απενεργοποίησης), αφετέρου θα καθιστά δυνατή διοικητικά την ταυτοποίηση των δαπανών υγειονομικής περίθαλψης και την αναζήτηση τους -με τρόπο τεκμηριωμένο- από σχετικά κονδύλια της ΕΕ».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter