Νέα λογοκλοπή στην αυλή του Κυριάκου

Νέα λογοκλοπή στην αυλή του Κυριάκου
Ο Γερ. Σιάσος πίσω από τον Γ. Πατούλη

Σε μια σοκαριστική αποκάλυψη αναφορικά με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθηγητή Καρδιολογίας και πρόεδρο της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Γεράσιμο Σιάσο προχωρά σήμερα το Documento. Οπως προκύπτει από τα αποτελέσματα του ειδικού λογισμικού ανίχνευσης αντιγραφής και λογοκλοπής ακαδημαϊκών εργασιών Turnitin, η διδακτορική διατριβή της χειρουργού οφθαλμιάτρου Γεωργίας Σιάσου, αδερφής του Γερ. Σιάσου, αποτελεί κατά 63% προϊόν copy paste. Ακόμη χειρότερα, σημαντικό μέρος του διδακτορικού της –ακόμη και από το ειδικό μέρος του– προέρχεται από τη διδακτορική διατριβή του αδελφού της!

Πρόκειται για κάτι που ενδεχομένως επιφέρει και ποινικές κυρώσεις, αφού όπως δήλωσε στο Documento ο καθηγητής Καρδιολογίας Χριστόδουλος Στεφανάδης, μέλος της επιτροπής που ενέκρινε το διδακτορικό της Γ. Σιάσου, η ίδια είχε υπογράψει τότε υπεύθυνη δήλωση –όπως όλοι οι υποψήφιοι διδάκτορες– ότι η διατριβή της δεν ήταν προϊόν λογοκλοπής. Είναι αυτονόητο ότι ενδεχόμενη ψευδής δήλωση της Γ. Σιάσου αποτελεί ποινικό αδίκημα και προφανώς επιφέρει και πειθαρχικές κυρώσεις.

Από τις 146 «ωφέλιμες» σελίδες της διατριβής της Γ. Σιάσου, οι 53 είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου ταυτόσημες με τη διδακτορική διατριβή του αδερφού της. Και όμως, η Γ. Σιάσου δεν αναφέρει καν στη βιβλιογραφία το διδακτορικό του αδερφού της. Το γεγονός αυτό γεννά πολλά ερωτήματα για τον πρόεδρο της Ιατρικής Αθήνας αλλά και γενικότερα για τη ΝΔ, καθώς ο Γερ. Σιάσος υπέγραφε το έγγραφο που παρουσίασε ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης ως «απαλλαγή» στην υπόθεση της δικής του λογοκλοπής με τη διδακτορική του διατριβή που αποκάλυψε η «Αυγή». Να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που ανακύπτει ζήτημα λογοκλοπής με συγγενικό πρόσωπο του Γερ. Σιάσου, καθώς το 2019 είχε καταγγελθεί για λογοκλοπή πρώτος ξάδελφος του συμβούλου του Κυρ. Μητσοτάκη.

Ο σύμβουλος με το… βαρύ ιστορικό

Πριν από λίγες μέρες έφτασε στο Documento μια ανώνυμη καταγγελία που αφορούσε τον Γερ. Σιάσο. Ο καθηγητής Καρδιολογίας και πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Είναι σύμβουλος του Κυρ. Μητσοτάκη και συν-συγγραφέας του πολυδιαφημισμένου πρώτου νομοσχεδίου της ΝΔ για τη λειτουργία των ΑΕΙ. Κατά το παρελθόν υπήρξε μάλιστα στενός συνεργάτης και «φίλος» του Αντώνη Σαμαρά, σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα, και γραμματέας των πανεπιστημιακών της ΝΔ. Το 2018 ο Γερ. Σιάσος φωτογραφίζεται χαμογελαστός δίπλα στον σημερινό πρωθυπουργό και στη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που είχε διοργανώσει η ΝΔ με θέμα «Προκλήσεις και προοπτικές στην ανώτατη παιδεία» και ομιλητή τον Κυρ. Μητσοτάκη.

Σύμφωνα με την καταγγελία, η αδερφή του Γερ. Σιάσου φέρεται το 2014 να αντέγραψε σε μεγάλο βαθμό τη διδακτορική διατριβή του προκειμένου να ανακηρυχθεί διδάκτωρ από την Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ. Η λογοκλοπή, σύμφωνα πάντα με την καταγγελία, φερόταν να άγγιζε το 63%, όπως προέκυπτε από το Τurnitin, που είναι το ειδικό λογισμικό ανίχνευσης αντιγραφής και λογοκλοπής ακαδημαϊκών εργασιών, το οποίο χρησιμοποιείται σε περισσότερα από 10.000 εκπαιδευτικά ιδρύματα σε 135 χώρες.

Ο Γερ. Σιάσος δεν είναι απλώς πρόεδρος της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και σύμβουλος του Μητσοτάκη. Είναι ο άνθρωπος που χαρακτήρισε «πρωτότυπη και αυθεντική» την αξιολόγηση του ειδικού μέρους της διδακτορικής διατριβής του Γ. Πατούλη μετά το δημοσίευμα της «Αυγής» με το οποίο αποκαλύφθηκε ότι στο διδακτορικό του περιφερειάρχη Αττικής «από τις 77 σελίδες τού κυρίως κειμένου οι 62 είναι απλώς αντιγραφές τμημάτων ή συρραφές αυτολεξεί τμημάτων κυρίως από άλλες διατριβές».

Το 63% της διατριβής ήταν copy paste

Το 2014, πράγματι, δημοσιεύτηκε η διδακτορική διατριβή (212 σελίδων) της Γ. Σιάσου με τίτλο «H εκτίμηση της ελαστικότητας των μεγάλων αρτηριών και της λειτουργίας του ενδοθηλίου σε ασθενείς με γλαύκωμα ανοικτής γωνίας». Η τριμελής επιτροπή που αξιολόγησε τη διατριβή αποτελείτο από τρία πρόσωπα: τον καθηγητή Καρδιολογίας και σημερινό βουλευτή της ΝΔ Χριστ. Στεφανάδη, τον καθηγητή Καρδιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Δημήτριο Τουσούλη και την επίκουρη καθηγήτρια Οφθαλμολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Μαριλίτα Μόσχου. Η διατριβή της Γ. Σιάσου εγκρίθηκε από την αρμόδια επταμελή επιτροπή και η αδερφή του σημερινού προέδρου της Ιατρικής Σχολής ανακηρύχτηκε διδάκτωρ.

Προκειμένου να διασταυρώσουμε την καταγγελία απευθυνθήκαμε σε δύο ειδικούς ερευνητές –άγνωστους μεταξύ τους– που έχουν αξιολογήσει ουκ ολίγες διδακτορικές διατριβές αλλά και μεταπτυχιακές εργασίες με τη χρήση του Τurnitin. Με το ειδικό λογισμικό «σκάναραν» τη διδακτορική διατριβή της Γ. Σιάσου. Τα αποτελέσματα ήταν σοκαριστικά: το Τurnitin κατέδειξε ότι το 63% της διατριβής είχε «ομοιότητα» με άλλες διδακτορικές διατριβές. Δηλαδή το λογισμικό έδειξε ότι το 63% της συνολικής διατριβής ήταν αποτέλεσμα… copy paste. Οπως μας είπαν οι ειδικοί ερευνητές, συνήθως μία διδακτορική διατριβή όταν «σκαναριστεί» από το Τurnitin θα εμφανίσει ένα ποσοστό ομοιότητας –λόγω της σχετικής βιβλιογραφίας και των πηγών– που δεν θα ξεπερνά το 10-15%. Σε ορισμένα πανεπιστήμια του εξωτερικού μάλιστα αυτό το ποσοστό δεν ξεπερνά το 5%.

Σύμφωνα με το λογισμικό, το διδακτορικό της Γ. Σιάσου εμφανιζόταν να έχει πανομοιότυπο περιεχόμενο ειδικά με δύο πηγές. Η μία σε ποσοστό 25% με φοιτητική που είχε υποβληθεί στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Στο ΕΚΠΑ εκπόνησε και κατέθεσε τη διδακτορική διατριβή του το 2007 και ο Γερ. Σιάσος, η οποία έφερε τίτλο «Η επίδραση της L- αργινίνης στην ελαστικότητα των μεγάλων αρτηριών σε καπνιστές». Μεταξύ των μελών της επταμελούς επιτροπής που αξιολόγησε τη διατριβή του Γερ. Σιάσου ήταν οι Χρ. Στεφανάδης και Δ. Τουσούλης. Δηλαδή τα μέλη της επιτροπής που αξιολόγησαν τη διατριβή της αδερφής του επτά χρόνια μετά.

Πανομοιότυπες 53 σελίδες στις δύο διατριβές

Επειτα από αντιπαραβολή των δύο διδακτορικών διαπιστώσαμε ότι από τις 146 «ωφέλιμες» σελίδες της διατριβής της Γ. Σιάσου, οι 53 ήταν πιστή αντιγραφή από το διδακτορικό του αδερφού της. Από αυτές 40 σελίδες αφορούσαν το γενικό μέρος της διδακτορικής διατριβής (σελίδες 59-100) και οι υπόλοιπες 13 σελίδες το ειδικό μέρος.

Για παράδειγμα, στη σελίδα 61 της διδακτορικής διατριβής της Γ. Σιάσου υπάρχει η παράγραφος 2.1.3 με τίτλο «Ο ρόλος της δυσλειτουργίας του ενδοθηλίου στην παθοφυσιολογία των καρδιαγγειακών νόσων». Το επίμαχο απόσπασμα είναι πανομοιότυπο με τις σελίδες 11 και 12 της διατριβής του αδερφού της. Ο κατάλογος των αντίστοιχων αποσπασμάτων είναι ατέλειωτος, αφού πρόκειται για 40 όμοιες σελίδες. Δεν είναι αυτό όμως το χειρότερο.

Copy paste και το ειδικό μέρος του διδακτορικού

Στο ειδικό μέρος του διδακτορικού της Γ. Σιάσου υπάρχουν 13 σελίδες πανομοιότυπες με του διδακτορικού του αδερφού της. Σύμφωνα με πηγές από τον ακαδημαϊκό χώρο, αυτό «αντιβαίνει σε κάθε επιστημονική δεοντολογία, αφού εκεί πρέπει να καταγράφεται το απαύγασμα της πρωτογενούς έρευνας που πραγματοποίησε ο εκάστοτε υποψήφιος διδάκτωρ». Αυτό άλλωστε επικαλέστηκε και ο Γ. Πατούλης στην ανακοίνωση που εξέδωσε προσπαθώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του, βάσει μάλιστα και του περιεχομένου της σχετικής βεβαίωσης που του χορήγησε ο Γερ. Σιάσος.

Συγκεκριμένα, από τη σελίδα 122 έως τη σελίδα 130 του διδακτορικού της Γ. Σιάσου παρατηρούμε ότι δεν έχει αλλαχτεί σχεδόν ούτε λέξη ούτε κόμμα συγκριτικά με τις αντίστοιχες σελίδες από το διδακτορικό του Γερ. Σιάσου. Ακόμη και οι μεσότιτλοι είναι ταυτόσημοι. Στη σελίδα 122 του διδακτορικού της Γ. Σιάσου υπάρχει το υποκεφάλαιο με τίτλο «Εκτίμηση της λειτουργικότητας του ενδοθηλίου». Ιδιο υποκεφάλαιο με ακριβώς ταυτόσημα γραφόμενα υπάρχει και στο διδακτορικό του Γερ. Σιάσου. Ούτε καν αυτό όμως δεν είναι το πιο σημαντικό.

Ιδιο κείμενο με διαφορετικές μελέτες

Στο επίμαχο απόσπασμα αναλύεται η μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε ασθενείς. Η Γ. Σιάσου αναφέρεται σε δείγμα από «47 διαδοχικούς ασθενείς… με πρωτοπαθές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας οι οποίοι προσήλθαν για παρακολούθηση στο ιατρείο γλαυκώματος της Α’ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής του ΓΝΑ “Γ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑΣ”», ενώ ο Γερ. Σιάσος έχει δηλώσει πως «ο πληθυσμός της μελέτης περιελάμβανε 12 υγιείς καπνιστές εθελοντές». Και όμως, ενώ υπήρχε απόκλιση και στον αριθμό των ασθενών αλλά και στο είδος ασθένειας, υπάρχουν στη συνέχεια δέκα σχεδόν όμοιες σελίδες που σκιαγραφούν μέρος της μεθοδολογίας των επίμαχων μελετών. Εστω ότι το γνωστικό αντικείμενο και ερευνητικό υλικό των δύο μελετών είναι εντελώς διαφορετικό. Το ερώτημα ενός καλοπροαίρετου είναι πώς γίνεται μέρος της μεθοδολογίας και των δύο μελετών να αναλύεται επί δέκα σελίδες με ταυτόσημο κείμενο; Και το κυριότερο: Πώς γίνεται η Γ. Σιάσου να μην αναφέρει στη βιβλιογραφία ότι έχει λάβει το συγκεκριμένο απόσπασμα από το διδακτορικό του αδερφού της;

Σαν να μην έφτανε αυτό, η Γ. Σιάσου χρησιμοποιεί δύο γραφήματα σχεδόν πανομοιότυπα με αυτά που χρησιμοποίησε ο αδερφός της στο διδακτορικό του. Τα επόμενα δύο υποκεφάλαια του διδακτορικού της, στα οποία υπάρχει περαιτέρω ανάλυση της επίμαχης μελέτης, είναι και πάλι –πλην ελάχιστων εξαιρέσεων– σχεδόν πανομοιότυπα με τα αντίστοιχα που δημοσίευσε ο αδερφός της.

Θα περίμενε κανείς ότι έστω στα συμπεράσματα του ειδικού μέρους μιας διδακτορικής διατριβής, εκεί δηλαδή που πρέπει να υπάρχει πρωτογενής ανάλυση στην πρωτότυπη έρευνα του υποψήφιου διδάκτορα, δεν θα εντόπιζε κανείς κοινά σημεία με άλλα διδακτορικά. Ούτε αυτό συνέβη όμως σε ό,τι αφορά το διδακτορικό της Γ. Σιάσου, αφού στη σελίδα 155 το υποκεφάλαιο «Υγειοδιαιτητικές παρεμβάσεις» των συμπερασμάτων της είναι πανομοιότυπο με αντίστοιχο απόσπασμα –με ίδιο τίτλο– από το διδακτορικό του αδερφού της. Αντίστοιχα, περίπου μία σελίδα από το επόμενο υποκεφάλαιο «Φαρμακευτικές παρεμβάσεις» είναι ξανά… copy paste.

Ο καρδιολόγος που «ευχαριστεί» τον Σιάσο

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη διατριβή που εμφάνιζε το λογισμικό με ομοιότητα 8%, επρόκειτο για το διδακτορικό του καρδιολόγου Ευάγγελου Οικονόμου με τίτλο «Συγκριτική μελέτη χαμηλής και υψηλής δόσης ατορβαστατίνης στη λειτουργικότητα των μεγάλων αρτηριών, στη λειτουργία του ενδοθηλίου και στα ενδοθηλιακά προγονικά κύτταρα ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια ισχαιμικής αιτιολογίας».

Οπως προκύπτει από την αντιπαραβολή των δύο διδακτορικών, η Γ. Σιάσου φαίνεται ότι έχει περίπου δέκα σελίδες πανομοιότυπες με του διδακτορικού του Ευάγγ. Οικονόμου, στο οποίο ο καρδιολόγος αναγράφει χαρακτηριστικά πως «ιδιαίτερα θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Επίκουρο καθηγητή Γεράσιμο Σιάσο για το ενδιαφέρον του και την εμπιστοσύνη που μου έδειξε και τον χρόνο που αφιέρωσε στην πρόοδο του πρωτοκόλλου της παρούσας μελέτης».

Χριστόδουλος Στεφανάδης: «Βασιζόμασταν στην αξιοπιστία του κάθε υποψήφιου διδάκτορα»

Το Documento επικοινώνησε με τον καθηγητή Καρδιολογίας Χριστόδουλο Στεφανάδη, καθώς ήταν μέλος της επιτροπής που ενέκρινε το διδακτορικό της Γ. Σιάσου. Οπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Το 2014 που κατατέθηκε η διατριβή δεν υπήρχε επίσημα σύμβαση του ΕΚΠΑ με το ειδικό λογισμικό Τurnitin, καθώς αυτό έγινε το 2017, δίχως όμως να είναι υποχρεωτικό. Επομένως το 2014 μπορούσαμε να ελέγξουμε μόνο την αξιοπιστία του ειδικού μέρους της διατριβής του υποψηφίου. Επιπλέον, βασιζόμασταν και στην αξιοπιστία του κάθε υποψήφιου διδάκτορα, που υπέγραφε υπεύθυνη δήλωση ότι η διατριβή που είχε εκπονήσει δεν αποτελούσε προϊόν λογοκλοπής».

 

Γεωργία Σιάσου: «Αυθεντικά τα αποτελέσματα της διατριβής μου»

Σε μακροσκελή απάντηση που έδωσε στο Documento η Γ. Σιάσου –ο Γερ. Σιάσος μας απάντησε ότι τον καλύπτει η επίμαχη απάντηση– ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «οι ασθενείς εξετάζονταν αρχικά στη μονάδα γλαυκώματος της Α΄ Πανεπιστημιακής Οφθαλμολογικής Κλινικής στο ΓΝΑ “Γ. Γεννηματάς” και κατόπιν πραγματοποιούνταν εκτίμηση της ελαστικότητας των μεγάλων αρτηριών και της λειτουργίας του ενδοθηλίου στη Μονάδα Αθηροσκλήρωσης στην Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική στο Ιπποκράτειο ΓΝΑ. Η Μονάδα Αθηροσκλήρωσης περιλάμβανε πολλούς ερευνητές (μεταξύ των οποίων και ο κ. Γεράσιμος Σιάσος) οι οποίοι μελετούσαν την ενδοθηλιακή λειτουργία και την ελαστικότητα των αρτηριών σε διαφορετικές ερευνητικές μελέτες και σε διαφορετικούς ασθενείς».

Σημειώνει ότι «τα αποτελέσματα της διδακτορικής μου διατριβής είναι αυθεντικά και πρωτότυπα και δημοσιεύθηκαν σε αναγνωρισμένου κύρους διεθνή επιστημονικά περιοδικά και σε μεγάλα διεθνή συνέδρια και έτυχαν σημαντικής αναγνώρισης». Μάλιστα η Γ. Σιάσου μας επισύναψε δημοσιεύσεις «που προέκυψαν από τη διδακτορική μου διατριβή στις οποίες συμπεριλαμβάνονται όλοι οι ερευνητές που συμμετείχαν στην ερευνητική προσπάθεια όπως οι Γ. Σιάσος, Δ. Τούσουλης, Χ. Στεφανάδης και άλλοι».

«Η διδακτορική διατριβή του κ. Γεράσιμου Σιάσου εκπονήθηκε στην ίδια Κλινική (Μονάδα Αθηροσκλήρωσης, Α΄ Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική) υπό την επίβλεψη των Καθηγητών Χ. Στεφανάδη και Δ. Τούσουλη. Ωστόσο οφείλω να επισημάνω με κάθε τρόπο ότι το ερευνητικό αντικείμενο ήταν απόλυτα διακριτό και περιλάμβανε τελείως διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο και ερευνητικό υλικό, δηλαδή υγιείς καπνιστές και όχι ασθενείς με γλαύκωμα που περιλάμβανε η διδακτορική μου διατριβή. Ως εκ τούτου τα πρωτογενή ερευνητικά δεδομένα που αξιολογήθηκαν, οι συμμετέχοντες ασθενείς, τα αποτελέσματα των μετρήσεων, η στατιστική ανάλυσή τους και τα τελικά αποτελέσματα της διδακτορικής μου διατριβής είναι εντελώς διαφορετικά και πρωτότυπα. Εχουν μάλιστα αξιολογηθεί από ξένους κριτές μεγάλων διεθνών περιοδικών και συνεδρίων όπου έχουν δημοσιευθεί ως αυθεντικά και πρωτότυπα (σας επισυνάπτω τις σχετικές δημοσιεύσεις)» επισημαίνει η Γ. Σιάσου.

Παράλληλα, όπως παραθέτει, «καθίσταται περισσότερο από σαφές ότι τα κείμενα της διδακτορικής μου διατριβής που αναφέρονται και στη διδακτορική διατριβή του κ. Γεράσιμου Σιάσου αφορούν το γενικό / εισαγωγικό μέρος της διδακτορικής μου διατριβής και αναφέρονται στην προϋπάρχουσα γνώση και όχι στα πρωτογενή ερευνητικά δεδομένα της διδακτορικής μου διατριβής. Αφορούν δε εισαγωγική προϋπάρχουσα γνώση η οποία είχε αποτυπωθεί από μέλη της ερευνητικής ομάδας με τη συμμετοχή μου και δεν αποτελούσε προφανώς ούτε το θέμα ούτε τον πυρήνα της διδακτορικής μου διατριβής η οποία είχε ως σκοπό την εκτίμηση της ελαστικότητας των μεγάλων αρτηριών και της λειτουργίας του ενδοθηλίου σε ασθενείς με γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας».

«Η αξιολόγηση της αυθεντικότητας μιας διδακτορικής διατριβής η οποία αφορά πρωτογενή έρευνα αφορά αποκλειστικά το πρωτογενές ερευνητικό υλικό που χρησιμοποιήθηκε από τον υποψήφιο διδάκτορα, δηλαδή αν αυτό έχει προκύψει από την πραγματική ερευνητική του προσπάθεια και συλλογή αυθεντικών στοιχείων / υλικού και έχει παράξει ως αποτέλεσμα πρωτογενή επιστημονικά ευρήματα. Η συλλογή του πρωτογενούς ερευνητικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε στη διδακτορική μου διατριβή (ασθενείς με γλαύκωμα), η επεξεργασία του, η στατιστική του ανάλυση και η παρουσίαση των πρωτογενών ερευνητικών αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά από εμένα, με αποτέλεσμα η διδακτορική μου διατριβή να αξιολογηθεί ως αυθεντική και πρωτότυπη» τονίζει η ίδια.
Καταλήγει ότι «σε κάθε περίπτωση, με απόλυτο σεβασμό στην ενημέρωση, οφείλω να σας επισημάνω ότι ως μέλος της επιστημονικής κοινότητας της Χώρας, έχω κριθεί και κρίνομαι καθημερινά για την επιστημονική μου επάρκεια, τη συνέπεια και τη συνέχεια στο έργο μου, υπό τους εξαιρετικά αυστηρούς ακαδημαϊκούς όρους και προϋποθέσεις οι οποίοι ως γνωστόν προϋποθέτουν εξειδικευμένη επιστημονική γνώση και εμπειρία, ενώ τίθεμαι στην κρίση των πολιτών καθημερινά σε όλη τη μέχρι σήμερα επαγγελματική μου διαδρομή».

Οι επιστημονικές εκτιμήσεις και τα εύλογα ερωτήματα του Documento

Αντί κάποιας περαιτέρω ανάλυσης ή σχολιασμών στην επιχειρηματολογία της Γεωργίας Σιάσου θα αναφέρουμε και πάλι ό,τι μας είπαν οι δύο ειδικοί ερευνητές, αλλά και μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, ότι δηλαδή μια διδακτορική διατριβή δεν γίνεται να έχει ποσοστό «ομοιότητας» με άλλες διατριβές πάνω από 15%. Το αντίστοιχο ποσοστό στο διδακτορικό της Γ. Σιάσου ανέρχεται σε 63%. Περισσότερες από 50 σελίδες του διδακτορικού της είναι copy paste από τη διδακτορική διατριβή του αδερφού της.

Ας δεχτούμε ότι αυτές οι σελίδες δεν ήταν «πρωτογενές ερευνητικό υλικό», όπως αναφέρει η Γ. Σιάσου στην απάντησή της. Γιατί δεν αναφέρει το διδακτορικό του αδερφού της στη βιογραφία; Γιατί αυτές οι σελίδες έχουν γραφτεί μέχρι κεραίας με τον ίδιο ακριβώς τρόπο; Δεν μπορούσε να γίνει αναδιαμόρφωση του κειμένου; Πώς γίνεται τα δύο αδέρφια στα διδακτορικά τους να αναφέρονται σε διαφορετικές μελέτες με διαφορετικό δείγμα ασθενών και μετέπειτα να ακολουθούν δέκα σελίδες που σκιαγραφείται μέρος της μεθοδολογίας αυτών των μελετών με ακριβώς ίδιο κείμενο; Ούτε αυτό μπορούσε να γραφτεί αλλιώς;

Η απάντηση του Γερ. Σιάσου

Στο σημερινό σας φύλλο, αναφέρεστε σε εμένα με συκοφαντικούς ισχυρισμούς, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα.

Α) Τα ερευνητικά αποτελέσματα της διδακτορικής διατριβής της κας Γεωργίας Σιάσου έχουν τύχει διεθνούς αναγνώρισης καθώς έχουν δημοσιευθεί, έπειτα από
εξαντλητική και απολύτως τεκμηριωμένη διαδικασία κρίσης από ξένους κριτές στην οποία όπως είναι γνωστό περιλαμβάνεται και έλεγχος ενδεχόμενης λογοκλοπής, στα πρακτικά των μεγαλύτερων διεθνών συνεδρίων (ενδεικτικά Journal of American College of Cardiology) και σε διεθνή επιστημονικά περιοδικά
(International Journal of Cardiology – ELSEVIER) ως αυθεντικά και πρωτότυπα και ουδεμία σχέση έχουν με τη διδακτορική μου διατριβή η οποία αφορά διαφορετικό γνωστικό αντικείμενο.

Η συλλογή του πρωτογενούς ερευνητικού υλικού που χρησιμοποιήθηκε στην εν λόγω διδακτορική διατριβή, η επεξεργασία, η στατιστική ανάλυση, η παρουσίαση
και δημοσίευση των πρωτογενών ερευνητικών αποτελεσμάτων πραγματοποιήθηκαν αποκλειστικά από την υποψήφια διδάκτορα, με αποτέλεσμα η διατριβή αυτή να έχει αξιολογηθεί ως αυθεντική και πρωτότυπη αρχικά από την 3μελή Συμβουλευτική Επιτροπή και κατά την τελική κρίση από την 7μελή Εξεταστική Επιτροπή της Ιατρικής Σχολής, σε πλήρη εναρμόνιση με τις νόμιμες ακαδημαϊκές διαδικασίες. Είναι προφανές ότι τόσο η 3μελής Συμβουλευτική Επιτροπή, όσο και η 7μελής Εξεταστική Επιτροπή, έδρασαν με βάση την ακαδημαϊκή και επιστημονική δεοντολογία και απένειμαν τον τίτλο του διδάκτορα σε πρόσωπο που εκτέλεσε προσηκόντως το ερευνητικό του καθήκον.

Β) Αναφορικά με την διδακτορική διατριβή του κ. Γ. Πατούλη, η Ιατρική Σχολή απευθύνθηκε με ερώτηση στον Επιβλέποντα Καθηγητή και στους καθηγητές της
Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής, οι οποίοι απέστειλαν την απάντηση που δημοσιεύσατε. Mε την αριθ. πρωτ. 28273/21.3.2022 βεβαίωση, την οποία υπέγραψα υπό την ιδιότητα του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, έπειτα από νόμιμο αίτημα του κ. Γ. Πατούλη, διαβιβάσαμε την απάντηση που η Ιατρική Σχολή έλαβε από την Τριμελή Συμβουλευτική Επιτροπή της διδακτορικής διατριβής του. Η απάντηση της Τριμελούς Συμβουλευτικής Επιτροπής τίθεται εντός εισαγωγικών, με σκοπό να αποδοθεί το ακριβές και επί λέξει περιεχόμενο αυτής, χωρίς να αποτελεί προσωπική μου κρίση ή εκτίμηση, αφού εγώ με κανέναν τρόπο δε συμμετείχα στην κρίση και στη διαδικασία που αφορά την εν λόγω διατριβή. Ανάλογη ερώτηση απευθύνθηκε και στους Καθηγητές της επταμελούς Εξεταστικής
Επιτροπής η απάντηση των οποίων αναμένεται. Όσον δε αφορά τη διαδικασία της απονομής του ως άνω τίτλου, αυτή έχει τεθεί υπό διερεύνηση και αναμένεται το
επόμενο χρονικό διάστημα η απάντηση επ’ αυτής.

Γ) Τέλος, όσο με αφορά, σας καλώ να απέχετε στο μέλλον από δημοσιεύματα που προσβάλλουν την προσωπικότητά μου και να προβείτε σε αποκαταστατικό ως
προς τούτο δημοσίευμα, στο φύλλο της εφημερίδας σας της επόμενης Κυριακής 3/4/2022, όπως και σε κάθε άλλη αναπαραγωγή που τυχόν γίνει μέσω διαδικτύου, συμπεριλαμβάνοντας το σύνολο της παρούσας επιστολής.

Παράλληλα, οφείλω να σάς επισημάνω τα εξής:

α) Η Ιατρική Σχολή είναι υπερήφανη καθώς Έλληνες επιστήμονες μέσω εκπόνησης διδακτορικών διατριβών, παράγουν πρωτοπόρα έρευνα και δημοσιεύουν τα
αποτελέσματα τους σε μεγάλα διεθνή περιοδικά. Σήμερα, η Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ κατατάσσεται στις 200 καλύτερες Ιατρικές Σχολές του κόσμου και βρίσκεται
στην πρώτη θέση στη νότιο-ανατολική Ευρώπη, συμβάλλοντας σημαντικά στην υψηλή κατάταξη του ΕΚΠΑ στις διεθνείς αξιολογήσεις.

β) Πριν ένα χρόνο οι Πανεπιστημιακοί της Ιατρικής Σχολής με καθολική συμμετοχή κατά την διεξαχθείσα εκλογική διαδικασία με εμπιστεύτηκαν για τη θέση του Προέδρου με πρωτοφανές ποσοστό (80%). Σήμερα, το σημαντικό έργο που επιτελείται καθημερινά στην Ιατρική Σχολή είναι πλέον ορατό σε όλους. Για το λόγο αυτό, είμαστε υποχρεωμένοι, απέχοντας από κάθε είδους σκοπιμότητες, να συνεχίσουμε δυναμικά το έργο μας παραμένοντας συνεπείς στο όραμα που κληθήκαμε να υπηρετήσουμε ως πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και ιατροί.

Σας ευχαριστώ
Γεράσιμος Σιάσος
Καθηγητής Καρδιολογίας

Διαβάστε επίσης

Η απάντηση του Γερ. Σιάσου για το copy paste στην διδακτορική διατριβή της αδελφής του – Η απάντηση του Documento

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter