Νέα μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου για την Ευρώπη ανακοίνωσε η Gazprom

Νέα μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου για την Ευρώπη ανακοίνωσε η Gazprom

Η νέα δραστική μείωση των παραδόσεων φυσικού αερίου που ανακοινώθηκε από την Gazprom συνιστά «μια επιπρόσθετη απόδειξη» ότι η Ευρώπη οφείλει να «μειώσει την εξάρτησή της το ταχύτερο δυνατό από τις ρωσικές προμήθειες», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας της Τσεχίας, η οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ.

Το σχέδιο των Βρυξελλών που θα τεθεί επί τάπητος την Τρίτη από τα κράτη μέλη προβλέπει ότι κάθε χώρα θα «πρέπει να κάνει το καλύτερο δυνατό» για να μειώσει μεταξύ του Αυγούστου του 2022 και του Μαρτίου του 2023 την κατανάλωσή της φυσικού αερίου κατά τουλάχιστον 15% σε σχέση με τον μέσο όρο των πέντε τελευταίων ετών κατά την ίδια περίοδο.

Η Gazprom ανακοίνωσε τη Δευτέρα, ότι θα μειώσει ήδη από την Τετάρτη, δραστικά στα 33 εκατομμύρια κυβικά μέτρα καθημερινά τις παραδόσεις ρωσικού φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω του αγωγού Nord Stream, με το επιχείρημα ότι χρειάζεται να γίνουν εργασίες συντήρησης μιας τουρμπίνας, δηλαδή περίπου στο 20% της δυναμικότητάς του.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την περασμένη εβδομάδα μείωση 15% της ευρωπαϊκής ζήτησης φυσικού αερίου από τον Αύγουστο, προκειμένου να ξεπεραστεί η πτώση των ρωσικών παραδόσεων και να μην υπάρξει σοβαρή κρίση τον χειμώνα. Από την Ρωσία προερχόταν ως την περσινή χρονιά περίπου το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου της ΕΕ.

Σε περίπτωση “κινδύνου σοβαρής έλλειψης”, μηχανισμός συναγερμού θα καθιστά “δεσμευτική” για τους 27 τη μείωση του 15%. H πρόταση αυτή προβλέπει ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κι όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίζει για ενδεχόμενη εφαρμογή δεσμευτικών στόχων.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter