Νέα μέτρα: Αλλαγές στο ωράριο εργασίας και στη λειτουργία των καταστημάτων – Τι ισχύει από Δευτέρα

Νέα μέτρα: Αλλαγές στο ωράριο εργασίας και στη λειτουργία των καταστημάτων – Τι ισχύει από Δευτέρα

Τα νέα μέτρα για την πανδημία, στα οποία αναφέρθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τηλεοπτικό του διάγγελμα, εξειδίκευσε ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε.

Όπως διευκρίνισε υπάρχουν τρία στάδια στα μέτρα:

1) Οι χώροι προσβάσιμοι σε όλους (φαρμακεία, προμήθεια τροφίμων),

2) μόνο για εμβολιασμένους ή με έλεγχο τους ανεμβολίαστους (λιανεμπόριο, χώροι εργασίας, χώροι λατρείας).  Στους χώρους εργασίας θα ακολουθηθεί κυλιόμενο ωράριο που θα ξεκινά από τις 07:00 έως τις 09:30, ενώ θα υπάρξει και αλλαγή ωραρίου στο λιανεμπόριο. 

3) διασκέδαση σε κλειστούς χώρους που θα είναι μόνο για εμβολιασμένους (σινεμά, θέατρα, γυμναστήρια).

Επιπλέον, για την είσοδο των ανηλίκων στους κλειστούς χώρους θα υπάρχει, όπου απαιτείται, self test και όχι εργαστηριακός έλεγχος.

Στους εσωτερικούς χώρους εστίασης μπαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι και στους εξωτερικούς χώρους και οι ανεμβολίαστοι, αλλά με rapid test.

Στα καταστήματα λιανικού εμπορίου, κομμωτήρια, καταστήματα περιποίησης νυχιών κτλ. οι ανεμβολίαστοι πολίτες μπαίνουν με rapid test και οι εμβολιασμένοι ή νοσήσαντες με επίδειξη πιστοποιητικού.

Σε σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, κάβες, φαρμακεία και οι ανεμβολίαστοι μπορούν να μπαίνουν χωρίς τεστ, αρκεί να τηρείται ο κανόνας του ενός ατόμου αλλά 9 τ.μ.

Από τη Δευτέρα, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός στα ΜΜΜ και σε συνδυασμό με το κυλιόμενο ωράριο σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλάζει το ωράριο λειτουργίας στο λιανεμπόριο. Τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 10:00 έως τις 21:00.

Οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς και τα πρόστιμα είτε για επιχειρήσεις είτε για τους καταναλωτές, θα είναι υψηλά.

Ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, Άγγελος Μπίνης, έδωσε στατιστικά στοιχεία για τους ελέγχους που έχουν γίνει. Όπως είπε, μέσα σε 15 μέρες (απ’ όταν τέθηκαν σε ισχύ τα μέτρα) έχουν επιβληθεί 2 εκατ. πρόστιμα.

Διαβάστε επίσης: Διάγγελμα Μητσοτάκη: Παραπαίοντας μεταξύ αυτοθαυμασμού και κατασκευής ενόχων

Όσον αφορά το ΕΣΥ, ο Θάνος Πλεύρης επέμεινε πως το ΕΣΥ βρίσκεται υπό πίεση αλλά όπως διευκρίνισε αντέχει ακόμα, αδιαφορώντας για τους ασθενείς που διασωληνόνονται εκτός ΜΕΘ και πεθαίνουν πριν προλάβουν να βρουν ένα κρεβάτι.

Η κοινωνία δεν θα κλείσει, παίρνουμε όλα τα μέτρα ώστε να μπορέσει το ΕΣΥ να ανταποκριθεί στην πίεση, ανέφερε ο υπουργός Υγείας.

«Πάνω από το 85% όσων νοσηλεύονται στις ΜΕΘ ή χάνουν τη ζωή τους είναι ανεμβολίαστοι. Οι κλίνες ΜΕΘ έχουν υπερδιπλασιαστεί και διατίθενται 12.000 άτομα προσωπικό», πρόσθεσε. «Έχουμε άνω των 700 κλινών ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα. Σε ορισμένες περιοχές, όπου υπήρξε ιδιαίτερη πίεση, ενεργοποιήθηκε το μέτρο της επίταξης των υπηρεσιών. «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς» είπε.

Η επίταξη ήταν αναγκαίο μέτρο, πρόσθεσε και συμπλήρωσε: «Τελικά θα χρειαστούμε στις περιοχές όπου πιέζεται το σύστημα 80 γιατρούς».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται με ικανοποιητικό βαθμό ήδη υπάρχουν 900.000 προγραμματισμένα ραντεβού. Το 75% του ενηλίκου πληθυσμού έχει ήδη εμβολιαστεί.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter