Νέα μέτρα και περιορισμοί στο κυβερνητικό τραπέζι – Τα σενάρια για τα σχολεία

Νέα μέτρα και περιορισμοί στο κυβερνητικό τραπέζι – Τα σενάρια για τα σχολεία

Νέα μέτρα βρίσκονται και πάλι στο τραπέζι της κυβέρνησης καθώς η ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον η οποία πλέον συνυπάρχει και με τον ιό της γρίπης, προκαλεί περαιτέρω ανησυχία για τον αριθμό των κρουσμάτων τις επόμενες ημέρες.

Τα καθυστερημένα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση λίγο πριν την Πρωτοχρονιά είχαν ως αποτέλεσμα η πανδημία να βρεθεί και πάλι εκτός ελέγχου με το δείκτη θετικότητας να έχουν εκτοξευθεί ενώ για τις επόμενες ημέρες οι ειδικοί έχουν ήδη προβλέψει πως θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων.

Νέα μέτρα με το «καλημέρα»

-Η επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από τα 50 και άνω είναι ένα από τα μέτρα που εξετάζεται. Ήδη σχετικές τοποθετήσεις έχει κάνει και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

-Επιπλέον, στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση για μείωση του ωραρίου λειτουργίας της εστίασης από τις 24.00 που είναι σήμερα, στις 23.00 ή ακόμα και στις 22.00, αλλά και η μείωση της χωρητικότητας στα καταστήματα εστίασης.

– Ταυτόχρονα εξετάζεται να απαγορευθεί και στους εξωτερικούς χώρους εστίασης η είσοδος για τους ανεμβολίαστους.

– Μελετάται ακόμα υπάρξειόριο στην αριθμό ατόμων σε θέατρα, κινηματογράφους αλλά και σε άλλους κλειστούς χώρους όπου επιτρέπεται η είσοδος μόνο εμβολιασμένων και η πληρότητα είναι 100%.

Για τα σχολεία

Όσον αφορά τα σχολεία, δυο είναι τα επικρατέστερα σενάρια. Αρχικά, η παράταση των σχολικών διακοπών για μία ή δύο εβδομάδες και επανέναρξη των μαθημάτων στις17 ή 24 Ιανουαρίου και δεύτερον, επαναλειτουργία των σχολείων κανονικά στις 10 Ιανουαρίου αλλά με νέα υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα.

Στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να προηγηθεί rapid αντί για self test για μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και να γίνονται περισσότερα self test εβδομαδιαίως. Επιπλέον έχει συζητηθεί και η αλλαγή του κανόνα 50% +1 σε 40%+1 θετικά κρούσματα για να κλείσει ένα τμήμα, αν και κάποιοι εκ των επιστημόνων ζητούν να κατέβει ακόμη πιο χαμηλά ο πήχης.

Ωστόσο και πάλι πυκνώνουν οι φωνές των ειδικών που ζητούν από την κυβέρνηση να καθυστερήσει κατά μία ή δύο εβδομάδες η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία και αντίστοιχα να παραταθεί η σχολική χρονιά.

Ταλαιπωρία και ουρές

 

Την ίδια ώρα, ατελείωτες ουρές σχηματίζονται πολίτες από τα ξημερώματα έξω από τις κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ για τον κορονοϊό, είτε για διαπιστώσουν εάν έχουν μολυνθεί επειδή έχουν συμπτώματα ή ήρθαν σε επαφή με κρούσμα είτε απλά για να ελεγχθούν προληπτικά.

Οι εικόνες μαρτυρούν την ανησυχία των πολιτών καθώς η εξάπλωση της Όμικρον είναι τεράστια ενώ οι περισσότεροι αναγκάζονται να υποστούν την ταλαιπωρία καθώς δεν μπορούν να επωμιστούν το κόστος ενός PCR τεστ σε διαγνωστικά κέντρα.

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter