Νέα μέτρα στις καθυστερήσεις για την κυβέρνηση: Μάσκα παντού από σήμερα – Τι ισχύει για σουπερμάρκετ και ΜΜΜ

Νέα μέτρα στις καθυστερήσεις για την κυβέρνηση: Μάσκα παντού από σήμερα – Τι ισχύει για σουπερμάρκετ και ΜΜΜ

Παραμονή Χριστουγέννων με νέα μέτρα απέναντι στην μετάλλαξη Όμικρον που απειλεί ολόκληρη τον πλανήτη. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποφάσισε στις καθυστερήσεις και αφότου ολόκληρη η Ευρώπη φρόντισε να «οχυρωθεί» απέναντι στην νέα παραλλαγή να λάβει νέα μέτρα μόλις 24 ώρες αφότου ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου την περασμένη Τρίτη πήρε πίσω την απόφασή του για rapid test στις γιορτές και διαμήνυε πως «αυτή τη στιγμή δεν χρειαζόμαστε νέα μέτρα».

Μάλιστα, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, μιλώντας στο σημερινό κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Ant1 χθες Πέμπτη δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ανακοινωθούν επιπλέον μέτρα για τον περιορισμό της πανδημίας επιβεβαιώνοντας την προχειρότητα με την οποία λαμβάνονται οι αποφάσεις που αφορούν την υγεία των πολιτών.

Τι ισχύει από σήμερα

Από σήμερα λοιπόν, 24 Δεκεμβρίου από τις 6 το πρωί έχουν τεθεί σε ισχύ τα νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορονοϊού. Τα μέτρα θα διαρκέσουν έως και τις 2 Ιανουαρίου και στόχο έχουν την θωράκιση της κοινότητας απέναντι στην επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον. Ήδη μάλιστα δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η νέα ΚΥΑ με τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν έως και τις 3 Ιανουαρίου.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, η μάσκα πλέον είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους ακόμα και στα γυμναστήρια και στα μπαρ. Συγκεκριμένα, κάποιος δεν χρησιμοποιεί τη μάσκα μόνο όταν καταναλώνει τροφή ή κάποιο ποτό.

Η διπλή μάσκα ή οι ενισχυμένες μάσκες (ΚΝ95) είναι πλέον υποχρεωτικές στα σουπερμάρκετ και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα, οι δημόσιες ή ιδιωτικές ψυχαγωγικές εκδηλώσεις για τα Χριστούγεννα δεν θα γίνουν σε καμιά περιοχή της χώρας. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρούνται τα θεματικά πάρκα. Επίσης, όσοι μπαίνουν στη χώρα, πέρα από το τεστ που υποχρεούνται να έχουν πριν την είσοδο τους, θα πρέπει – μετά από ισχυρή σύσταση της επιτροπής- να υποβάλλονται σε επαναληπτικά τεστ τη δεύτερη και την τέταρτη μέρα από την ώρα που έρχονται στη χώρα μας.

Ισχυρή σύσταση, επίσης, κάνει επιτροπή για testing πριν από κάθε κοινωνική εκδήλωση. Όπως είπε ο υπουργός υγείας Θάνος Πλεύρης, οι νεότεροι να βγουν, άλλα να προσέξουν τις επαφές τους με ευπαθή άτομα και ηλικιωμένους τις επόμενες μέρες από την έξοδο τους.

Αναφορικά με τα μέτρα σημειώνεται ότι η μη τήρησή τους θα επισύρει τα αντίστοιχα διοικητικά πρόστιμα, ενώ στις 27 Δεκεμβρίου η επιτροπή θα συνεδριάσει προκειμένου να εκτιμήσει την αποδοτικότητά τους και να αποφασίσει αν χρειάζονται επιπλέον μέτραπριν ή μετά τις 3 Ιανουαρίου.

Συγκεκριμένα στο ΦΕΚ αναφέρεται:

1. Χρήση προστατευτικής μάσκας

α) σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας, εξαιρουμένων όσων εργάζονται σε ατομικό χώρο χωρίς την παρουσία οποιουδήποτε άλλου προσώπου,

β) σε όλους τους εξωτερικούς χώρους, εκτός αν αναφέρεται διαφορετικά σε συγκεκριμένα πρωτόκολλα που προβλέπονται σε ειδικές διατάξεις της παρούσας.

Από την υποχρέωση χρήσης μάσκας εξαιρούνται:

α) τα άτομα για τα οποία η χρήση μάσκας δεν ενδείκνυται για ιατρικούς λόγους που αποδεικνύονται με τα κατάλληλα έγγραφα, όπως λόγω αναπνευστικών προβλημάτων και

β) τα παιδιά ηλικίας κάτω των τεσσάρων (4) ετών.

2. Τήρηση αποστάσεων ενάμισι (1,5) μέτρου μεταξύ των ατόμων [ένα (1) άτομο ανά 2 τ.μ.] σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, είτε αμιγείς για πλήρως εμβολιασμένους και νοσήσαντες κατά το τελευταίο τρίμηνο είτε μικτούς, όπου δεν προβλέπεται μεγαλύτερο εμβαδόν ανά άτομο στις επιμέρους προβλέψεις της παρούσας.

3. Τοποθέτηση/χρήση αλκοολούχου διαλύματος περιεκτικότητας άνω του εβδομήντα τοις εκατό (70%) για την αντισηψία χεριών.

4. Υποχρέωση ανάρτησης με έγγραφο ή ψηφιακό τρόπο σε εμφανές σημείο των κανόνων λειτουργίας καταστημάτων και επιχειρήσεων, συμπεριλαμβανομένου και του μέγιστου αριθμού ατόμων, που επιτρέπεται να βρίσκονται εντός του χώρου.

Όλα ανοιχτά για νέα μέτρα πριν από τις 3 Ιανουαρίου

Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων όπως είπε θα επανασυνεδριάσει στις 27 Δεκεμβρίου και θα εκτιμήσει την αποδοτικότητα των νέων μέτρων έως τότε, αλλά -όπως εξήγησε- είναι έτοιμη να προτείνει από τις 3 Ιανουαρίου νέα μέτρα τα οποία έχει ήδη εισηγηθεί και θα ανακοινωθούν όταν κριθεί αναγκαίο.

Τα νέα αυτά μέτρα που θα ισχύσουν μετά τις 3 Ιανουαρίου έχουν να κάνουν με τη διασκέδαση -καθώς επεξεργάζεται η επιτροπή διάφορα σενάρια για το ωράριο – τις αθλητικές εκδηλώσεις, το σκέλος της τηλεργασίας και δραστηριότητες που δεν είναι ανάγκες.

Ο Θάνος Πλεύρης υποστήριξε ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα τύπου lockdown και διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει αναγκαιότητα επαναφοράς του SMS. Επίσης, ανέφερε ότι τα τα μέτρα δεν θα αφορούν τα σχολεία αλλά μόνο την ψυχαγωγία, τη διασκέδαση και την τηλεργασία. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο υπουργός Υγείας είπε ότι η μάσκα παραμένει υποχρεωτική και στην εκκλησία και στα θέατρα και τα σινεμά, ενώ εντείνονται οι έλεγχοι των μέτρων.

Μιλώντας επίσης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 ο υπουργός Υγείας υποστήριξε ότι ενώ ο προγραμματισμός είναι να υλοποιηθεί από τις 3 Ιανουαρίου η β’ φάση των μέτρων, ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο αυτό να συμβεί νωρίτερα, σημειώνοντας ότι «εάν χρειαστούν παρεμβάσεις, θα γίνουν».

 

 

Μυστικά & Documento

15/05/2022, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter