Νέα παρέμβαση Τραμπ – Πιέζει τη FED να μην αυξήσει τα επιτόκια

Νέα παρέμβαση Τραμπ – Πιέζει τη FED να μην αυξήσει τα επιτόκια

Κάλεσμα στην Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ να μην αυξήσει τα επιτόκια, πραγματοποίησε ο Ντόναλντ Τραμπ, εντείνοντας τις άνευ προηγουμένου πιέσεις του στη Fed που κατά πάσα πιθανότητα σκοπεύει να κάνει μια τέτοια ανακοίνωση την Τετάρτη.

“Είναι απίστευτο, με ένα πολύ ισχυρό δολάριο και κυριολεκτικά χωρίς πληθωρισμό, με τον κόσμο να εκρήγνυται γύρω μας, με το Παρίσι να φλέγεται και την Κίνα σε καθοδική τροχιά, η Fed να σκέφτεται μονάχα μια νέα αύξηση των επιτοκίων”, έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος στο Twitter.

_x000D_
_x000D_
_x000D_

Οι αγορές αναμένουν ότι η Νομισματική Επιτροπή της Fed θα αυξήσει τα επιτόκια, για τέταρτη φορά εφέτος και έβδομη φορά αφότου ανέλαβε την προεδρία ο Τραμπ. Στόχος της είναι να αποφευχθεί μια “υπερθέρμανση” της οικονομίας που υποκινείται από τις μειώσεις φόρων που προώθησε η κυβέρνηση, σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός κυμαίνεται στο 2% και η ανεργία βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο της από το 1969, στο 3,7%.

Εδώ και μήνες, σπάζοντας την παράδοση του σεβασμού προς την ανεξαρτησία της Fed, ο Ντόναλντ Τραμπ επικρίνει τακτικά τις αποφάσεις της, χαρακτηρίζοντας τις “τρελές”. Άφησε μάλιστα να εννοηθεί ότι μετανιώνει που επέλεξε τον Τζερόμ Πάουελ για διευθυντή της ομοσπονδιακής τράπεζας.

Η αύξηση των επιτοκίων επηρεάζει όλα τα καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια, για αυτό και είναι εξαιρετικά αντιδημοφιλής. Ενισχύει επίσης το δολάριο, κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τον στόχο της κυβέρνησης Τραμπ να μειώσει το εμπορικο έλλειμμα, καθιστώντας φτηνότερες τις εισαγωγές και ακριβότερες τις εξαγωγές αμερικανικών προϊόντων.

Έκκληση προς την Fed να μην αυξήσει τα επιτόκια απηύθυνε και ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου για θέματα εμπορίου, Πίτερ Ναβάρο, σημειώνοντας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNBC, ότι η αμερικανική οικονομία ενισχύεται χωρίς πληθωρισμό.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter