Νέα περιοριστικά μέτρα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Νέα περιοριστικά μέτρα θα ανακοινώσει η κυβέρνηση

Περαιτέρω περιορισμούς στην διάρκεια και στους τόπους των μετακινήσεων, προανήγγειλε στο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, σημειώνοντας ότι θα ληφθεί υπόψη η υπεύθυνη στάση της συντριπτικής πλειονότητας των πολιτών ώστε να μην νιώσουν ότι υφίστανται μία άδικη αυστηροποίηση λόγω κάποιων, λίγων ανεύθυνων.

Απαντώντας σε ερωτήσεις, αναφoρικά με την τουριστική σεζόν είπε ότι «αυτή την στιγμή έχουν μειωθεί δραστικά οι επισκέψεις από το εξωτερικό. Η συνέχεια θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της αντιμετώπισης στο υγειονoμικό πεδίο. Αν η επιδημία κορυφωθεί σύντομα τότε δεν θα υπάρξουν μεγάλες απώλειες. Αν συνεχιστεί θα επανασχεδιάσουμε την στάση μας».

Πάλι σε σχετική ερώτηση ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε ένα νέο μνημόνιο ωστόσο σημείωσε ότι «σκληροί όροι και προϋποθέσεις υπάρχουν όταν δεν υπάρχει εμπιστοσύνη και αξιοπιστία κάτι που δεν ισχύει τώρα».

Για τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ στο υγειονομικό πεδίο, είπε ότι «τις ακούσαμε με ενδιαφέρον αλλά τα περισσότερα από αυτά είναι ζητήματα που ήδη τα απαντά και η κυβέρνηση. Πχ όταν μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για 4000 προσλήψεις έχουμε ήδη δρομολογήσει 4.200 προσλήψεις και έχουν γίνει οι 2000. Παρομοίως και για την έκτακτη ενίσχυση του προσωπικού στον τομέα Υγείας».

Για την συνεδρίαση του Eurogroup της επόμενης εβδομάδας είπε ότι η Ελλάδα θα ζητήσει την συνέχιση της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Υπάρχει ένα πλαίσιο που πρέπει να ενισχυθεί όπως με την έκδοση του ομολόγου.

Πώς θα σταματήσει η μετακίνηση εκδρομέων του Πάσχα και το ψήσιμο αρνιών; “Αυτή την στιγμή δεν πηγαίνει κανείς στο χωριό του για βόλτα. Η μετακίνηση δεν επιτρέπεται. Αν υπάρξει μαζική προσπάθεια θα κάνουμε ότι χρειαστεί για να το αποτρέψουμε. Ωστόσο αυτό που προέχει είναι η ατομική ευθύνη, είπαμε ότι φέτος δεν θα πάμε στο χωριό μας και δεν θα ψήσουμε αρνί”.

Ανέφερε ακόμη άδειες ειδικού σκοπού καλύπτουν την περίοδο των εκτάκτων μέτρων, ενώ δήλωσε ότι δεν υπάρχει σενάριο για περικοπή μισθών και συντάξεων.

Ξεκινώντας την τοποθέτησή του ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι «ο περιορισμός της διασποράς του ιού, η ενίσχυση του συστήματος υγείας και η στήριξη της οικονομίας, αποτελούν το τρίπτυχο της δράσης της κυβέρνησης».

Όσον αφορά την ανάσχεση της διασποράς του ιού ο κ. Πέτρας ανέφερε ότι οι Έλληνες στην συντριπτική τους πλειονότητα ανταποκρίνονται στα μέτρα. Εξαίρεση είπε, αποτελούν φαινόμενα συνωστισμού στις τράπεζες, στις λαϊκές αγορές και στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Ειδικά για τις τράπεζες σημείωσε ότι υπάρχουν οι δυνατότητες ώστε οι συναλλαγές να γίνονται ψηφιακά από το σπίτι. Σημείωσε ότι ανεστάλη η λειτουργία δύο λαϊκών αγορών και απαγορεύτηκε η κίνηση στην παραλία της Θεσσαλονίκης.

Το Πάσχα θα είναι διαφορετικό, δεν θα πάμε στο χωριό δεν θα ψήσουμε αρνί, ανέφερε ο κ. Πέτσας και πρόσθεσε ότι η ΔΙΣ έλαβε χθες μία υπεύθυνη και μετρημένη απόφαση για κλειστές λειτουργίες στις εκκλησίες και ότι η κυβέρνηση θα το εξετάσει την επόμενη εβδομάδα.

Για το σύστημα Υγείας είπε ότι έχουν εγκριθεί η 4.200 προσλήψεις προσωπικού ενώ έκανε λεπτομερή αναφορά στην συνεισφορά και στις δωρεές του ιδιωτικού τομέα για υγειονομικό υλικό.

Σε ότι αφορά την στήριξη της οικονομίας είπε ότι ήδη έχουν ληφθεί μέτρα 6,8 δις ευρώ ή 3,5% του ΑΕΠ που καλύπτουν 1,7 εκ. εργαζόμενους, 3 στους 4 ελεύθερους επαγγελματίες. Στο πλαίσιο αυτό σημείωσε την παράταση του επιδόματος ανεργίας για δύο μήνες ενώ υπογράμμισε ότι το δώρο Πάσχα και την ειδική ενίσχυση στους ανθρώπους του νοσηλευτικού τομέα.

Κλείνοντας ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν είναι ουραγός αλλά πρωτοπόρος σε πολλά επίπεδα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter