Νέα περίπτωση Σαϊντού: Με απέλαση κινδυνεύει ασυνόδευτο προσφυγόπουλο από τη Γουϊνέα

Νέα περίπτωση Σαϊντού: Με απέλαση κινδυνεύει ασυνόδευτο προσφυγόπουλο από τη Γουϊνέα

Το αδιέξοδο της κυβερνητικής πολιτικής σε σχέση με το καθεστώς απόδοσης ασύλου ειδικά και την μεταναστευτική πολιτική γενικά αναδεικνύει μια ακόμη περίπτωση του 19χρονου ασυνόδευτου πρόσφυγα Σισσέ Βαφίνγκ ο οποίος παρότι φοιτά σε ελληνικό σχολείο κινδυνεύει με απέλαση, αφού απορρίφθηκε για δεύτερη φορά το αίτημά του για χορήγηση ασύλου, σε μια περίπτωση που θυμίζει έντονα εκείνη του 16χρονου Σαϊντού, πρόσφυγα από τη Γουινέα και μαθητή Λυκείου στον Άγιο Δημήτριο, που το προηγούμενο διάστημα κινδύνευσε με απέλαση, προκαλώντας σάλο και αναγκάζοντας την κυβέρνηση Μητσοτάκη να αναθεωρήσει τη στάση της.

Διαβάστε επίσης: Παραμένει στην Ελλάδα ο αριστούχος μαθητής Σαϊντού Καμαρά – Δεκτό το αίτημα του από την Αρχή Προσφύγων

Συγκεκριμένα, και όπως κάνει γνωστό η ΕΛΜΕ Σάμου ο Σισσέ Βαφίνγκ, ο οποίος μόλις αποφοίτησε μετά επαίνου από τη Β’ Λυκείου έλαβε τη δεύτερη απορριπτική απόφαση της Επιτροπής Ασύλου που τον υποχρεώνει να εγκαταλείψει τη χώρα.

«Ο Σισσέ, όπως ο Σαϊντού πριν από λίγο καιρό και όπως εκατοντάδες άλλα παιδιά πρόσφυγες φοιτούν στο ελληνικό σχολείο, θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα. Έχουν δικαίωμα, όπως κάθε παιδί, να μορφωθούν και να χτίσουν τη ζωή τους εκεί που επιθυμούν», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΕΛΜΕ.

Ο έπαινος που απονεμήθηκε στον Σισσέ με την υπογραφή Κεραμέως για τη θεαματική βελτίωση της σχολικής του επίδοσης

 

Ακολουθεί η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ:

«Ο Σισσέ Βαφίνγκ, γνωστός στην τοπική κοινωνία ως «Σισσέ», πολίτης Γουϊνέας, κάτοικος Βαθέος Σάμου, ήρθε στην Ελλάδα στις 30/10/2019 ως ασυνόδευτος ανήλικος. Τον Ιανουάριο του 2020 και για όσο διάστημα διέμενε στη Safe Area του ΚΥΤ Σάμου ξεκίνησε μαθήματα ελληνικών, στα πλαίσια των δραστηριοτήτων-δομές άτυπης εκπαίδευσης- που απευθύνονται σε ασυνόδευτους ανηλίκους. Τον Σεπτέμβριο του 2020 ξεκίνησε να φοιτά στην Α΄ τάξη του «Πυθαγόρειου» Γενικού Λυκείου Σάμου και φέτος στη Β΄ τάξη σημειώνοντας τεράστια πρόοδο. Ασχολείται με τον αθλητισμό συμμετέχοντας στην τοπική ομάδα ποδοσφαίρου του Αθλητικού Ομίλου Σάμου, δραστηριότητα για την οποία έχει βραβευτεί από κοινού με τους συναθλητές του. Συμμετέχει ενεργά και δημιουργικά στην κοινωνική ζωή, συμμαθητές, εκπαιδευτικοί και φίλοι τον στηρίζουν και τον αγαπούν.

Στις 04/03/2021 εκδόθηκε η απόφαση του Περιφερειακού Γραφείου Ασύλου Σάμου, με την οποία απορρίφθηκε το αίτημα του για άσυλο-διεθνή προστασία. Άσκησε προσφυγή κατά της απόφασης, η οποία απορρίφθηκε και η απόρριψη του κοινοποιήθηκε πριν δύο μέρες.

Ο Σισσέ, όπως ο Σαϊντού πριν λίγο καιρό και όπως εκατοντάδες άλλα παιδιά πρόσφυγες φοιτούν στο ελληνικό σχολείο, θέλουν να συνεχίσουν τις σπουδές τους στην Ελλάδα και πρέπει να έχουν αυτό το δικαίωμα. Έχουν δικαίωμα, όπως κάθε παιδί, να μορφωθούν και να χτίσουν τη ζωή τους εκεί που επιθυμούν».

Στεκόμαστε στο πλευρό του Σισσέ και όλων αυτών που παλεύουν για τις ζωές τους. Ενώνουμε τις φωνές μας την Πέμπτη 23/6/2022 στις 6.30 το απόγευμα στην πλατεία Πυθαγόρα για να διεκδικήσουμε:

Άσυλο στον Σισσέ και σε όλα τα παιδιά που ο πόλεμος, η φτώχεια, η καταπίεση τα κάνει πρόσφυγες. Να μη χάσουν για δεύτερη φορά το “σπίτι” τους».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter