Νέα πνοή στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά από το 2021

Νέα πνοή στα ναυπηγεία Σκαραμαγκά από το 2021

Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου η ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για την απόκτησή τους

Εντός Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο του ελληνικού ναυπηγικού κλάδου καθότι η Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου έχει οριστεί ως ημερομηνία κατάθεσης προσφορών για την απόκτηση των… πολύπαθων ναυπηγείων Σκαραμαγκά.

Ο πλειοδοτικός διαγωνισμός (μετράει μόνο το ύψος του ποσού που θα καταβληθεί και θα πρέπει να είναι «τοις μετρητοίς») αυτήν τη στιγμή έχει δύο «μνηστήρες» που θα κονταροχτυπηθούν για το μεγαλύτερο ναυπηγείο της χώρας. Ωστόσο εντύπωση προκαλεί η αναβολή της κατάθεσης προσφορών που είχε οριστεί για την Παρασκευή 27 Νοεμβρίου, καθώς και οι δύο εμπλεκόμενες εταιρείες ανακοίνωσαν ότι δεν ζήτησαν αναβολή. Τούτο εντείνει τη φημολογία ότι επίκειται είσοδος και νέου μεγάλου διεκδικητή.

Κρατούν μικρό καλάθι

Παρότι ο ναυπηγικός κλάδος στην Ελλάδα έχει δεινοπαθήσει από επενδυτές και «επενδυτές» και άπαντες κρατούν μικρό καλάθι, εντούτοις οι δύο μονομάχοι που επιδιώκουν να πάρουν τις εγκαταστάσεις από την υπό ειδική εκκαθάριση εταιρεία Ελληνικά Ναυπηγεία ΑΕ-ΕΝΑΕ δηλώνουν έτοιμοι να οδηγήσουν σε νέα ακμή τον ναυπηγικό κλάδο της χώρας. Από τη μία λοιπόν υπάρχει ο… αμερικανοκίνητος όμιλος ΟΝΕΧ, ο οποίος ήδη ελέγχει τα ναυπηγεία Σύρου και έχει μεγάλη εμπλοκή στα ναυπηγεία Ελευσίνας, και από την άλλη αντίπαλο δέος είναι ο επιχειρηματικός όμιλος του εφοπλιστή Θεόφιλου Πριόβολου (North Star).

Συμμαχία με ΕΒΕΠ

Οσον αφορά τον όμιλο ΟΝΕΧ και εφόσον επικρατήσει στον πλειοδοτικό διαγωνισμό, τότε θα πρέπει να περιμένουμε έναν επιχειρηματικό πόλεμο με την Cosco. Ο λόγος είναι ότι η ΟΝΕΧ κινείται με αμερικανικά κεφάλαια από την αναπτυξιακή τράπεζα DFC, ενώ ήδη στελέχη της έχουν δηλώσει ότι αν υπάρξει κοινός ιδιοκτήτης και στα τρία μεγάλα ναυπηγεία της χώρας (Σκαραμαγκά, Ελευσίνας, Σύρου), τότε θα είναι δυνατή όχι μόνο η τεχνική υποστήριξη πολεμικών πλοίων αλλά ακόμη και η ναυπήγησή τους. Ως εκ τούτου και λόγω της εκλογής Μπάιντεν, οι Αμερικανοί ενδιαφέρονται να έχουν ισχυρό πάτημα στη νοτιοανατολική Μεσόγειο αλλά και να εμποδίσουν την κινεζική επέκταση της Cosco. Σύμμαχος σ’ αυτή την προσπάθεια είναι και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΕΒΕΠ), το οποίο έχει συμπαραταχθεί στο πλευρό της ΟΝΕΧ.

Η North Star, από την άλλη, διαθέτει μόνο ελληνικά κεφάλαια και εφόσον αποκτήσει τα ναυπηγεία υπόσχεται συνολική επένδυση σε βάθος τετραετίας της τάξης των 700 εκατ. ευρώ και τη δημιουργία 1.600 άμεσων θέσεων απασχόλησης (και 6.000 έμμεσων). Με βάση το πλάνο, τα ναυπηγεία θα εκσυγχρονιστούν και θα αναβαθμιστούν τεχνολογικά ώστε να αναλαμβάνουν εργασίες ναυπήγησης πλοίων σύμφωνα με τα διεθνή στάνταρντ.

Κόκκινα δάνεια Alpha Bank

Το αμερικανικό επενδυτικό fund Davidson Kempner είναι ο πλειοδότης για την αγορά «κόκκινων» δανείων της Alpha Bank συνολικού ύψους 10,8 δισ. ευρώ. Κατ’ ουσίαν το αμερικανικό fund αναλαμβάνει αυτό που στην Alpha Bank φέρει την κωδική ονομασία Galaxy. Πρόκειται για τρεις τιτλοποιήσεις «κόκκινων» δανείων που φέρουν την ονομασία Orion, Galaxy II και Galaxy IV. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι και για τις τρεις τιτλοποιήσεις έχουν κατατεθεί αιτήσεις για να υπαχθούν στο πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων «Ηρακλής». Η Alpha έχει αιτηθεί την παροχή εγγυήσεων ύψους 3,7 δισ. ευρώ. Ωστόσο η συναλλαγή Galaxy περιλαμβάνει και την πώληση σε ποσοστό 100% των μετοχών της εταιρείας διαχείρισης Cepal. Είναι η εταιρεία που δημιούργησε η Alpha και η οποία αναλαμβάνει από την ερχόμενη Τετάρτη τη διαχείριση ολόκληρου του προβληματικού χαρτοφυλακίου της τράπεζας, συνολικού ύψους 33 δισ. ευρώ. Γι’ αυτό τον σκοπό βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο μεταφοράς 600 εργαζομένων της Alpha Bank στην Cepal.

Μαρίνα Φλοίσβου: Διαχείριση υγείας και ασφάλειας εργαζομένων

Η διεθνής πιστοποίηση της μαρίνας Φλοίσβου με το πρότυπο ISO 45001 φέρνει την εταιρεία Lamda Flisvos Marina μεταξύ των εταιρειών που νοιάζονται για τους εργαζομένους τους. Δόθηκε από τον διεθνή όμιλο Lloyd’s Register και αφορά τη λειτουργία και διαχείριση ενός ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Για να αποκτήσει –αλλά κυρίως να διατηρήσει– τη συγκεκριμένη πιστοποίηση μια εταιρεία θα πρέπει να τηρεί συγκεκριμένες πρακτικές που συντείνουν στον έλεγχο υφιστάμενων και δυνητικών κινδύνων.

Jumbo AE: Έκτακτο μέρισμα στους μετόχους

Από την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου θα μπορούν να παραλαμβάνουν οι μέτοχοι της Jumbo AE το έκτακτο μέρισμα που αποφάσισε το ΔΣ της εισηγμένης. Οι μέτοχοι θα μπορούν να λάβουν ως έκτακτη χρηματική διανομή το ποσό του 0,38 ευρώ ανά μετοχή που κατέχουν. Ωστόσο θα είναι μικρό, που σημαίνει ότι θα παρακρατηθεί ο έκτακτος φόρος μερισμάτων. Αυτό σημαίνει ότι καθαρά κάθε μέτοχος θα λάβει 0,361 ευρώ ανά μετοχή που κατέχει. Μέσω αυτής της διαδικασίας θα διανεμηθεί ποσό περίπου 51,7 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για έκτακτα αποθεματικά που προέκυψαν από φορολογηθέντα και μη διανεμηθέντα κέρδη της διαχειριστικής χρήσης από 01.07.2019 έως 31.12.2019.

Bitcoin: Έσπασε το φράγμα των 19.000 δολαρίων

Πλησιάζει τα επίπεδα-ρεκόρ του 2017 η τιμή του bitcoin, αφού έσπασε το φράγμα των 19.000 δολαρίων. Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς κρυπτονομισμάτων ο κυρίαρχος λόγος εντοπίζεται στην PayPal. Η κορυφαία πύλη ηλεκτρονικών συναλλαγών στον κόσμο πρόσφατα ανακοίνωσε ότι επιτρέπει σε όσους κατέχουν PayPal των ΗΠΑ τις αγοραπωλησίες κρυπτονομισμάτων (Bitcoin, Ethereum, Bitcoin Cash και Litecoin). Οπως έχει ανακοινώσει η PayPal, από το 2021 θα δώσει στους κατόχους λογαριασμών ΗΠΑ το δικαίωμα να αγοράζουν αγαθά και υπηρεσίες από περισσότερους από 26 εκατομμύρια εμπόρους και να πληρώνουν με κρυπτονομίσματα. Ο διευθύνων σύμβουλος της PayPal Νταν Σούλμαν δήλωσε ότι το bitcoin δεν είναι μόνο κατηγορία περιουσιακών στοιχείων αλλά και μέσο πληρωμής για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter