Νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κατερίνα Σακελλαροπούλου

Σε κλειστό κύκλο, με μετρημένους βουλευτές και καλεσμένους αλλά και επινεύσεις αντί των καθιερωμένων χειραψιών λόγω έκτακτων μέτρων για τον κορονοϊό, διεξήχθη η τελετή ορκωμοσίας της πρώτης γυναίκας Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πέρα από τους επίσημους καλεσμένους, το «παρών» στην τελετή έδωσαν οι πολιτικοί αρχηγοί και ελάχιστοι βουλευτές από κάθε κόμμα. Στα υπουργικά έδρανα ήταν αρκετοί υπουργοί, οι οποίοι τήρησαν τα μέτρα προφύλαξης για την πανδημία και άφησαν την απαιτούμενη απόσταση μεταξύ τους.

Η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας έφτασε στο Κοινοβούλιο μετά τις 11:30, με τους Κυριάκο Μητσοτάκη και Κωνσταντίνο Τασούλα να την υποδέχονται στην κεντρική είσοδο. Ακολούθησε η απόδοση τιμών από το στρατιωτικό άγημα, με την Κ. Σακελλαροπούλου να εισέρχεται στην Ολομέλειας της Βουλής. Μετά το πέρας της τελετής, η κ. Σακελλαροπούλου επισκέφτηκε το γραφείο του προέδρου της Βουλής, συνοδευόμενη και από τον πρωθυπουργό. Την… παράσταση έκλεψε το χιούμορ του Κυρ. Μητσοτάκη, ο οποίος είπε: «Η αισιοδοξία είναι γένος θηλυκού». 





Εν συνεχεία, ακολουθώντας το πρωτόκολλο, η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη προκειμένου να καταθέσει στεφάνι. Έπειτα, όπως ήταν προγραμματισμένο μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για να πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης – παραλαβής.

Σύμφωνα με το τελετουργικό, η Μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο από και αμέσως μετά η νέα Πρόεδρος και ο Προκόπης Παυλόπουλος οδηγήθηκαν εντός του Προεδρικού Γραφείου για τις καθιερωμένες δηλώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αντιλαμβανόμενη την έκτακτη συνθήκη λόγω της πανδημίας, αποφάσισε τη ματαίωση της τελετής συγχαρητηρίων για την ανάληψη των καθηκόντων της που ήταν προγραμματισμένη για το Σάββατο στο Προεδρικό Μέγαρο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η πρώην πρόεδρος του ΣτΕ εκλέχθηκε στο ύπατο αξίωμα στις 22 Ιανουαρίου με τις ψήφους 261 μελών της εθνικής αντιπροσωπείας. Συγκεκριμένα, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ υπερψήφισαν, ενώ ΚΚΕ, Ελληνική Λύση και ΜΕΡΑ25 δήλωσαν «παρών». 


Το μήνυμα της νέας Προέδρου της Δημοκρατίας

Στις πρώτες δηλώσεις που έκανε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου αναλαμβάνοντας τα νέα της καθήκοντα η  κυρία Σακελλαροπούλου αφού ευχαρίστησε τον απερχόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, για τη θερμή υποδοχή που της επιφύλαξε, μίλησε με ιδιαίτερα θερμά λόγια για τη θητεία του, υπογραμμίζοντας ότι σε εξαιρετικά δύσκολες στιγμές για τη χώρα πέτυχε την εθνική ομοψυχία και τη συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων, σε ένα περιβάλλον ναρκοθετημένο από την ένταση, τον αρνητισμό και την καχυποψία. Όπως σημείωσε, με τις πρωτοβουλίες του, ο κ. Παυλόπουλος κράτησε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τους εταίρους μας στην Ευρώπη και συνέβαλε αποφασιστικά στην παραμονή της χώρας μας στην Ευρωζώνη.

Αναφερόμενη στις σημερινές συνθήκες τόνισε ότι σε έναν κόσμο ιδιαίτερα ρευστό, η πατρίδα μας καλείται να διαχειριστεί νέες προκλήσεις. «Να αποκρούσει νέους κινδύνους, να αποτρέψει νέες απειλές. Χωρίς να σταματήσει τον αγώνα που δίνει για την κοινωνική και οικονομική της ανασυγκρότηση. Χωρίς εκπτώσεις στο δημοκρατικό πολίτευμα και στο κράτος δικαίου, που αποτελούν τα θεμέλια της κοινωνικής μας υπόστασης και τον οδηγό για την κοινή μας ζωή» πρόσθεσε.

Παράλληλα, επισήμανε ότι με βάση αυτές τις αξίες, ενωμένοι και δημιουργικοί, θα πορευτούμε για να κερδίσουμε ένα μέλλον ευημερίας που να μας χωράει όλους. «Μέλλον που, με έμπνευση το ευρωπαϊκό όραμα, συνδέεται με έναν νέο πατριωτισμό, ο οποίος δεν αντιστρατεύεται τον κοσμοπολιτισμό αλλά αποτελεί προϋπόθεσή του. Και που είμαι βέβαιη πως όλες οι δημοκρατικές πολιτικές δυνάμεις του τόπου, οι θεσμοί και οι ίδιοι οι πολίτες θα υπερασπιστούν δημιουργικά, αποφασιστικά και με πνεύμα εθνικής συνεννόησης», συμπλήρωσε η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Ακολούθως, υπογράμμισε ότι αυτήν τη χρονική στιγμή καλούμαστε να αποκρούσουμε την επιθετικότητα εκείνων που, εργαλειοποιώντας τον ανθρώπινο πόνο, επιβουλεύονται την εθνική κυριαρχία μας. Ειδική αναφορά έκανε και στην τελευταία όξυνση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, η οποία- όπως είπε- επιτάσσει να διαφυλάξουμε την ακεραιότητα των συνόρων μας και παράλληλα να εκπληρώσουμε το ανθρωπιστικό καθήκον μας απέναντι σε ανυπεράσπιστους και απελπισμένους ανθρώπους. «Είναι μία δύσκολη αλλά όχι άλυτη εξίσωση, που απαιτεί ομοψυχία, περίσκεψη, αποφασιστικότητα, συνετή διαχείριση και άκαμπτο φρόνημα» σημείωσε.

Αναφερόμενη στην πανδημία του κορονοϊού, τόνισε: «Καλούμαστε επίσης, κατά απόλυτη προτεραιότητα, να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα και αποτελεσματικά την πρόσφατη πανδημία του κορονοϊού, ώστε ένας υπαρκτός κίνδυνος, ιδίως για τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας, να μην ενσπείρει τον πανικό, απειλώντας με διάλυση το σύστημα υγείας και με διάρρηξη τον κοινωνικό ιστό, επιφέροντας, παράλληλα, μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της χώρας». Μάλιστα, παρατήρησε ότι «η συμμόρφωση του συνόλου του πληθυσμού στις υποδείξεις των αρμόδιων φορέων υγείας και η αυστηρή τήρηση των μέτρων προφύλαξης αποτελούν απαραίτητη προϋπόθεση, ώστε να αποτραπεί η περαιτέρω μετάδοση του ιού».

Επίσης, εξέφρασε την ελπίδα η εκλογή, για πρώτη φορά, μίας γυναίκας στο ανώτατο αξίωμα της χώρας, να είναι η αφορμή για τη βελτίωση της θέσης όλων των γυναικών τόσο στην οικογένεια όσο και στην κοινωνία. «Είναι καιρός οι γυναίκες αυτής της χώρας να συνειδητοποιήσουν ότι μπορούν να φτάσουν όπου ονειρεύονται με την αξία τους, χωρίς να αντιμετωπίζουν εμπόδια μόνο και μόνο επειδή γεννήθηκαν γυναίκες» επισήμανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απευθυνόμενη στον κ. Παυλόπουλο, του ευχήθηκε, με το πέρας της θητείας του, προσωπική και οικογενειακή υγεία και ευημερία και εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι -στο πλαίσιο των πλούσιων αναζητήσεών του- θα συνεχίσει για πολλά χρόνια να προσφέρει.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, υποδεχόμενος την κ. Σακελλαροπούλου, της ευχήθηκε ολόψυχα κάθε επιτυχία κατά την επιτέλεση των καθηκόντων της, ιδίως σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες, υπογραμμίζοντας ότι η επιτυχία της αφορά τον τόπο μας και το λαό μας.

Ο κ. Παυλόπουλος σημείωσε ότι γνωρίζει την κ. Σακελλαροπούλου πολλά χρόνια, προσθέτονυας πως έχει παρακολουθήσει την πορεία της στο κορυφαίο διοικητικό δικαστήριο της χώρας, το εμβληματικό Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη μεγάλη ιστορία, τη μεγάλη παράδοση και, ταυτοχρόνως, με μία νομολογία, η οποία έχει χαράξει την ερμηνεία του Συντάγματος, όλων των Συνταγμάτων από τότε που δημιουργήθηκε το Συμβούλιο της Επικρατείας. «Φτάσατε μέχρι την κορυφή αυτού του δικαστηρίου. Και θεωρώ ότι αυτό το εφόδιο είναι η μεγαλύτερη εγγύηση για το ότι θα ασκήσετε τα καθήκοντά σας, ως ρυθμιστής του πολιτεύματος, με πλήρη σεβασμό στο Σύνταγμα και, το κυριότερο επίσης, με πλήρη γνώση του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου, έτσι ώστε να υπερασπισθείτε στο ακέραιο τα εθνικά μας θέματα και τα εθνικά μας δίκαια», ανέφερε χαρακτηριστικά απευθυνόμενος στην κ. Σακελλαροπούλου.

«Η καλύτερη στιγμή για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι, όταν φεύγει από την Προεδρία της Δημοκρατίας, να έχει το αίσθημα ότι έχει ανταποκριθεί στο ακέραιο στα καθήκοντά του και έχει, επίσης στο ακέραιο, αρθεί στο ύψος των περιστάσεων» επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος και ευχήθηκε στη νέα Πρόεδρο «καλή δύναμη και καλή τύχη». «Τη χρειάζεσθε σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς», πρόσθεσε και κατέληξε λέγοντας ότι θα είναι πάντοτε στη διάθεσή της.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter