Νέα πρόκληση από την Τουρκία: Η Ελλάδα πρέπει να ξυπνήσει από το όνειρο ότι θα περιορίσουμε τις ακτές μας

Μία μόλις ημέρα μετά την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του ύπατου εκπρόσωπου της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ στο Στρατιωτικό Φυλάκιο 1 στις Καστανιές του Έβρου, η Τουρκία προχώρησε σε νέες προκλητικές δηλώσεις, διά στόματος του εκπροσώπου του υπουργείου Εξωτερικών, Χαμί Ακσόι.

«Αντί να ρίχνουν ευθύνες στην Τουρκία, καλούμε, για άλλη μια φορά, την ΕΕ και την Ελλάδα να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και να σεβαστούν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο» δήλωσε ο Ακσόι.

Αναλυτικά η δήλωση του Χαμί Ακσόι

«Οι δηλώσεις που έγιναν από τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια και τον Ύπατο Εκπρόσωπο Μπορέλ χθες στα ελληνοτουρκικά σύνορα είναι πάνω από όλα μία απόδειξη της προσπάθειας της Ελλάδας να καλύψει παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα σε βάρος αιτούντων άσυλο υπό τη σκέπη της Ε.Ε..

Υπενθυμίζουμε, για άλλη μία φορά, σε αυτούς που έκαναν αυτές τις δηλώσεις στα σύνορά μας ότι η Επίτροπος του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μιγιάτοβιτς εξηγεί ότι “προστατεύοντας την τιμή των προσφύγων είναι ηθική και νομική υποχρέωση που ένα κράτος μέλος πρέπει να σέβεται”.

Αντί να κατηγορούν τη χώρα μας, καλούμε για άλλη μία φορά την Ε.Ε. και την Ελλάδα να ανταποκριθούν στις ευθύνες τους και να σεβαστούν τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο.

Οι δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Δένδια για το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο είναι εξωπραγματικές. Η Ελλάδα, μαζί με την GCA, θα πρέπει να ξυπνήσουν από το όνειρο ότι η Τουρκία θα περιορίσει τις ακτές και πως αυτό συνάδει με το διεθνές δίκαιο.

Το να δημιουργήσει μια συμμαχία κατά της Τουρκίας, δεν θα ωφελήσει την Ελλάδα. Αντίθετα, πρέπει να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα και συμφέροντα, να προσπαθήσει να λύσει τα προβλήματα μέσω διαλόγου με την Τουρκία αντί με το να παραπονιέται για εμάς. Αυτό απαιτούν το διεθνές δίκαιο και οι κανόνες καλής γειτονίας». 

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.